Monumentul Washington: Secretele faimosului simbol dedicat primului preşedinte al Americii FOTO VIDEO

Legendarul monument ridicat în memoria primului preşedinte al Americii, George Washington, a împlinit 230 de ani.
Sânziana Stancu
01 mart. 2015, 12:33
Monumentul Washington: Secretele faimosului simbol dedicat primului preşedinte al Americii FOTO VIDEO

Monumentul primului preşedinte al Americii, George Washington, şi-a serbat, duminică, cea de-a 230-a aniversare, iar ca să ajungă aşa cum este astăzi, 40 de ani din „vârsta” lui actuală au fost consacraţi construcţiei măreţului proiect.

Legendara construcţie are secretele şi chiar „aventurile” ei, o parte dintre acestea ieşind la iveală cu ocazia acestei aniversări.

Construcţia a urmat un drum lung, plin de suişuri şi coborâşuri, trecând prin filtrul Constituţiei şi la realizarea căreia au fost  implicate personalităţi marcante, ca Abraham Lincoln sau Papa de la Roma, dar şi masoneria.

Planurile de construcţie au urmat un ritm lent de punere în practică, iar recent, în mai 2014, după aproximativ 3 ani de când monumentul a fost închis pentru renovări din cauza unui seism (22 august 201) care i-a afectat structura, a fost redeschis.

La ceremonie au participat, între alţii, ministrul de Interne, Sally Jewell, directorul National Park Service, Jonathan B. Jarvis, filantropul David Rubenstein şi superintendentul de la National Mall & Memorial Parks, Bob Vogel. Rubenstein a fost cel care a contibuit cel mai mult din punct de vedere financiar la proiectul de restaurare.

O istorie a construcţiei, cu suişuri şi coborâşuri

Când s-a pus piatra de temelie a viitoarei construcţii, în 1845, în discursul dedicat acestui eveniment de către Robert Winthrop, a fost un citat care a devenit celebru: „Poate vreun cutremur îi va zgudui fundaţia … dar personajul pe care îl reprezintă este un edificiu sigur”.

Şi acum, monumentul mai are secrete. Iată câteva dintre lucrurile mai puţin sau chiar deloc ştiute despre celebrului simbol american:

– James Madison a jucat un rol foarte important în începerea proiectului. În 1833, Societatea privată a Monumentului Naţional Washington a venit cu ideea de a aduce un tribut primului preşedinte al Americii. Madison şi preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, John Marshall, au fondat societatea.

– Prima schiţă a monumentului proiectase o rotondă şi un George Washington în stil roman. Primul proiect câştigător la licitaţie a fost cel al arhitectului Robert Mills, care schţase un obelisc cu vârful plat, iar pe acesta o statuie a lui Geroge Washington într-o trăsură, alături de statuile celor 30 de Părinţi Fondatori. Proiectul actualului obelisc a fost propus în 1876.

– Masonii şi Papii s-au implicat în acest proiect. Francmasonii au folosit simbolurile masonice la ceremonia din 1848, la care au participat 20.000 de persoane. Atunci s-au distribuit copii după Constituţie şi după Declaraţia de Independenţă.

 – La ceremonia din 1848, lista faimoşilor oaspeţi îi includea pe James Buchanan, Lincoln, Andrew Johnson, Dolley Madison, dar şi pe Dolley Madison, văduva lui Alexander Hamilton, Betsey Hamilton şi pe preşedintele în exerciţiu, James K.Polk.

– Societatea fondatoare le-a cerut tuturor participanţilor la priect şi la ceremonie să doneze pietre ceremoniale, pentru a contribui astfel la procesul de construcţie. Astfel s-au implicat şi clericii. Papa Pius al IX-lea a donat o piatră memorială din marmură. Gestul suveranului a înfuriat partidul anti-catolic „Know Nothing”, care s-a răzbunat boicotând alegerile pentru conducerea Societăţii fondatoare şi, în final, părăsind-o, motiv pentru care Congresul a tăiat fondurile proiectului pe o perioadă de 5 ani, până când s-au retras cei care erau împotriva catolicilor.

– Cît timp Societatea fondatoare a fost condusă de Know Nothing , în anii 1850,timp de 22 de ani nu s-a mai ocupat nimeni de proiect, iar monumentul a fost pe punctul de a fi transformat în abator şi adăpost de animale în timpul Războiului Civil. Congresul a preluat proiectul în 1876.

-Pentru a se continua construcţia, autorităţile au cerut sprijinul armatei, ai căror ingineri, sub îndrumrea colonelului Thomas Lincoln Casey, au revizuit planurile iniţiale. Obeliscul s-a ales astfel cu o cupolă de aluminiu, folosită ca protecţie împotriva fulgerelor. În februarie 1885 a avut loc ceremonia noului obelisc.

– După ce a fost ridicat şi inaugurat, monumentul a devenit, în acea vreme, cea mai înaltă clădire din lume.

– Monumentul este o capodoperă a ingineriei. Este construit numai din blocuri de marmură unite între ele, dar fără a fi lipite cu mortar sau alt fel de materiale de construcţii. Plăcile de marmură sunt „lipite” între ele numai prin forţa gravitaţională şi prin frecare.

– Celebrul simbol al Statelor Unite ale Americii a servit şi cinematografiei, Poveştile despre el au fost ecranizate în câteva producţii de gen.

 

 

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Ingredientul pe care să-l pui în salata de boeuf dacă vrei să nu-ți pice greu. Îi va da și un gust mai bun
Capital.ro
România NU scapă de Călin Georgescu. Crin Antonescu aruncă bomba. Abia asta e periculos
Playtech.ro
Se oprește curentul în Ajun și de Crăciun în județul Ilfov. Lista străzilor care nu vor avea lumină în perioada 24-26 decembrie
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
wowbiz.ro
Raluca Pastramă, însărcinată după divorțul de Ibrahim Ibru?! „Emoții multe, de toate felurile”
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Tragedie aviatică pe ruta București-Zurich. Un avion a luat foc. Sunt raportate victime
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Le-ai văzut? Ele sunt cele două surori de 13 și 15 ani din Mehedinți care au dispărut de acasă în prag de sărbători! Familia le caută cu disperare
Cancan.ro
Când a descoperit Mircea Diaconu că suferă de cancer. A ținut totul... Fiica lui rupe tăcerea
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Lovitură pentru Călin Georgescu. Decizia luată chiar acum de judecătorii Curții de Apel
StirileBZI
Curtea Constituțională a decis impozitarea pensiilor cu 10%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
VIDEO Alex a pierit în cumplitul accident din Gorj, la doar 26 de ani. Tânărul conducea chiar dacă avea permisul suspendat
substantial.ro
Disfuncționalități la aeroporturile din Portugalia din cauza grevei agenților de asistență la sol
MediaFlux
DEZVĂLUIRI din AVIONUL MORȚII! Detalii CUTREMURĂTOARE din cursa BUCUREȘTI ZURICH
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Marea demolare de pe drumul spre Sinaia: 500 de case-monument dispar. Imobile „despăgubite” cu sume derizorii