Potrivit lui Cazanciuc, pentru derularea unui astfel de proiect, cu fonduri de la bugetul național ori europene, este necesară organizarea de dezbateri publice pentru a afla dacă societatea românească este pregătită pentru așa ceva.
„Trebuie să fim realiști și să vedem dacă, în momentul de față, societatea românească este pregătită să investească în următorii 3-5 ani, să înceapă un program de investiții de un miliard de euro. Pentru că aceasta este nevoia reală, un miliard de euro pentru a construi mai multe penitenciare care să acopere deficitul de 10.000-11.000 de locuri în momentul de față. Asta înseamnă penitenciare noi, plus investiții în penitenciare vechi, pentru a încerca să le aduci, să spunem, la limita demnității umane„, a afirmat Robert Cazanciuc, într-o conferință de presă.
Cazanciuc a menționat că el și ministrul Justiției al Italiei au demarat, anul trecut, un demers privind găsirea de fonduri europene pentru a se investi în penitenciare din Europa.
„Încă de anul trecut am început un demers cu ministrul italian de Justiție, pentru a găsi la nivel european fonduri europene pentru infrastructura de penitenciare, ca o formă de sprijin pentru cei care pot fi reintegrați social. Sunt mai multe state europene care s-au alăturat acestui demers să-i spunem româno-italian. De ce România și Italia? Pentru că noi avem cele mai multe condamnări la CEDO pentru lipsa condițiilor decente din penitenciare. Nu suntem în situația altor state cum este Olanda care (…) au spații libere, a Spaniei care după dictatura lui Franco au închis toate penitenciarele și au spus ‘ceea ce am trăit noi nu trebuie să mai trăiască nimeni niciodată’ și au investit zeci de miliarde în reabilitarea infrastructurii”, a declarat Robert Cazanciuc.
Citeşte şi Deţinuţii din România ar putea fi cazaţi în PUŞCĂRII PRIVATE