ANUL NOU LUNAR. Potrivit vechilor legende, Huang Di – Împăratul Galben, considerat fondatorul civilizaţiei chineze – a numit câte un animal pentru a reprezenta fiecare an, în cicluri de câte 12. Este vorba de şobolan, bou, tigru, iepure, dragon, şarpe, cal, capră, maimuţă, cocoş, câine şi porc.
Capra este al 8-lea semn din zodiacul chinezesc şi, încă din antichitate, acest animal a devenit strâns legat de traiul chinezilor. Fiind considerat un animal foarte paşnic, cei născuţi în Anul Caprei sunt consideraţi a fi foarte calmi, tăcuţi şi rezervaţi.
Prin urmare, Anul Caprei va fi un an al păcii, al renunţării la conflicte şi al armoniei dintre oameni.
Aşadar, sosirea Anului Nou Chinezesc reprezintă o şansă de a abandona toate motivele de ranchiună, ceartă şi supărare şi de a dori cu sinceritate tuturor: pace, sănătate şi fericire.
Festivalul Primăverii este sărbătorit de chinezi încă de acum câteva secole, iar această perioadă este un bun prilej în care oamenii meditează asupra modului în care s-au purtat în anul ce tocmai s-a încheiat şi asupra credinţelor lor. Anul Nou Chinezesc se sărbătoreşte în ţări şi teritorii cu populaţie chinezească mare, dar şi în cartierele chinezeşti din oraşele din toată lumea. Tradiţiile şi obiceiurile cu această ocazie sunt foarte diverse: sunt cumpărate cadouri, decoraţiuni, mâncare şi îmbrăcăminte.
De asemenea, există obiceiul ca fiecare familie să facă o curăţenie generală în casă pentru a îndepărta orice nefericire, în speranţa unui an mai bun. Casele se decorează cu hârtie roşie şi decoraţiuni pe teme precum fericire, bogăţie şi viaţă lungă. Cina servită în familie în ajunul Anului Nou conţine carne de porc, raţă sau pui, precum şi un desert dulce, iar seara se încheie cu focuri de artificii.
A doua zi dimineaţa, copiii le urează părinţilor un an nou fericit şi cu sănătate, primind bani în plicuri de hârtie roşie.
În plus, perioada reprezintă un prilej bun pentru reflectare şi pentru înnoirea speranţelor pentru anul care tocmai începe. Un aspect foarte important este că multe familii vin pentru a se reuni în număr mare la cină, în ajunul Anului Nou. De asemenea, chinezii îşi vizitează, din respect, rudele, obicei care face parte din celebrările Anului Nou.
În prima dimineaţă a Anului Nou, copiii primesc de la rude aşa-numiţii „bani norocoşi” în plicuri roşii, pentru ca aceştia să nu aibă ghinion în Noul An. Banii oferiţi variază de la 50 de yuani (8 dolari) până la câteva sute, fiind necesar ca suma să fie una pară. În unele regiuni, banii sunt daţi în schimbul urărilor oferite de copii sau sunt băgaţi sub pernă când aceştia dorm.
În ceea ce priveşte lucrurile pe care chinezii nu trebuie să le facă în timpul Festivalului Primăverii, lista este lungă şi diferă de la o regiune la alta. Chinezii nu trebuie să facă curăţenie în prima zi a Noului An, pentru că se „curăţă” şi norocul casei.
De asemenea, cearta, plânsul sau blestemele sunt interzise, pentru că oamenii se tem că cei care au un comportament urât în ajunul Anului Nou se vor purta aşa pe tot parcursul anului care vine.
Gospodinele trebuie să fie extrem de atente în bucătărie, pentru a nu sparge farfurii sau pahare. Dacă se sparge ceva în bucătărie, înseamnă că familia va suferi pierderi financiare în următorul an.
În cazul în care o persoană sparge ceva, trebuie să spună imediat „Sui Sui Ping An”, adică „Să avem siguranţă în Noul An”. „Sui” în chineză se traduce prin „an”, precum şi „a sparge” sau „a rupe”.