ANUL NOU CHINEZESC: TRADIŢII, OBICEIURI, SUPERSTIŢII de ANUL NOU LUNAR: XIN NIAN KUAI LE!

ANUL NOU CHINEZESC: În fiecare casă trebuie să existe plante care înfloresc pentru a simboliza renaşterea. Se crede că florile simbolizează prosperitatea şi o carieră de succes. 
Alina Costache
18 feb. 2015, 19:41
ANUL NOU CHINEZESC: TRADIŢII, OBICEIURI, SUPERSTIŢII de ANUL NOU LUNAR: XIN NIAN KUAI LE!

ANUL NOU CHINEZESC 2015

Noul An Chinezesc seamănă foarte mult cu cel occidental – plin de tradiţii şi de ritualuri. Originea sărbătorii se pierde undeva în negura secolelor. Toţi o cunosc însă ca Festivalul Primăverii care durează 15 zile.

Pregătirile încep cu o lună înainte când oamenii cumpără cadouri, materiale pentru decoraţiuni, alimente şi haine. Tot atunci începe şi curăţenia caselor pentru a alunga ghinioanele iar uşile şi geamurile sunt vopsite din nou, de obicei în roşu. Apoi ele sunt decorate cu benzi de hârtie roşie (Chun Lian) pe care sunt înscrise diferite urări de fericire, prosperitate şi viaţă lungă.

Ajunul Anului Nou este chiar şi mai plin de tradiţii şi ritualuri care sunt respectate cu stricteţe de la mâncare până la îmbrăcăminte. La cină se servesc de obicei fructe de mare şi găluşte. Printre delicatese se numără crevete, pentru vioiciune şi fericire, stridii uscate (Ho xi) pentru ca toate lucrurile să fie bune, salată de peşte crud (Yu sheng) despre care se spune că aduce noroc şi prosperitate, Fai-hai (Părul Îngerului), o algă de mare pentru prosperitate şi găluşte fierte în apă (Jiaozi). Îmbrăcămintea este de obicei de culoare roşie deoarece se crede că alungă spiritele rele. Negrul şi albul sunt asociate doliului aşa că oamenii se feresc să poarte aceste culori în Ajun.

În ziua Anului Nou există un alt obicei numit Hong Bao, adică Plicul Roşu. Persoanele căsătorite oferă copiilor şi adulţilor necăsătoriţi bani în plicuri roşii. Apoi familia pleacă să felicite rudele iar apoi vecinii. La fel ca şi în occident, de Anul Nou vechile certuri se fac uitate şi toţi se bucură de venirea noului an.

Sfârşitul Anului Nou este marcat de Festivalul Felinarelor sărbătorit cu cântece, dansuri şi un spectacol al felinarelor multicolore.

LEGENDA NOULUI AN CHINEZESC

Noul An Chinezesc este cunoscut sub denumirea de Festivalul Primăverii deoarece este sărbătorit la începutul primăverii. Originea lui e foarte veche. Se spune că cuvântul „NIAN„, care în limba chineză modernă înseamnă doar „an” a fost de mult numele unui monstru care începea să mănânce oameni înainte de începerea noului an.

Una dintre legende spune că monstrul NIAN avea o gură atât de mare încât putea înghiţi mai mulţi oameni deodată. Într-o bună zi însă, un bătrân a venit în ajutorul oamenilor înspăimântaţi, oferindu-se să înfrângă monstrul. Bătrânul i-a spus monstrului: „Am auzit că ai o gură foarte mare. Mă întreb dacă poţi înghiţi şi alte creaturi de pe acest pământ în afară de oameni care nu sunt o pradă pe măsura ta?” şi astfel monstrul şi-a schimbat obiceiurile „alimentare”.

După asta, bătrânul a fost văzut dispărând călare pe monstrul NIAN. Mai târziu s-a aflat că era un zeu nemuritor. După plecare monstrului oamenii au început din nou să se bucure de o viaţă paşnică. Înainte de a pleca, bătrânul le-a spus oamenilor să aşeze în fiecare an la ferestre şi uşi decoraţiuni pe hârtie roşie pentru a-l speria pe NIAN în cazul când acesta ar fi încercat să se întoarcă, şi asta pentru că roşul era culoarea care îl înspăimânta cel mai tare pe monstru.

