Implanturi cardiace din poliuretan realizate la Institutul de Chimie din Iaşi

O echipă de cercetători ai Institutului "Petru Poni" din Iași a realizat valve cardiace ranforsate cu fire de poliamidă, vase de sânge pentru implanturi pe carotidă și suporturi de "plasturi" pentru inimă și vase de sânge, în special carotidă.
Iulian Tudor
18 feb. 2015, 18:42
Implanturi cardiace din poliuretan realizate la Institutul de Chimie din Iaşi

Echipa, condusă de cercetător dr. Constantin Ciobanu, din cadrul Laboratorului de Poliadite și Fotochimie al Institutului de Chimie Macromoleculară „Petru Poni” din Iași al Academiei Române, a obținut rezultate spectaculoase în cercetarea chimică, cu aplicabilitate într-unul din cele mai sensibile domenii medicale: chirurgia cardiacă și vasculară.

Rezultatele au fost obținute după ce cercetătorii ieșeni au sintetizat o nouă serie de poliuretani activi și a realizat din aceste materiale valve cardiace ranforsate cu fire de poliamidă, vase de sânge pentru implanturi pe carotidă și suporturi de ‘plasturi’ pentru inimă și vase de sânge, în special carotidă.

Testate in vivo, pe 15 oi, valvele cardiace și vasele din poliuretan s-au endotelizat în interior, nu au apărut tromboze, iar cantitatea de proteină care s-a depus pe implanturi a arătat că fenomenul de bio-erodare decurge după o cinetică previzibilă, astfel încât, după aproximativ 7-8 luni, în locul materialului sintetic se formează un țesut nou, sănătos.

Cercetările au fost realizate în cadrul proiectului european BIOSCENT, cu o valoare totală de peste 8 milioane de euro, care a reunit 15 unități de cercetare, de microproducție și de producție din 9 state membre ale UE.

„Contribuția Institutului de Chimie Macromoleculară ‘Petru Poni’ al Academiei Române la acest contract a fost hotărâtoare: fără materialele polimere sintetizate de noi, caracterizate extrem de complex nu doar din punct de vedere structural, ci și specializate proiectul ar fi putut fi compromis. Ele au fost plasate și testate în condiții specifice la Institutul ‘Petru Poni’ astfel încât să poată fi utilizate în etapele următoare pe teste in vitro și in vivo’, declară prin intermediul comunicatului de presă dr. Valeria Harabagiu, secretar științific la Institutul de Chimie Macromoleculară ‘Petru Poni’ din Iași.

Un alt rezultat important realizat în cadrul proiectului îl reprezintă o serie nouă de polimeri care au condus la prepararea de hidrogeluri injectabile termoreversibile, cu gelifiere în doar 44 de secunde, la temperatura corpului. Acestea au fost folosite în chirurgia noninvazivă a inimii, fiind testate in vivo, pe șobolani, de către partenerii italieni de la Universitatea din Parma. Gelurile injectate în zona bolnavă a cordului au permis ca țesutul deteriorat să se refacă complet în maximum patru săptămâni, timp în care produsul sintetic a fost resorbit în totalitate.

Toate aceste rezultate au fost brevetate într-un patent european și pot intra în producție, după teste biomedicale și clinice specifice. Prezentarea lor în România a fost realizată de către coordonatorul echipei române, cercetător dr. Constantin Ciobanu, în cadrul conferinței ‘Materiale poliuretanice pentru ingineria tisulară. Rezultate”, susținută la Institutul de Chimie Macromoleculară ‘Petru Poni’ din Iași, institut de excelență al Academiei Române.

„După ani de muncă, timp în care s-au realizat lucruri cu adevărat valoroase, abia de-acum începem să facem publice rezultatele, pe măsură ce am obținut brevetarea la nivel european”, mai precizează secretar științific dr. Valeria Harabagiu.

DailyBusiness
Capcanele contractelor prin telefon. Cum îți poți pierde banii și liniștea în doar câteva minute!
Spynews
Poliția a reținut primul suspect în cazul crimei de la Bragadiru. Bărbatul este originar din Egipt
Bzi.ro
Probleme mari pentru Delia Matache în vacanța din Asia! Ce a pățit artista
Fanatik.ro
Stațiunea aflată la 20 de minute de România care i-a înnebunit pe români. Condițiile și prețurile sunt foarte bune, mâncarea e gustoasă, se vorbește chiar și limba română
Capital.ro
Călin Georgescu a renunțat! A anunțat el însuși decizia-șoc: Decât suferință...
Playtech.ro
Noroc uriaș pentru o singură zodie în următorii 10 ani. Schimbările apar chiar din februarie 2025 în viața acestor nativi
DailyBusiness
10.000 de lei cadou pentru românii care stau la casă! Cum poți primi banii cu un simplu dosar
Adevarul
O jucătoare de tenis, numită „pramatie” de comentator după ce le-a arătat fundul spectatorilor la Australian Open
wowbiz.ro
Catinca Roman și fiica ei, Călina, concurente la Asia Express 2025! Cele două participă împreuna în sezonul 8
Spynews
Cum va arăta nunta lui Kamara și a Gabriellei Nastas. Cântărețul și-a cerut iubita în căsătorie în noaptea de Revelion
Spynews
Cine este nașa fiicei Iustinei Loghin și a lui Cornel Luchian de la Insula iubirii. Ce relație apropiată este între ei: “Plină de iubire”
Evz.ro
Planul lui Stalin, reînviat de Călin Georgescu. Ce este Canalul „Eurasia”
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
kanald.ro
Doliu în România. O cunoscută astroloagă s-a stins din viață
Cancan.ro
De nerecunoscut! Ce s-a ales de Anna Kournikova și cum a ajuns să arate trupul ei în 2025, la 22 de ani de la retragerea din tenis
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu este terminat! Lovitură finală de la DIICOT și ANAF
StirileBZI
Cât sunt taxele pentru serviciile medicale în 2025: Cât dau cei care nu au un loc de muncă sau care lucrează în străinătate
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
stirilekanald.ro
Cine e suspectul reținut în cazul crimei de la Bragadiru. Cum a fost ucisă Marina și ascunsă în cimitirul de mașini
substantial.ro
Nicușor Dan își pregătește campania prezidențială cu un buget estimat de 2-3 milioane euro
MediaFlux
Cine este „Raisa”, femeia de pe TikTok care îl promovează intens pe Călin Georgescu: „Președintele României și comandantul meu suprem”
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Umbra lui Elon Musk deasupra democrației europene: ”susține extrema dreaptă în toată Europa” – afirmă Olaf Scholz