Niţu acuză presiuni şi atacuri din partea politicienilor şi instituţiilor media la adresa DNA, în 2014

Activitatea procurorilor DNA a fost supusă, în anul 2014, unor presiuni exterioare sistemului judiciar, unor critici și atacuri venite fie din partea unor oameni politici, fie din partea unor instituții media, este de părere procurorul general Tiberiu Niţu, într-un mesaj citit de Bogdan Licu, prim-adjunct al procurorului general, cu ocazia prezentării bilanţului DNA pe 2014. 
Romania TV
24 feb. 2015, 10:34
Niţu acuză presiuni şi atacuri din partea politicienilor şi instituţiilor media la adresa DNA, în 2014

Tiberiu Nițu este de părere că „2014 a fost un an în care activitatea procurorilor DNA a fost supusă în continuare unor presiuni exterioare sistemului judiciar, unor critici și atacuri venite fie din partea unor oameni politici, fie din partea unor instituții media. Ați reușit însă să păstrați același ritm de lucru și același nivel profesionist al anchetelor, dovedind că ați înțeles pe deplin unul dintre principiile după care trebuie să se ghideze activitatea unui procuror: soluția dată în sala de judecată de către un judecător este singura care validează, care recunoaște calitatea muncii procurorului”, precizează Agerpres.

În mesajul procurorului general se mai arată că atenția publică este focalizată asupra DNA mai mult decât asupra oricărei alte structuri de parchet, ca urmare a competenței legale pe care DNA o are în efectuarea investigațiilor penale.

„În acest context, în cazul structurii dumneavoastră, lăsarea în nelucrare a unor cauze poate naște, mai mult decât în cazul altor parchete, suspiciuni lesne de speculat în spațiul public. Procurorul general s-a bucurat însă să constate, parcurgând prezentul raport de activitate, o evidentă îmbunătățire a acestui indicator față de situația din anul 2013”, se mai arată în mesaj.

În opinia sa, cea mai mare provocare a anului 2014 pentru Ministerul Public — ca atare și pentru procurorii DNA — a reprezentat-o intrarea în vigoare a noilor coduri penale, procurorii confruntându-se, din acest punct de vedere, cu o adevărată premieră.

„În pofida numeroaselor voci critice care au lansat mesaje îngrijorătoare, sistemul judiciar nu a intrat în colaps, activitatea penală nu s-a blocat nici măcar pentru o zi, nu au fost golite închisorile, nu au fugit urmăriții penal. Procurorul general al României consideră că aceasta a fost cea mai clară dovadă a bunei pregătiri profesionale, a maturității și a responsabilității procurorilor. În acest context, procurorul general dorește să vă mulțumească și să va felicite pentru că ați făcut posibilă transpunerea în practică a noii legislații penale, legislație care se ridică nivelul standardelor europene”, se precizează în mesajul adresa procurorilor DNA.

Nițu a precizat că o altă provocare pentru DNA, menționată în raport ca o vulnerabilitate cu consecințe negative în activitatea de urmărire penală, a fost declararea ca neconstituțională a Legii privind reținerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de rețele publice de comunicații electronice, însă această provocare a fost „gestionată cu înțelepciune și profesionalism”, prin valorificarea celorlalte metode de investigare, astfel încât fapte grave să nu rămână necercetate.

Nițu a recunoscut că, în anul 2014, DNA a avut deficit de personal, a lucrat cu o schemă incompletă, însă marele avantaj al DNA, spre deosebire de celelalte unități de parchet, este acela că procurorul șef al DNA are oportunitatea de a coopta în echipa sa cei mai buni procurori din sistem, dar are și posibilitatea de a renunța la serviciile celor care nu performează.

Un aspect pozitiv menționat de Nițu este faptul că, în 2014, la DNA a fost suplimentat numărul de posturi cu 50 de ofițeri și agenți de poliție judiciară și cu 20 de posturi de specialiști antifraudă.

„Atenția publică este focusată pe activitatea DNA. Aceasta este o realitate care vă obligă să faceți tot posibilul pentru a menține la fel de ridicată ștacheta profesionalismului și a imparțialități. DNA este un model de bune practici la nivelul Uniunii Europene, activitatea dumneavoastră a fost evidențiată în toate rapoartele MCV. Vă bucurați de o cotă mare de încredere în rândul opiniei publice, obținută în primul rând prin munca dumneavoastră. Rezultatele foarte bune ale activității dumneavoastră se bucură de o mediatizare pe măsură din partea instituțiilor de presă, lupta împotriva marii corupții — dată în competența exclusivă a DNA — fiind o temă de real și justificat interes. Cu toate acestea, conducerea Ministerului Public vă adresează invitația — dumneavoastră, dar și celorlalte unități de parchet — de a găsi împreună cu Consiliul Superior al Magistraturii soluțiile de comunicare cele mai adecvate, care să nu mai alimenteze speculațiile potrivit cărora organele de urmărire penală ar fi cele care transmit presei acte de urmărire penală care au caracter nepublic și care pot afecta prezumția de nevinovăție”, a mai transmis procurorul general.

În context, Tiberiu Nițu crede că trebuie acordată o atenție sporită aspectelor reținute de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, în mai multe hotărâri, drept temeiuri de încălcare a unor drepturi fundamentale.

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Planta pe care trebuie să o ai în casă. Aduce noroc și prosperitate, dar are un nume sinistru
Capital.ro
Simona Halep a renunțat. Chiar ea a confirmat vestea: Așa am considerat eu că e mai bine
Playtech.ro
Cum verifici dacă pensia a fost recalculată greșit. Aceasta este formula de calcul folosită de casele de pensii
DailyBusiness
De ce economia țării nu este stabilă? Radu Crăciun: „Asigurăm prosperitatea altora și iluziile noastre”
Adevarul
Zeci de medici români din Franța sar în apărarea doctorițelor de la Sf. Pantelimon acuzate de omor: „Sunt ostracizate și tratate precum criminali de drept comun”
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Încurcate sunt căile dragostei. Sufletul lui Alex Bodi rupt între două femei
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
Cine moștenește averea uluitoare a lui Alain Delon. Actorul pasionat de sport a stabilit clar cum se va împărți imperiul de 300.000.000 de euro
wowbiz.ro
Cătălin a căzut 300 de metri în gol pe Munții Bucegi! Cum s-a întâmplat tragedia?!
Cancan.ro
Ioana, după ce Năstase a prins-o vorbind cu altul: 'Du-te, eşti BĂTRÂN'
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Doliu în lumea cinematografiei! Alain Delon s-a stins din viață la vârsta de 88 de ani
Capital.ro
Vladimir Putin a dat ordinul. Decizia finală luată astăzi, pe 18 August
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. E gata să se dezbrace total. „Cred că sunt hot. Vreau să-mi arăt corpul”
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Alain Delon, legenda cinematografiei franceze, a murit la vârsta de 88 de ani
MediaFlux
A VENIT DECIZIA! Cu CÂT CRESC PENSIILE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...