Nicuşor Constantinescu, preşedintele CJ Constanţa, a fost ridicat de mascaţi şi dus la DNA pentru audieri într-un dosar în care edilul este cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice şi conflict de interese.
Constantinescu a declarat, la ieşirea din sediul CJ, că pe numele său a fost emis un mandat de aducere. El spune că se așteaptă să fie reţinut.
„Am mandat de aducere la DNA Constanţa, probabil voi fi reţinut, dar sunt pregătit, am bagajele făcute, am pamperşii la mine, periuţa de dinţi…”, a explicat Nicuşor Constantinescu.
Nicuşor Constantinescu a revenit la Consiliul Judeţean Constanţa, după nouă luni de pauză
DNA îl acuză pe Nicuşor Constantinescu că, în anul 2012, a acceptat şi decontat o cotă de 23% din valoarea lucrărilor de împădurire şi pepiniere executate de Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri Constanţa, reprezentând cheltuieli indirecte, în loc de 18%, cât ar fi fost legal, fiind astfel plătită nelegal suma totală de 1.054.405,98 lei.
De asemenea, Consiliul Judeţean Constanţa a efectuat plăţi nelegale pentru servicii de publicitate în cuantum de 2.5220.550,25 lei către SC COMBAT PRESS SRL Constanţa şi SC SOTI CABLE NEPTUN SRL, fără ca aceste servicii să aibă legătură cu informaţiile de interes public şi transparenţa decizională, pentru care există obligativitatea comunicării din oficiu, ca informaţii de interes public.
Procurorii îl cercetează pe Constantinescu şi pentru lucrări reprezentând cheltuieli de capital, respectiv lucrări de întreţinere curentă executate la drumurile judeţene şi pentru lucrările reprezentând cheltuieli de capital, respectiv lucrări de modernizare şi reabilitare ale drumurilor judeţene conform HG nr.577/1997, lucrări de împădurire şi pepiniere, C.J. Constanţa a decontat nelegal cota de 2,5% din valoarea lucrărilor realizate, reprezentând organizare de şantier, fără existenţa documentele justificative specifice organizării de şantier, faptă care a condus la plata nelegală a sumei totale de 498.942,82 lei.
Totodată, Nicuşor Constantinescu Nicuşor Daniel mai este cercetat şi pentru conflict de interese în şase cazuri.
În acest dosar, este vizat şi Cristian Bogdan Zgabercea, fost director în Consiliul Judeţean Constanţa, pentru complicitate la abuz în serviciu şi spălare de bani, fiind suspectat că l-a ajutat pe Nicuşor Constantinescu să facă plăţi ilegale de peste 5 milioane de lei, reprezentând finanţări nerambursabile din fonduri publice către diverse asociaţii.
De asemenea, în acelaşi dosar este vizată şi Gina Hortolomei Moscu, administrator şi asociat la mai multe societăţi, ea fiind suspectată de abuz în serviciu.
Procurori din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție, asimilate celor de corupție, infracțiuni electorale și infracțiuni de serviciu, comise în perioada 2009-2013.
„În cursul zilei de 19 februarie 2015, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 19 locații situate în municipiul București și în județele: Constanța, Prahova și Sibiu, din care una este sediul unei instituții publice, iar restul sediile unor societăți comerciale și fundații”, se precizează într-un comunicat de presă al DNA.
La Constanța, Nicușor Constantinescu este cercetat pentru abuz în serviciu sub formă continuată într-un dosar privind Centrul Militar Zonal. La București, el este cercetat în trei dosare, în unul dintre ele fiind trimis în judecată pentru trei infracțiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice cu obținerea de foloase necuvenite și 21 de infracțiuni de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor cu obținerea de foloase necuvenite.
Nicuşor Constantinescu rămâne sub control judiciar
Nicușor Constantinescu a venit pe 6 noiembrie 2014 la București, din Turcia, după ce fusese reținut de Poliția din Istanbul.
Președintele CJ Constanța s-a aflat pentru mai mult timp în SUA, unde a fost supus unor intervenții chirurgicale. Pe numele său au fost emise două mandate de arestare preventivă de către instanțele din România, deoarece nu s-a întors în țară la data stabilită de procurorii DNA.