Proiectul de 3,3 milioane de lire sterline va aduce plante în cele mai aride zone ale Pământului, în Qatar, şi totul i se datorează nasului unei cămile.
Folosind un şiretlic al naturii, Proiectul Pădurea Sahara va folosi apă de la suprafaţă şi apă rece pompată de la 200 de metri sub nisip pentru a hrăni copacii, legumele şi algele.
Sistemul de irigaţie va funcţiona la fel ca nările cămilelor: vor condensa apă constant. Animalul expiră aer umed, aşa că nasul său îl condensează în apă, cămila reuşind să supravieţuiască, astfel, în deşert. Nările sale atrag apa şi din aerul umed al nopţii, pentru a se hidrata.
Designerii pădurii, inspiraţi din acest lucru, spun că proiectul lor de 10.000 de metri pătraţi va folosi aceeaşi idee, pe care deja au testat-o cu succes.
Folosind energie solară, ei vor pompa apă printr-o structură gigantică de sticlă. Aerul fierbinte al deşertului va evapora apa de la suprafaţă care va apărea peste noapte, dar tufişuri plasate strategic o vor răcori înainte de a scăpa în aer, păstrând pădurea la o temperatură ideală pentru creştere.
Când acest aer mai rece, creat de gardurile vii, va trece prin pădure, va atinge şi conductele reci care conţin apă din subteran, condensându-se din nou. Acest plan va furniza o sursă constantă de umezeală pentru hrănirea şi creşterea plantelor.
Designerii spun că proiectul va fi pus în aplicare începând din lunia iulie.