Cum poţi să scapi de ratele uriaşe la creditul în franci elveţieni

Un client nemulţumit de valoarea la care ajunsese creditul în franci elveţieni a încercat restructurarea creditului, dar s-a trezit cu o sumă şi mai mare de returnat şi o dobândă crescută cu 3 la sută. Aceeaşi problemă a întâmpinat-o şi o altă familie, care, însă, a dat în judecată banca şi a reclamat neregulile.
Ionela Marcu
19 feb. 2015, 14:16
Cum poţi să scapi de ratele uriaşe la creditul în franci elveţieni

„În anul 2005, când ne-am căsătorit, am închiriat un apartament cu trei camere. Doi ani mai târziu, proprietarul apartamentului în care stăteam ne-a anunţat că vrea să îl vândă. Am hotărât să îl cumpărăm noi şi am luat la rând toate băncile pentru un credit. Ni s-a spus că nu ne încadrăm pentru un împrumut în lei sau în euro, dar ni s-a propus varianta francilor elveţieni. Am fost sceptici iniţial, dar ofiţerul de credit a fost foarte convingător. Aşa că am luat împrumutul şi am cumpărat apartamentul. Acum ne aflăm în situaţia să îl pierdem, pentru că ratele s-au dublat şi nu mai putem să ne descurcăm”, a povestit Mihaela S., din Constanţa, scrie cugetliber.ro.

Citeşte şi Un datornic supărat şi-a plătit rata la bancă cu nouă găleţi de monede. Cât au cântărit cei 2800 de lei

Femeia a încercat restructurarea creditului, dar s-a trezit cu o sumă şi mai mare de returnat şi o dobândă crescută cu 3 la sută. Aceeaşi problemă a întâmpinat-o şi o altă familie, care, însă, a dat în judecată banca şi a reclamat neregulile.

„Instanţa a desfiinţat restructurările, reţinând că acele clauze contractuale contestate nu au fost exprimate clar şi inteligibil, nu au fost negociate cu consumatorii şi au adus un dezechilibru major asupra acestora. De asemenea, instanţa susţine că banca nu a putut arăta că a existat o negocierea la semnarea contractului, aşa cum legea îi cere să probeze, contractul fiind unul preformulat, de adeziune”, explică avocatul Marius Coltuc.

Apoi, clauza de dobândă a fost clar în defavoarea consumatorului, din moment ce banca nu a explicat metoda de variaţie a dobânzii şi că rata era, practic, la discreţia ei, arată instanţa, fiind încălcate prevederile Ordonanţei nr. 21/1992 şi ale Legii nr. 193/2000, care stabilesc că variaţia dobânzii trebuie să fie clar precizată în contract, verificabilă şi în afara voinţei profesionistului.

Citeşte şi CURS BNR: Veşti bune pentru românii cu credite în franci elveţieni UPDATE

Instanţa desfiinţează clauzele din contract

Mai departe, instanţa a decis să nu elimine total clauza de dobândă din contract, ci a dispus recalcularea având ca bază formula descrisă de OUG nr. 50/2010, care trebuia să ducă la transparentizarea costurilor contractuale, dar a avut efecte nefaste pentru românii cu credite. În loc să aplice referinţa Libor din 2010 (0,19%) – la minimele ultimelor decenii la acel moment – pentru calculul marjei de dobândă a creditului contractat în 2008, aşa cum au procedat multe bănci, instanţa a decis să ia în calcul Libor de la momentul acordării creditului.

De asemenea, instanţa desfiinţează celelalte clauze care dau dreptul băncii de a alege dobânda şi constată că aceasta a procedat împotriva legii când a crescut marja de dobândă cu ocazia restructurărilor creditului, pentru că legea nu îi dădea dreptul decât să scadă o marjă fixă.

Avocaţii sunt de părere că acţionarea în judecată este o soluţie care ar putea ajuta persoanele care au contractat credite în franci elveţieni. Însă, acest lucru presupune, evident, alte cheltuieli pentru bieţii oameni care deja sunt împovăraţi de rate uriaşe.

Spynews
Horoscop miercuri, 24 iulie 2024: Peștii vor avea parte de o surpriză plăcută
Bzi.ro
Prietenul lui Andrei Versace rupe tăcerea! Se droga craiul de Dorobanți?
Fanatik.ro
De ce te mușcă țânțarii, de fapt. Motivul pentru care unele persoane nu sunt afectate, deși stau lângă tine
Capital.ro
Doliu în muzică. A murit un zeu al muzicii. A fost un „războinic al drumurilor”
Playtech.ro
Se închide circulația pe Autostrada Soarelui! Pe unde să circuli ca să ajungi la mare
DailyBusiness
Ce pensie vei primi dacă ai lucrat 15 ani cu carte de muncă
Adevarul
Ce spun experții despre valul de hate la adresa profesorului îmbrăcat în fustă: „Românii încă prezintă la scară largă prejudecăți” VIDEO
Spynews
Suspectul în cazul crimei din Brăila și-a sunat mama din arest! Ce i-a spus despre acuzațiile procurorilor
Spynews
Mâncare cu viermi pentru bolnavii de leucemie. Ce spun cei de la Spitalul Fundeni din Capitală / Video tulburător
Evz.ro
Rețete rapide și ieftine. Două preparate pe bază de orez care sunt gata în 20 de minute
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri și ce i-a cerut să-i aducă 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Primele declarații făcute de presupusul autor al crimei din Brăila: „Am fost acolo”. Ce spune bărbatul despre vizita făcută Marinei, doctorița ucisă în propriul cabinet
Capital.ro
Decizie pentru cine transferă bani. Noua regulă din 23 iulie pentru cei care folosesc bani cash
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cuplu bombă în sportul românesc: Denis Alibec se iubește cu Anca Surdu, o gimnastă campioană europeană și mondială, devenită vedetă TV la Exatlon
stirilekanald.ro
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
substantial.ro
Locuitorii din Tulcea avertizați de Ro-Alert privind posibile căderi de obiecte din spațiul aerian
MediaFlux
REGULI noi pentru TOȚI cei care stau la BLOC. Se SCHIMBĂ din 25 iulie
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!