Fetițele din Japonia sunt sărbătorite printr-un festival al păpușilor, potrivit Agerpres. Acest festival al păpușilor datează din secolul al XVIII-lea și, conform tradiției, părinții își împodobesc casele cu păpuși tradiționale pentru ca fiicele lor să crească sănătoase și fericite.
Treptat aceste păpuși cu tenul de porțelan, îmbrăcate în veșmintele multicolore folosite de nobilii de la curtea Kyoto, capitala niponă la sfârșitul secolului VIII până la mijlocul secolului XIX, au părăsit spațiul caselor și pot fi văzute acum în multe locuri publice, de la școli și temple și până la hoteluri sau centre comerciale.
Una din expozițiile cele mai spectaculoase este cea de la hotelul din capitală Keio Plaza, care expune până la 31 martie o colecție de păpuși din perioada Edo (1603-1868) înconjurate de o structură de lemn cu o înălțime de 3 metri și pavoazată cu 5.500 de decorațiuni făcute manual din mătăsurile unor kimonouri vechi.
Ansamblul de păpuși, cunoscut sub numele de ‘hina kazari’, este format tradițional din zece piese: un cuplu care reprezintă familia imperială sau o pereche de nobili, trei curtezane și cinci muzicieni așezați în ordine ierarhică de la rangul cel mai înalt la cel mai de jos pe o scară îmbrăcată într-un covor roșu.
La rândul său, hotelul Meguro Gajoen din Tokio va permite vizitarea până duminica viitoare a unor colecții vechi și diversificate din întreaga țară, cu 118 exponate. Tradiția cere ca păpușile să fie așezate cu câteva zile înainte de sărbătoare și păstrate cu grijă până se termină ziua, altminteri fetele nu se vor căsători când le va veni sorocul.
Festivalul se mai numește și ‘momo no sekku’ (festivalul piersicii), pentru că la începutul lunii martie înfloresc piersicii anticipând venirea primăverii.