Klaus Iohannis a declarat, la Digi 24, că liderii europeni şi-au exprimat la Consiliul European informal speranţa că Acordul de la Minsk „va ţine”, dar că România trebuie să ţină cont în strategia naţională de apărare de noua situaţie geopolitică.
„Cu siguranță trebuie să vă așeptați la o abordare care ține de situația geopolitică, de noile amenințări, de modul numit război hibrid prin care acționează Federația Rusă, de exemplu. Vom ține cont de toate aceste evoluții și vom avea propuneri din partea instituțiilor care se ocupă de așa ceva. Strategia de apărare nu e elaborată de consilierul meu, el coordonează echipa. Sunt mulți oameni care lucrează inclusiv cu mine, toate instituțiile de forță vor rămâne implicate în strategia asta, să avem o strategie care chiar ne ajută în perioda următoare, care nu se anunță ușoară deloc”, a declarat Iohannis.
Klaus Iohannis, în vizită la Chişinău săptămâna viitoare
Întrebat concret despre situaţia tensionată din Ucraina, Klaus Iohannis a precizat care va fi exact rolul ţării noastre: „Nu cred că e cazul să facem noi anumiți pași, singuri. Implicarea constă într-o colaborare tot mai bună cu partea ucraineană, o corelare tot mai strânsă cu partenerii americani, constă, de exemplu, într-o vizită de-a mea pe care o voi face pe 17 martie în Ucraina, o vizită oficială, constă în faptul că SRI sprijină securitatea informatică și dezvoltarea unui concept de securitate informatică în Ucraina. Sunt multe aspecte în care ne implicăm nu doar declarativ, cu toate că și partea declarativă are o implicație destul de mare. Dacă România spune cu o singură voce că noi dorim să se respecte suveranitatea, independența și granițele recunoscute ale Ucrainei, e o afirmație foarte puternică, chiar dacă pentru cineva neavizat sună ca o limbă de lemn, nu este. În afara acestora suntem implicați în acțiuni foarte concrete, vrem să sprijinim Ucraina, este vecinul nostru”, a mai spus Klaus Iohannis.