Gheorghe Muscalu, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a propus, miercuri, în plenul CSM o schimbare în Codul Penal, cu privire la controlul judiciar. Mai exact, procurorul a cerut interzicerea declaraţiilor publice de către persoanelor cercetate sub control judiciar. Propunerea a plecat de la cazul Elenei Udrea care a încălcat regimul controlului judiciar.
Deputatul Elena Udrea a reacţionat spunând că este „total de acord” cu propunerea discutată în CSM privind interzicerea afirmaţiilor publice în cazul persoanelor aflate sub control judiciar, însă crede că aceeaşi interdicţie ar trebui să o aibă şi acuzatorul.
„Ieri, în şedinţa CSM, a fost facută o propunere interesantă. Domnul procuror Gheorghe Muscalu este de părere că persoana aflată sub control judiciar nu ar trebui să aibă voie să comunice public legat de cauza în care este acuzat. Deşi ideea a venit ca urmare a situaţiei create în cazul meu, declar că sunt total de acord! Dar, pentru ca scopul de a nu fi afectat actul justiţiei să fie atins, ar trebui ca aceeaşi interdicţie să o aibă şi acuzatorul.
Într-un dosar penal există două părţi care trebuie să aibă tratament egal: acuzarea şi apărarea. Dacă acuzarea se face în mod public, atunci şi apărarea trebuie să poată răspunde public.
JURNALUL ELENEI UDREA. Ion Cristoiu dă publicităţii pasajul despre HELLVIG şi COLDEA
Deci, ar fi corect să nu mai vedem comunicate oficiale ori documente din dosare date „pe surse” din partea anchetatorilor, care au rolul de a construi percepţia publică de vinovăţie a celui acuzat, înainte ca o instanţă să se pronunţe. Mai ales că „percepţia publică” este un argument al acuzării invocat adeseori în faţa judecătorilor”, a reacţionat Elena Udrea, pe Facebook.
În şedinţa CSM de joi, Gheorghe Muscalu a susţinut că este necesară modificarea Codului de procedură penală, astfel încât suspecţilor implicaţi în dosare penale, care sunt cercetaţi sub control judiciar, să le fie interzis să facă declaraţii publice, atât prin intermediul presei, cât şi prin cel al reţelelor de socializare.
În acest sens, Gheorghe Muscalu îşi argumentează propunerea prin faptul că respectivele persoane pot transmite mesaje celorlalţi inculpaţi sau martori din dosar, cum a fost cazul Elenei Udrea.
„Această prevedere presupune ca suspectul care este sub incidenţa acestei măsuri (n.r. control judiciar) să nu transmită mesaje către ceilalţi prin intermediul mass-media”, a declarat Gheorghe Muscalu.