KLAUS IOHANNIS, mesaj la Conferinţa Open Data Day 2015

Preşedintele Klaus Iohannis a adresat, vineri, un mesaj  cu prilejul Conferinței Open Data Day 2015, în care vorbeşte despre "experiența recentelor alegeri – mobilizarea cetățenilor în contrast cu reacția autorităților", întrebându-se cum ar fi fost "dacă aflam toate informațiile privind votul din străinătate de la autoritățile însărcinate cu organizarea scrutinului şi nu doar de la utilizatori cu simţ civic ai Facebook-ului".
Ionela Marcu
20 feb. 2015, 11:48
KLAUS IOHANNIS, mesaj la Conferinţa Open Data Day 2015

Mesajul Preşedintelui României a fost adresat participanților la eveniment de către consilierul prezidențial Andrei Muraru.

În mesaj, Klaus Iohannis susţine că „statul român și procesul de guvernare – atât la nivel central, cât şi la nivel local – au nevoie de o deschidere substanțială către cetățeni, iar Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisă este instrumentul care trebuie să răspundă nevoilor noastre curente, dar şi să ridice România la standardele de modernizare și evoluție tehnologică de la nivel mondial”

„Experiența recentelor alegeri – mobilizarea cetățenilor în contrast cu reacția autorităților – constituie, cred, unul din cele mai elocvente exemple pentru a ilustra nevoia unei comunicări eficiente şi transparente între instituții și cetățeni, pentru ca drepturile lor să fie respectate și instituțiile să-și îndeplinească atribuţiile. Cum ar fi fost dacă aflam toate informațiile privind votul din străinătate de la autoritățile însărcinate cu organizarea scrutinului şi nu doar – aşa cum s-a întâmplat în realitate – de la utilizatori cu simţ civic ai Facebook-ului?”, consideră şeful statului.

Iohannis a invocat şi nevoia unei reforme a partidelor politice și una electorală: „Cât de normal ar fi ca tot ce ține de finanțarea partidelor și a campaniilor electorale să fie accesibil publicului larg? Fac aici trimitere directă și la consecințele lipsei de transparență – la corupție, la cheltuirea defectuoasă a banului public, la lipsa tragerii la răspundere – începând cu alegerile și terminând cu funcționarea administrației publice, cu guvernarea în general. Deschiderea şi democratizarea datelor este următorul pas pe care instituțiile ar trebui să-l facă în lupta împotriva corupției, la orice nivel. Sunt teme care se răsfrâng direct asupra a tot ce înseamnă stat de drept, dar și bunăstare.”

„Nu putem vorbi despre stat de drept fără acces real la informație. (…) Administrația publică trebuie să pună la dispoziția tuturor date complete și relevante – subliniez cele două valori – despre activitatea depusă, deciziile luate, rezultatele obținute. Sunt date publice deoarece privesc administrația publică, care gestionează probleme publice și fonduri publice. Datele deschise sunt cheia responsabilității administrației publice față de cetățeni.

Sunt conștient de dificultăți. Atât în planul mentalităților, al lipsei unei culturi a guvernării deschise către comunitate, dar și al diseminării informației cu privire la faptul că aceste date există, că ar trebui să fie publice și accesibile. Cât și în plan practic, în gestionarea și crearea bazelor de date, a platformelor online. Dar beneficiile sunt incontestabile și depășesc costurile.

Sunt conștient și de reușite. România a făcut o serie de progrese rapide în ceea ce privește datele deschise – avem portaluri speciale și site-uri ale instituțiilor publice cu multe seturi de date utile. Sunt pași importanţi, dar mai sunt foarte multe de făcute”, mai spune Iohannis.

Spynews
La mulți ani de Sf. Ilie. Mesaje și urări pentru 2024
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Cât de ieftine sunt, de fapt, casele în Spania. Mulți români și-au cumpărat deja locuințe cu piscină și etaj. Dai și de două ori mai puțin decât pe apartamentele din Militari, Veteranilor sau Berceni
Capital.ro
Vladimir Putin a ordonat retragerea. Umilință pentru Rusia: A însemnat o batjocură
Playtech.ro
Cele mai norocoase zodii în toamna 2024. Vor avea parte de mulți bani și iubire adevărată
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
ANALIZĂ. Cât de afectată este imaginea României de scandalul Dianei Șoșoacă în Parlamentul European
Spynews
E oficial! Chelnerii și vânzătorii din România au acum dreptul de a le cere clienților buletinul. În ce condiții se aplică legea
Spynews
Cum arată zona revoltei din Leeds după ce românii au făcut haos | FOTO
Evz.ro
Bătaie între Harry și William. Până unde s-a ajuns
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
De ce a pus Jador stop relației cu Oana Ciocan. Ce îi făcea artistului în intimitate 😱 E s-ar fi săturat să fie...
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Ce făcea dentista din Brăila cu pacienții în cabinet? Era singurul cabinet stomatologic fără camere de supraveghere
Capital.ro
Amendă de 500 de lei. Este lege pentru toți șoferii: Trebuie să fie vizibil
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Nicușor Dan anunță recuperarea în instanță a unor clădiri adiacente Pasajului Macca-Vilacrosse
MediaFlux
⁠Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ilie. Ce trebuie să respecte orice creștin
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'