„Atâta timp cât un cetățean român se află în străinătate și autoritățile românești cer arestarea lui, această cerere este judecată de instanța competentă din țara respectivă. Așa a fost cu cetățeni români și în Germania, și în Franța, și în Statele Unite ale Americii, unde instanțele judecătorești, de obicei, au acceptat cererea de extrădare, în alte cazuri au spus că nu este motiv și nu acceptat cererea de extrădare.
În cazul domnului Marko Attila, el este condamnat pentru restituirea unui imobil despre care domnia sa susține că este o hotărâre nedreaptă și injustă, de asemenea cu ceilalți inculpați, și din câte știu eu a atacat această hotărâre la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, și este a doua urmărire penală de care vorbeam. În această a doua (…), din câte știu, Parchetul nu a cerut instanței arestarea și instanța judecătorească românească nu a dispus arestarea domnului deputat Marko Attila„, a declarat Gyorgy Frunda.
Citeşte şi: Marko Attila, aviz pentru arestare: „Domnul deputat a fost prost sfătuit când a părăsit România”
Totodată, Gyorgy Frunda precizează că dacă instanţa nu a dispus arestarea lui, atunci el nu poate fi extrădat.
Atâta timp cât instanța judecătorească românească nu dispune arestarea nu se poate cere extrădarea lui. Nu a avut interdicție de a pleca din țară, nu a avut interdicție de a face altceva, deci decizia lui este pur personală și răspunderea lui este pur personală. (…) Nu, nevinovăția, și asta este o greșeală a percepției românești, este o prezumție absolută, nu el trebuie să își dovedească nevinovăția, ci Parchetul trebuie să-i dovedească vinovăția. Este o foarte mare deosebire. Nu s-a dovedit vinovăția lui”, a mai precizat Gyorgy Frunda.
În opinia acestuia, este vorba despre „un proces de intenție, nimic mai mult”, scrie Agerpres. „Când cineva este acuzat sau este o urmărire penală, este dreptul lui să-și decidă tactica, strategia de apărare în procesul respectiv”, a adăugat Gyorgy Frunda.
Citeşte şi: Deputatul Marko Attila, care a primit aviz pentru ARESTARE, sub protectoratul autorităţilor maghiare
Întrebat ce va face UDMR săptămâna viitoare, când se va discuta începerea urmăririi penale pentru Laszlo Borbely, fost ministru al Mediului, Frunda a răspuns: „Din câte știu eu, pentru că nu mai sunt membru al Parlamentului, președintele UDMR a declarat că fiecare deputat și senator al UDMR a votat potrivit conștiinței sale”, a spus el.