Deputaţii din PNL au organizat joi dezbaterea publică intitulată „Ce soluţie naţională vom adopta pentru confiscarea bunurilor dobândite din infracţiuni”. La acest eveniment participă copreşedintele PNL Alina Gorghiu, dar şi ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov, precum şi ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc.
Cu ocazia acestei dezbateri, ministrul justiţiei a vorbit despre o problemă de comunicare între Ministerul Finanţelor şi sistemul judiciar în contextul în care până la sfârşitul lunii urmează să fie înființată Comisia de recuperare a prejudiciilor.
„Este nevoie de dialog şi am început dialogul cu instanţele şi parchetele, dar şi cu ministerul Finanţelor. Acest dialog nu e la cei mai buni parametri, pentru că la nivelul ministerului e o reticenţă în avea un dialog direct cu procurorii şi judecătorii”, a precizat Robert Cazanciuc.
Totodată, ministrul justiţiei a vorbit şi despre noua agenţie de recuperare a prejudiciilor.
„Avem un angajament la nivelul Guvernului care va crea o agenţie menită să sprijine magistraţii în proces, pe modelul SUA, belgian, francez. Vorbim de voinţă politică, vom avea până la finalul lunii un document care să arate cum ar trebui să funcţioneze agenţia. Avem instrumente normative, trebuie să funcţioneze mai bine. Am început un proces de monitorizare a efectelor Codurilor. O să vedem în scurt timp cum se aplică. Ministerul a încercat să pregătească în această materie cât mai mulţi judecători şi procurori în programele de pregătire pentru judecători şi procurori.”
În acelaşi timp, Robert Cazanciuc a pomenit şi despre sprijinul pe care îl va oferi Franţa pentru constituirea acestei agenţii.
Citeşte şi: Victor Ponta, către Robert Cazanciuc: Căutaţi o soluţie pentru funcţionarea ANRP
„Acest sistem va fi cel puţin la fel de eficient ca în ţările membre ale UE şi de aceea, săptămâna viitoare, avem la Bucureşti şeful agenţiei franceze. Cu ajutorul colegilor francezi vom încerca să construim cât mai eficient această agenţie”, a adăugat ministrul Justiţiei.
La ultimul bilanț al DNA, atât președintele Klaus Iohannis, cât și procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi s-au plâns că recuperarea prejudiciilor merge foarte greu, în anul 2013 fiind recuperat doar 10% din prejudiciu.
În acest sens, şi Alina Goghiu a amintit în cadrul dezbaterii de bilanţul DNA: „Vorbim de sume extrem de importante de care bugetul de stat este privat(…) şi ANAF le face cadou condamnaţilor pentru fapte de corupţie. Sumele care nu sunt recuperate dacă ar fi recuperate ar acoperi salariile tuturor medicilor din România, spunea şefa DNA la bilanţ”