Cazanciuc, la bilanţul DNA: „România nu a dus lipsă de legi, ci de instituţii puternice care să le aplice”

Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, a declarat, marți, la bilanțul DNA, că România nu a dus lipsă de legi, ci de instituții puternice care să le aplice pentru toți, fără părtinire și fără imunități.
Iulian Tudor
24 feb. 2015, 11:58
Cazanciuc, la bilanţul DNA:

Trebuie remarcat însă că a existat un trend ascendent în ceea ce privește numărul dosarelor de corupție la nivel înalt soluționate, dar și creșterea numărului persoanelor condamnate definitiv. Și mai important, combaterea corupției din cadrul instituțiilor de aplicare a legii a continuat să fie o constantă a activității DNA, iar acest lucru trebuie continuat. Respectarea legii este un principiu. Din păcate, realitatea ne-a arătat că, dacă o lege nu prevede și o sancțiune, aplicarea ei poate fi uneori dificilă. România nu a dus lipsă de legi, ci de instituții puternice care să le aplice pentru toți, fără părtinire, fără imunități„, a afirmat Cazanciuc.

Potrivit ministrului, combaterea corupției ca fenomen trebuie să se axeze pe conștientizarea rigorilor legii și pe recuperarea prejudiciilor și confiscarea produselor infracțiunii.

Este cea mai bună cale de a proteja interesele societății, pentru că fiecare cetățean trebuie să știe că nimeni nu rămâne nepedepsit în cazul în care a comis o infracțiune. (…) Nimeni nu va comite o infracțiune de corupție sau economico-financiară dacă știe că nu se va alege cu niciun folos material și riscă o pedeapsă privativă de libertate. În ceea ce privește conștientizarea rigorilor legii, România a înregistrat cele mai importante progrese. Dezvoltarea instituțiilor de aplicare a legii, independența magistraților, asigurarea unui cadru normativ stabil anticorupție, alocarea resurselor financiare necesare au produs deja consecințe pozitive la nivelul societății„, a precizat ministrul.

El a spus că, din păcate, în privința recuperării prejudiciilor, România nu se situează încă la fel de bine.

Neadecvarea mecanismelor de descoperire a banilor produși prin comiterea unor infracțiuni nu înseamnă doar privarea statului de sume importante, ci, mult mai grav, chiar încurajarea producerii de noi infracțiuni. După cum știți, recent, Ministerul Justiției a promovat un memorandum prin care ne propunem ca până la sfârșitul lui martie să construim cadrul normativ necesar înființării unei agenții specializate în gestionarea bunurilor sechestrate și confiscate în procedura penală, specialiști din cadrul ANAF fiind deja detașați la minister pentru a lucra la acest proiect. Agenția va fi un partener pentru procurori și instanțe și estimăm că va crește în următorii ani rata de recuperare a prejudiciilor cauzate prin infracțiuni„, a arătat el.

Cazanciuc a menționat că efortul principal trebuie să se manifeste la nivelul identificării și confiscării bunurilor și că
trebuie să existe și un alt palier, cel al prevenției.

Trebuie să dezvoltăm mecanisme care să ne permită să ne adaptăm rapid la realități, pentru că nu trebuie să ne facem iluzii. Cu cât instituțiile statului vor deveni mai puternice, cu atât și metodele de fraudare și ascundere a banilor vor deveni mai sofisticate. Marea provocare nu o reprezintă doar întărirea instituțiilor și adaptarea la noile metode infracționale sau implementarea unor metodologii de descurajare a corupției, ci schimbarea modului în care funcționează societatea în ansamblu său. Adevăratele probleme ale României sunt generate și de încă dezvoltarea insuficientă, vicierea valorilor, perpetuarea ideii că bani se câștigă prin orice mijloace și cu orice risc. România are nevoie de repere morale, de educație, de medici, de profesori, de funcționari plătiți decent„, a mai spus ministrul justiției.

DailyBusiness
Alegeri prezidenţiale 2024. TikTok a recunoscut că l-a cenzurat pe Călin Georgescu: „A intrat în shadowban”
Spynews
Ce îi reproșează Ana Ionescu soțului ei, Tudor de la Fly Project. Care e secretul unei căsnicii de succes
Bzi.ro
Andreea Bălan a fost cerută în căsătorie de Victor Cornea! Unde a avut loc momentul emoționant!
Fanatik.ro
Gigantul american care construiește o fabrică în România. Investiție de 50 de milioane de euro
Capital.ro
Răsturnare de situație la Călin Georgescu. Anunțul fostului șef SRI: Oamenii nu se mai tem
Playtech.ro
Primele imagini de la priveghiul lui Helmut Duckadam. Mama celebrului sportiv, distrusă de durere
DailyBusiness
Călin Georgescu, interviul momentului înainte de turul doi: „Vreau să pun România pe harta Europei și a lumii. Nu discutăm de ieșirea României din UE și NATO, doar de intrarea în Schengen”
Adevarul
Motivul pentru care Helmut Duckadam s-a despărțit de Ildiko după 27 de ani de mariaj, dezvăluit de fosta soție
wowbiz.ro
Ultima dorință a lui Helmut Duckadam! Ce se va întâmpla cu trupul său neînsuflețit?!
Spynews
Cu cât se vinde un pahar de ciocolată caldă Dubai, la Târgul de Crăciun din Piața Constituției! Noua fiță îi costă scump pe doritori
Spynews
Andreea Bălan a fost cerută în căsătorie de Victor Cornea! Modul inedit în care iubitul artistei a făcut pasul cel mare | VIDEO
Evz.ro
Mobilizare fără precedent: România iese în stradă, ne întoarcem în anii 90
Ego.ro
Cum arătau Alexandra și Helmut Duckadam în ziua nunții. Imagii rare cu cei doi
Prosport.ro
Reacția incredibilă a lui Gigi Becali despre moartea lui Helmut Duckadam
kanald.ro
Președintele Coreei de Sud a decretat legea marțială! Armata a luat cu asalt clădirea Parlamentului
Cancan.ro
Elena Lasconi, declarație năucitoare despre Călin Georgescu: 'Mă întreb dacă e om, pare un…'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu a recunoscut în direct. Ce religie are și din ce familie provine
StirileBZI
Cât costă un brad de Crăciun 2024! Românii au crezut că nu văd bine!
Prosport.ro
FOTO. Vedeta de la Insula Iubirii arată fabulos, iar milionarul cu 23 de ani mai în vârstă ca ea o răsfață!
stirilekanald.ro
De ce s-a împușcat în cap polițistul Ionuț Cobzaru. Problemele care l-au împins la gestul extrem
substantial.ro
ONU face apel pentru 47,4 miliarde de dolari în sprijinul ajutorului umanitar în 2024
MediaFlux
PREMIERUL ALES de Călin GEORGESCU. Cu CINE a VOTAT acesta
Shtiu.ro
Actori din 'Singur acasă' care au murit de când filmul a fost lansat
Puterea.ro
Preţurile apartamentelor noi şi vechi în marile oraşe. Care este noul oraş în care au explodat preţurile