Viaţa este posibilă în mările de metal lichid de pe Titan (Luna lui Saturn), cel mai mare satelit al lui Saturn. Cercetătorii de la Universitatea Cornell sunt convinşi de asta şi de aceea intenţionează să le populeze cu organisme care să trăiască şi să se dezvolte acolo.
Misiunea Cassini–Huygens, din 2004, a arătat că pe Titan se află un mediu similar în multe feluri cu cel teoretizat pentru Pământul primordial. Mai mult, cercetătorii cred că atmosfera primordială a Pământului era similară în compoziție cu atmosfera prezentă pe Titan, o excepţie importantă fiind prezența lacurilor cu vapori de apă de pe Titan.
Citeşte şi Planeta Saturn ar putea avea un nou satelit
În consecinţă, expertul în chimie moleculară dinamică Paulette Clancy şi echipa sa susţin că, potrivit investigaţiilor în materie, nu există niciun motiv pentru care viaţa nu ar putea apărea şi de a supravieţui pe satelitul lui Saturn, Titan, doar că nu este vorba despre viaţă, aşa cum o ştim noi. Ei au prezentat un model de membrană celulară care ar putea supravieţui pe Titan, ea fiind formată din moleculele de azot, carbon şi hidrogen şi este capabilă să reziste la temperaturi de minus 292 grade Celsius.
Moleculele care cuprind acest model teoretic membrană celulară extraterestră, există în marile şi lacurile de pe Titan. Astfel, specialiştii de la Universitatea Cornell susţin că aceste moleculi s-ar putea asambla pe cont propriu şi ar da naştere la forme de viaţă, cu puţin ajutor.
Titan este singurul corp ceresc, altul decât Pământul, pentru care există o dovadă clară că are o suprafaţă lichidă.