De atunci tradiţia zilei în care NIAN a fost alungat este continuată din generaţie în generaţie. Termenul „GUO NIAN” care însemna şi „a scăpa de NIAN” a devenit astăzi „a sărbători (Noul) An” deoarece cuvântul „guo” are două sensuri în chineză.

DECORAŢII DE ANUL NOU CHINEZESC

Înaintea Anului Nou, chinezii îşi decorează camerele de zi cu vaze cu flori, cu farfurii pe care se aşază portocale sau mandarine (care simbolizează fericire din plin) şi cu o tavă cu dulciuri pe care se află opt feluri de fructe uscate. Pe ziduri şi la uşi se agaţă benzi de hârtie roşie (Chun Lian) pe care sunt înscrise tot felul de urări, ca de exemplu: „Să te bucuri de o sănătate perpetuă” sau „Steaua Fericirii, Steaua Sănătăţii şi Steaua Longevităţii să strălucească asupra ta.”

În fiecare casă trebuie să existe plante care înfloresc pentru a simboliza renaşterea. Se crede că florile simbolizează prosperitatea şi o carieră de succes. O plantă care înfloreşte în ziua Anului Nou prevesteşte un an prosper pentru casa în care se află. Aranjamente florale din flori de prun, bambus şi crenguţe de pin sunt la mare căutare în această perioadă. Florile de prun semnifică perseverenţă, bambusul este cunoscut pentru lemnul flexibil folosit la fabricarea mobilei iar pinul, pururea verde, aminteşte de longevitate. Alte flori foarte căutate acum sunt azaleele, mâţişorii de salcie, bujorii, crinii şi narcisele.

Chinezii cred că fructele nu ar putea apărea în lipsa florilor. De aceea e foarte important ca decoraţiile din fructe şi flori să existe în casă. Ele semnifică renaşterea naturii.
Tava cu dulciuri aranjată într-o formă circulară sau rectangulară este denumită „Tava Unităţii„. După ce servesc câteva dulciuri de pe această tavă, adulţii aşază în zona din centrul tăvii un plic roşu.

DESPRE MÂNCARE

Mâncarea joacă un rol important pe tot parcursul Festivalului Primăverii. Multe dintre felurile de mâncare gătite cu această ocazie sunt servite deoarece sunt privite ca simboluri aducătoare de noroc. De exemplu, peştele (yu) reprezintă „a avea îndeajuns pentru a da şi la alţii”, usturoiul (chiu-tsai) înseamnă „ce durează”, guliile (tsai tou) se referă la „prevestiri bune” iar chiftelele de peşte (yu-wan) şi cele de carne (jou-wan) reprezintă „reunirea”. Tot acum se prepară şi gustări despre care se spune că aduc noroc, cum ar fi de exemplu o cremă din făină de orez (mien-kao) despre care se spune că face pe cel ce o mănâncă „să avanseze către un post mai bun şi spre prosperitate pas cu pas”.

Tot de Anul Nou, chinezii servesc un peşte întreg ce simbolizează abundenţa şi un pui pentru prosperitate. Puiul trebuie să aibă cap, coadă şi picioare pentru a simboliza desăvârşirea. Tăieţeii nu trebuie să fie tăiaţi deoarece ei reprezintă viaţa lungă. Cantităţile imense de mâncare preparată în această perioadă sunt menite să simbolizeze abundenţa şi bogăţia casei în care sunt servite.

TABU-uri ŞI SUPERSTIŢII DE ANUL NOU CHINEZESC

Toată casa trebuie să fie curată înainte de Anul Nou. În Ajunul Anului Nou toate măturile, periile, cârpele de praf, etc sunt lăsate deoparte. Nu se mătură sau nu se şterge praful în ziua Anului Nou deoarece se consideră că astfel se mătură şi norocul. După prima zi a Anului Nou, se poate mătura podeaua. Începând de la uşă, gunoiul e măturat spre centrul camerei iar apoi aşezat în colţurile camerei de unde nu poate fi luat şi aruncat decât în a 5-a zi. În nici o circumstanţă, gunoiul aşezat „la păstrare” în colţurile camerei nu trebuie să fie călcat în picioare. Există superstiţia că dacă mături gunoiul peste pragul uşii, vei înlătura în acest fel şi un membru al familiei. Deasemenea, dacă scoţi gunoiul din casă pe uşa din faţă scoţi astfel şi norocul familiei din casă; de aceea întotdeauna gunoiul se mătură spre interior şi trebuie scos pe uşa din spate.

