Astfel, din 2016 campaniile electorale vor putea fi finanţate doar de către stat. Cheltuielile de campanie vor fi făcute dintr-un cont ce va fi gestionat doar de către candidatul respectiv. „Sumele pe care le poate cheltui un partid, un candidat vor fi foarte, foarte mult reduse. Nimeni nu va mai putea susţine vreun candidat. Doar candidatul poate alimenta acel cont şi doar candidatului i se restituie sumele cheltuite”, a declarat Mihai Voicu, vicepreşedintele comisiei de Cod Electoral.
În plus, banii vor merge doar către anumite tipuri de cheltuieli: publicitate electorală la televiziune şi în mediul online, publicitate outdoor sau sondaje. În schimb, nu va fi permise distribuirea de bunuri cu însemne electorale. „Am terminat cu pixuri, cu brichete, cu căciuli, cu fulare, cu geci”, a mai spus Mihai Voicu.
Fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, susţinea, pe 16 februarie, că una dintre sursele importante de corupţie este modul în care partidele îşi finanţează campaniile electorale. „Nu vom termina cu corupţia până nu facem campaniile electorale transparente. Deşi nu o să placă nimănui ce spun acum, campaniile partidelor politice parlamentare trebuie finanţate, după anumite criterii, de la bugetul de stat. Vă asigur că-i mai ieftin pentru români să finanţăm odată la patru ani campaniile din bugetul de stat. Nici n-am umple patria şi ogoarele cu toate măscările şi am încheia o mare problemă”, a spus fostul preşedinte.
Acesta a apreciat costurile campaniei prezidenţiale duse de către Klaus Iohannis şi Victor Ponta la 15-20 milioane de euro, mult peste sumele declarate oficial.