CONTROVERSE pe votul deputaţilor pentru arestarea Elenei Udrea

Ministrul pentru relaţia cu Parlamentul, Eugen Nicolicea, a declarat, marţi, că votul dat luni de plenul Camerei este, potrivit deciziei CCR de încuviinţare a arestării preventive în cazul Elenei Udrea, dar conform Statului deputaţilor nu încuviinţează arestarea.
Ionela Marcu
24 feb. 2015, 12:39
CONTROVERSE pe votul deputaţilor pentru arestarea Elenei Udrea

Întrebat dacă votul de luni al plenului Camerei în cazul Udrea este de încuviinţare a arestării preventive a acesteia, Eugen Nicolicea a răspuns: „Conform deciziei Curţii Constituţionale, da, conform Statutului (deputaţilor şi senatorilor – n.r.), nu”.

Nicolicea, membru al Comisiei juridice a Camerei, crede că pentru această situaţie neclară este de vină fostul PDL, care a contestat la Curtea Constituţională prevederile noi ale Statului deputaţilor şi senatorilor şi care propuneau ca ridicarea imunităţii să se facă cu votul a jumătate plus unu din numărul deputaţilor prezenţi şi nu cu jumătate plus unu din numărul total al deputaţilor.

Am făcut o propunere de modificare a articolului 24, alineatul 4 din Statut, ca ridicarea imunităţii să fie luată cu jumătate plus unu din numărul deputaţilor prezenţi. Asta însemna că intram în acord cu decizia Curţii. Grupul PDL de atunci a atacat la Curtea Constituţională articolul 24 şi a fost declarat neconstituţional.

Prin urmare, prevederea veche jumătate plus unu din numărul total să fie votul dat a rămas în vigoare. Şi acum este această chestiune că avocatul se va folosi de acest impediment. Încurcătura este produsă de grupul PDL, care a atacat atunci la Curte, a explicat Nicolicea.

CITEŞTE ŞI Avocaţii ELENEI UDREA contestă votul din PARLAMENT. Prevederile legislative se bat cap în cap VIDEO

La rândul său, preşedintele Comisiei juridice a Camerei, deputatul PC Bogdan Ciucă, a declarat că votul dat luni în plenul Camerei Deputaţilor de încuviinţare a arestării preventive a deputatului Elena Udrea a respectat prevederile constituţionale şi ale Curţii Constituţionale.

„Comisia juridică şi Parlamentul a aplicat procedurile legale în vigoare într-un mod corect. Nu aş vrea să intru acum într-un subiect care ţine cumva de apărarea doamnei Udrea şi nu vreau să sugerez eu soluţii nimănui. Ceea ce vă pot spune este că atât deciziile Curţii Constituţioanale, cât şi Constituţia ca atare, respectiv articolul 76 au fost respectate. Apărarea, evident este dreptul domniilor lor să găsească soluţii, nu vreau să le comentez. Ceea ce vă pot spune este că cel puţin Comisia juridică şi plenul Camerei au mers pe deciziile Curţii Constituţionale şi normei constituţionale prevăzute de articolul 76„, a explicat deputatul PC.

El a arătat că nu vrea să intre „într-o polemică” să nu pară că este împotriva sau pentru „colega” mea.

„Comisia a respectat atât drepturile celor implicaţi, cât şi prevederile constituţionale şi deciziile Curţii Constituţionale, care sunt mai presus de orice altă discuţie.Articolul 76 aliniatul 2, care stabileşte că cvorumul, hotărârile se iau cu majoritatea celor prezenţi, majoritate simplă. Aşa spune Constituţia, nu vreau să intru în subiect, pentru că ăsta este deja un subiect în dosar, ei atacă pe fond”, a adăugat preşedintele Comisiei juridice a Camerei.

Hotărârile Camerei Deputaţilor adoptate luni privind cererile de urmărire penală şi de încuviinţare a arestării preventive în cazul deputatului Elena Udrea au fost publicate în Monitorul Oficial.

Camera Deputaţilor a aprobat, luni, noua cerere privind începerea urmăririi penale în cazul Elenei Udrea, pentru noi acuzaţii în dosarul „Gala Bute”, fiind înregistrate 218 voturi „pentru” şi 76 „împotrivă”.

De asemenea, Camera Deputaţilor a aprobat noua cerere privind încuviinţarea arestării preventive în cazul Elenei Udrea, fiind înregistrate 170 voturi „pentru”, 118 „împotrivă” şi 13 voturi nule.

Spynews
Au fost găsite frigărui din carne de câine într-o destinație turistică frecventată de o mulțime de români. Autoritățile au luat măsuri de urgență
Bzi.ro
Iuliana Pepene a făcut ravagii, în costum de baie, pe litoral! Imagini incendiare cu blondina de la Antena 1
Fanatik.ro
Greșeala banală care a costat-o pe o familie de români 150 de euro în vacanță. “A mai pățit cineva așa ceva”
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii care au luat permisul de conducere. Trebuie să-l ai pe mașină timp de 12 luni
Playtech.ro
A murit românul care a vândut NATO rușilor. Mihai Caraman, spionul care a pus „pe tavă” sovieticilor cele mai importante secrete
DailyBusiness
Este alertă de ultimă oră! România va fi măturată de furtuni și inundații
Adevarul
A fost confirmat primul caz de infectare cu West Nile în România. Un bucureștean de peste 60 de ani
Spynews
Capul Doloșman, comoara ascunsă de pe litoralul românesc, oferă peisaje unice. Cum ajungi la punctul turistic aflat în Jurilovca
Spynews
Se închide temporar circulația pe autostrada A2 București – Constanța. Șoferii vor fi restricționați în plin sezon
Evz.ro
Veste pentru proprietarii din România. Vine marea surpriză
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
Gestul lui Alibec pentru gimnasta Anca Surdu, noua iubită, la nunta lui Ianis Hagi! Toată lumea s-a întrebat despre cine e vorba. EXCLUSIV
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Cauza decesului lui Sorin Nazîru. De ce a murit fostul portar al juniorilor de la Dinamo, de fapt
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Furtunile au făcut din nou prăpăd în țară! Grindina a băgat spaima în locuitorii din Mehedinți: „Peste tot piatră de-ţi era frică şi să stai afară că te omoară”
Capital.ro
Interdicție pentru toți românii. Lege în România. Te duci la închisoare 30 de zile
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Prețuri astronomice pentru garsonierele din Cluj: 11 metri pătrați la aproape 50.000 de euro
MediaFlux
CREȘTE vârsta de PENSIONARE. GRAFICE din noua LEGE a pensiilor
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!