Un semn mare al crucii insotit de o plecaciune adanca facut de rusi difera, de exemplu, de semnul crucii mic facut de-a lungul pieptului, incheiat cu o lovitura tot pe piept, al grecilor, tot atat de mult cat amandoua difera de modul de inchinare romano-catolic, cu palma deschisa, de la stanga la dreapta, scrie apropo.ro. Niciun credincios nu-si imagineaza ortodoxia fara de Sfanta Cruce a Domnului Dumnezeu si Mantuitorului Iisus Hristos. Crestinismul nu s-ar putea identifica pe sine insusi, fara de Crucea pe care a patimit Domnul.
Citeşte şi Ce se întâmplă dacă face semnul crucii deasupra mâncării. Este un adevărat MIRACOL FOTO
Orice rugaciune, orice lucru, orice miscare din viata noastra trebuie sa se inceapa cu Sfanta Cruce:
Cum se face corect semnul crucii
Important este modul in care noi facem semnul Sfintei Cruci! Unii crestini, facandu-si alehamite Cruce, nu fac decat sa batjocoreasca Crucea Domnului, iar prin aceasta aduce bucurie diavolului. De asemeni, trebuie de stiut ca facandu-ne in bataie de joc Semnul Sfintei Cruci, nu o folosim ca arma impotriva diavolului, dimpotriva spre osandire. Ea, facuta in bataie de joc nu poate mantui.
– Cand ne insemnam cu Semnul Sfintei Cruci, unim primele trei degete de la mana dreapta in una, iar cele doua mici le strangem strans in palme. Cele trei degete mari adunate in una, simbolizeaza Sfanta Treime, Tatal, Fiul si Duhul Sfant, Treimea cea de o fiinta si nedespartita. Cele doua degete stranse in palma ne aduc aminte de cele doua firi a Domnului nostru Iisus Hristos, adica, Dumnezeu adevarat si om adevarat.
Citeşte şi De ce nu e bine să faci SEMNUL CRUCII atunci când treci pe lângă o BISERICĂ
– Dupa ce le-am strans degetele, le ducem la frunte, apoi jos, la burta (la buric), ridicam mana si o ducem la dreapta, apoi la stanga, rostind: „In numele Tatalui (la frunte), si al Fiului (la burta), si al Sfantului (la dreapta) Duh (la stanga). Amin”
Semnul Sfintei Cruci, facut in modul dat ne aduce aminte totodata si despre faptul ca Hristos (la frunte) s-a coborat din ceruri pe pamant, unde s-a rastignit, apoi sa coborat la iad (ducem mana la burta), sa inaltat la ceruri, unde sade de-a dreapta Tatalui (ridicam mana la dreapta) si iarasi va sa vina cu slava sa judece vii si mortii (la stanga). La sfarsit zicem Amin (asa sa fie), pecetluind cuvintele noastre, si marturisind ca suntem de acord cu aceasta invatatura.