Satul Dealu Frumos, din comuna Merghindeal (judeţul Sibiu) este dat drept centru al României de mai toate căutările pe internet, asta în ciuda faptului că nu s-au făcut măsurători care să certifice această informaţie. Afirmaţia se bazează mai degrabă pe o legenda populară, localnicii aflând de la bunicii şi străbunicii lor că se află în centrul ţării, iar în acest sens au ridicat şi un panou pe care stă scris, cu litere mari: „Călătorule! Nu uita, tocmai ai trecut prin centrul ţării„.
Cât mit şi cât adevăr există în această afirmaţie au încercat să afle redactorii revistei Sinteza, care au apelat în acest sens la părărea unui specialist, conferenţiarul universitar Ioan Rus, de la Facultatea de Geografie a Universităţii „Babeş-Bolyai”, departamentul de Geografie Fizică şi Tehnică. Potrivit calculelor acestuia, centrul României are coordonatele 45° 50′ 03.8483″, latitudine nordică, și 24° 59′ 49.1590″, longitudine estică, şi s-ar afla la marginea municipiului Făgăraş (jud. Braşov), la 30 km distanţă de Dealu Frumos.
Citeşte şi Un profesor le-a explicat studenţilor că Soarele se roteşte în jurul Pământului. VIDEO
Pentru calcularea centrului României, conferenţiarul a folosit un program informatic de tip GIS (Geographic Information System), iar rezultatele le-a suprapus peste harta tridimensională a României a programului Google Earth. Astfel, coordonatele geografice indicate de profesorul clujean arată centrul ţării că fiind situat la 53 de metri sud-vest de o clădire amplasată pe strada Negoiu, pe o parcelă de pământ, aproape de ieşirea din Făgăraş spre Braşov.
Proprietara terenului şi deci a „centrului României” este o pensionară în vârstă de 80 de ani, care a dat respectivul lot în arendă, pe el fiind cultivată sfeclă de zahăr anul trecut. „Terenul nu dă producția mai mare, nici dacă acolo e centrul Pământului. Și oricum, despre ce Românie vorbim, că dacă mai era la noi Basarabia și Cadrilaterul, altundeva ieșeau calculele„, a declarat arendaşul, pentru Transilvania Reporter.
Cât despre celălalt centru, de la Dealu Frumos, primarul comunei Merghindeal, de care aparţine satul, a explicat: „Totul a pornit de la ce zicea lumea din sat, pornind de la monumentul din spate; e o legendă locală pornită de la acel monument că aici e centrul României, că sătenii nu ştiau mai demult germană şi atunci au explicat existenţa monumentului prin aceea că acolo e centrul ţării. Apoi, acum opt ani, pe baza acestei legende, fostul primar a pus panoul, că să fie ceva şi în limba română, nu doar în germană„.