Peste 88% dintre români spun că ar accepta un loc de muncă pentru care sunt supracalificaţi. Ce înseamnă acest lucru? Practic, oameni calificaţi ar accepta să muncească pe posturi mai slabe decât pentru ce sunt ei pregătiţi, bineînteles pe bani mai puţini. 56% dintre aceştia aleg această variantă pentru că au posibilitatea să învăţe lucruri noi, în timp ce doar 33% spun că nu au altă ofertă.
Cei mai mulţi dintre cei care ar fi dispuşi să accepte un loc de muncă sub nivelul lor de calificare lucrează în vânzări, peste 12%. Aceştia sunt urmaţi de cei din comerţ, construcţii, producţie, inginerie şi contabilitate.
De cealaltă parte a baricadei, companiile par încântate. Peste 65% dintre acestea ar angaja candidaţi supracalificaţi dacă aceştia sunt motivaţi să intre în echipa lor. Aproape o cincime dintre angajatori recunosc că acceptă această variantă pentru că beneficiază de angajaţi care pot presta servicii de calitate, pe bani puţini.
Există, însă şi cazuri în care companiile refuză să angajeze personal supracalificat. Peste 15% dintre acestea consideră că acest tip de angajat ar fi sigur demotivat.
Sondajul a fost realizat în perioada 10-30 octombrie 2011 la nivel naţional, pe un eşantion reprezentativ de 2.849 de persoane şi 152 de companii.