Aprinderea de artificii în Ajunul Anului Nou este modalitatea prin care chinezii se despart de anul vechi şi îl primesc pe cel nou. La miezul nopţii, toate uşile şi chiar şi ferestrele trebuie să fie deschise pentru a permite vechiului an să iasă.

Toate datoriile trebuie plătite înainte de miezul nopţii. În această zi nu se împrumută nimic, deoarece se consideră că cel ce face acest lucru acum, va împrumuta tot anul următor.

În această zi chinezii se feresc să folosească un limbaj urât sau cuvinte care aduc ghinion. Termenii negativi şi cuvântul „patru” (Ssu) care este asemănător cuvântului „moarte” nu trebuie pronunţaţi. Nu trebuie amintită moartea iar poveştile cu stafii sunt total interzise. Referirea la anul ce se încheie este deasemenea evitată deoarece totul trebuie să fie orientat spre noul an şi spre un nou început.

Dacă plângi în ziua Anului Nou, vei plânge tot anul. De aceea obrăzniciile copiilor sunt tolerate în această zi.

În această zi nu se spală părul deoarece se consideră că astfel se îndepărtează norocul pentru noul an. Hainele în culori roşii sunt preferate pentru această sărbătoare. Roşul este considerată o culoare ce transmite fericirea şi care îi poate aduce celui care o poartă un viitor fericit şi luminos. Se crede că atitudinea şi felul în care arătăm în timpul sărbătoririi Anului Nou dau tonul pentru restul anului.

Prima persoană întâlnită şi primele cuvinte auzite în noul an sunt semnificative pentru ceea ce urmează să se întâmple acelei persoane pe parcursul anului. E un semn bun dacă se văd sau se aud păsărele sau vrăbii cu penaj roşu.

Se consideră că aduce ghinion să adresezi urări cuiva ce se află în dormitor, de aceea toată lumea, chiar şi cei bolnavi, se îmbracă şi stau în sufragerie pentru a întâmpina oaspeţi. În această zi nu se folosesc cuţite sau foarfeci pentru că astfel se poate „tăia” norocul.

XIN NIAN KUAI LE (Un An Nou Fericit)

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Ingredientul pe care să-l pui în salata de boeuf dacă vrei să nu-ți pice greu. Îi va da și un gust mai bun
Capital.ro
Călin Georgescu, câștigător! Oamenii lui au găsit soluția. Anunț cumplit în România
Playtech.ro
Se oprește curentul în Ajun și de Crăciun în județul Ilfov. Lista străzilor care nu vor avea lumină în perioada 24-26 decembrie
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Cuvintele greu de reprodus pe care Makaveli i le adresa Dianei Șoșoacă, înainte să-i devină consilier: „Javră penală”, „Cine te crezi, șomâldoaco?”
wowbiz.ro
Raluca Pastramă, însărcinată după divorțul de Ibrahim Ibru?! „Emoții multe, de toate felurile”
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Românii care vor avea mai mulți bani în 2025. Legea a trecut de Parlament
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Le-ai văzut? Ele sunt cele două surori de 13 și 15 ani din Mehedinți care au dispărut de acasă în prag de sărbători! Familia le caută cu disperare
Cancan.ro
Tudor Chirilă știe de ce Raluca Moldoveanu nu a câștigat Vocea României! „Am punctat chestia asta”
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu dă lovitura. Răsturnare de situație după alegerea Guvernului: Vă garantez că veţi regreta
StirileBZI
Curtea Constituțională a decis impozitarea pensiilor cu 10%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
VIDEO Alex a pierit în cumplitul accident din Gorj, la doar 26 de ani. Tânărul conducea chiar dacă avea permisul suspendat
substantial.ro
Germania în căutare de răspunsuri după atacul cu mașina de la târgul de Crăciun din Magdeburg
MediaFlux
DECIZIA privind INDEXAREA PENSIILOR! ANUNȚUL ministrului Muncii la PRELUAREA noului mandat
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Marea demolare de pe drumul spre Sinaia: 500 de case-monument dispar. Imobile „despăgubite” cu sume derizorii