„Studenţii au fost incitaţi. Eu pot afirma acest lucru, sunt târgu-mureşean, am o experienţă în ceea ce priveşte tradiţiile destul de negative din Târgu Mureş, când de fiecare dată, începând cu 1990, când s-a încercat implementarea unui drept al minorităţilor, mai ales în cazul învăţâmântului în limba maternă, imediat au apărut protestele, au apărut aceleaşi lozinci ca şi acuma”, a spus Marko Bela, pentru Mediafax.
El a acuzat conducerea UMF Târgu Mureş, despre care a spus că este ilegală, de faptul că a dat zi liberă studenţilor care au dorit să participe la aceste proteste.
„Eu aşa ştiu, că actuala conducere a Universităţii, care nu prea e legală în acest moment fiindcă nu există o cartă aprobată de minister, a dat zi liberă celor care au vrut să participe la aceste acţiuni de protest”, a adăugat Marko Bela.
Studenţii maghiari ar fi intenţionat şi ei să iasă în stradă, însă, a explicat preşedintele UDMR Kelemen Hunor, Uniunea le-a cerut să nu manifesteze pentru că politica nu se face în stradă.
Ce spun studenţii
Preşedintele Ligii Studenţilor din Târgu Mureş, Dan Zolog, respinge acuzaţiile liderilor UDMR, potrivit cărora studenţii care au protestat în legătură cu situaţia UMF Târgu Mureş ar fi fost manevraţi sau incitaţi, el spunând că a fost dorinţa tinerilor de a-şi exprima punctul de vedere.
„Nu ne-a manevrat nimeni. Nu am fost incitaţi, nici n-o să fim vreodată de cineva. A fost strict dorinţa colegilor de a-şi exprima punctul de vedere, văzând că nu sunt ascultaţi. Deci studenţii au vrut să iasă. Unii dintre studenţii maghiari au şi ieşit cu noi, ieri (luni – n.r.), nu foarte mulţi. Au avut curaj. Nu ştiu de alţii care ar fi intenţionat să facă altfel de mitinguri sau cărora le-ar fi cerut UDMR să nu iasă în stradă”, a spus Dan Zolog.
El şi-a exprimat speranţa că proiectul Hotărârii de Guvern referitoare la UMF Târgu Mureş va fi „în regulă”, aşa cum l-a asigurat telefonic, premierul Mihai Răzvan Ungureanu.