Mai mulţi părinţi, profesori şi elevi au fost audiaţi de judecători, iar mărturiile sunt incredibile. Aceştia au recunoscut că la examen s-a scris după dictare, subiectele fiind rezolvate chiar de directorul adjunct al unităţii de învăţământ, scrie Impact în Gorj.
on Claudiu Perescu şi Elena Popescu, directori la Liceul din Bustuchin la momentul fraudării examenului de Evaluare Naţională, sunt judecaţi pentru că ar fi primit şpagă ca să dicteze toate subiectele candidaţilor, fapt recunoscut de către martorii audiaţi. „Când am văzut că elevii erau blocaţi emoţional, nu ştiau să scrie nimic, am ieşit din sală şi am ieşit să vorbesc cu doamna Lascu, era supraveghetor pe hol. I-am spus că elevii sunt blocaţi şi după 15 minute am primit în sală ciornele în care se aflau câteva subiecte rezolvate. Erau câteva sinonime, nu mai ştiu. Eu le-am dictat elevilor acele rezolvări. În sală la mine mai era Maria Posacu, care a fost de acord să le dictăm. La matematică am procedat la fel. Nu ştiu cine a rezolvat acele subiecte, am auzit că la Română, domnişoara Popescu Elena le-a rezolvat”, a spus profesorul Cosmin Diaconu.
Au refuzat să scrie după dictare
La termenul de ieri au fost audiaţi şi câţiva elevi. O parte dintre aceştia susţin că nu au luat note mai mari de 8 întrucât nu au vrut să scrie după dictare. „Am fost elev la Şcoala din Poiana Seciuri şi la Evaluarea Naţională, la Limba română am fost repartizat în Sala 1. La noi în sală ni s-a dictat de către profesorul supraveghetor o parte din rezolvarea subiectelor. Nu am luat absolut nimic în seamă din ceea ce zicea profesorul, deoarece eu ştiam să rezolv subiectele şi nu am vrut să scriu după dictarea lui. Erau informaţii mai mici, cumva să ne ajute în rezolvarea subiectelor, nişte sinonime, parcă. Nu am ţinut cont de ceea ce a zis profesorul supraveghetor. Eu ştiam să rezolv subiectele, nu mi s-au părut grele. La română am luat peste 7 şi la matematică peste 8. Am auzit de la colegii din cealaltă sală că şi la matematică li s-a dictat rezolvările”, a spus elevul Alexandrescu.
Părinţii au adus mâncare de acasă pentru banchet
Şpaga oferită profesorilor ar fi fost o masă oferită la banchet. Evenimentul a fost organizat în aceeaşi seară în care directorii au aflat că fac parte din comisia de evaluare a examenului. În rechizitoriul de trimitere în judecată se arată că directorii au fost şi organizatorii petrecerii, strângând de la elevi sume cuprinse între 50 şi 60 de lei, deşi legea interzice ca dascălii să colecteze bani de la copii sau părinţi. Totuşi, părinţii susţin că situaţia nu a fost întocmai cum au consemnat procurorii. „Am mers la Târgu-Jiu de am făcut cumpărăturile pentru banchet, dar banii nu ne-au ajuns să luăm tot ce trebuia. Am mai adus de acasă brânză şi ce a mai fost nevoie. Elevii i-au invitat pe toţi profesorii la banchet. Eu nu ştiu nimic despre suflarea subiectelor la evaluare, fata mea este olimpică şi a făcut pregătire la Târgu-Jiu. Nu avea nevoie să îi spună cineva cum să rezolve acele subiecte”, a spus Dan Niţu, unul dintre părinţi.
Dirigintele unei clase a refuzat să strângă banii
Aurel Cazan este un alt părinte chemat să depună mărturie. Acesta a declarat că în comitetul de organizare al banchetului au fost şase părinţi, iar dirigintele clasei a refuzat implicarea în organizarea banchetului. „S-au strâns bani de la elevi, profesorii invitaţi nu au plătit nimic. Aşa este obiceiul la noi, cutuma locului. A fost un fel de recunoştinţă arătată profesorilor”, a spus părintele.
Judecaţi pentru şpagă
În acest dosar sunt judecaţi patronul Restaurantului „Rebecca” din Târgu-Jiu, Nicu Creţu, directorii de liceu, Ion Claudiu Perescu şi Elena Popescu, dar şi un profesor, Vasile Udroiu. Afaceristul Creţu este judecat pentru că a aranjat ca fiii săi gemeni să promoveze examenul de Bacalaureat, reuşind să facă anumite semne pe lucrări pentru a putea fi identificate de corectori.