O fundaţie care organiza teste de evaluare pentru elevi a prejudiciat bugetul cu aproape 1,7 milioane de euro

O fundație care organiza concursuri și teste de evaluare pentru elevi și studenți în unități de învățământ, la nivel național, a prejudiciat bugetul de stat cu peste 7,6 milioane de lei (circa 1,7 milioane de euro), prin sustragerea de la plata obligațiilor fiscale.
Iulian Tudor
05 mart. 2015, 15:28
O fundaţie care organiza teste de evaluare pentru elevi a prejudiciat bugetul cu aproape 1,7 milioane de euro

„Inspectorii Direcției Generale Antifraudă Fiscală au identificat un prejudiciu de peste 7,6 milioane de lei (circa 1,7 milioane de euro) cauzat bugetului de stat prin sustragerea de la plata obligațiilor fiscale de către o fundație, care avea drept scop principal de activitate organizarea de concursuri și teste de evaluare în educație pentru elevi și studenți, în unități de învățământ la nivel național”, potrivit unui comunicat emis de ANAF.

Cazul a fost sesizat procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul București, care, în data de 5 martie 2015, au dispus efectuarea a 19 percheziții în București și în județele Ilfov și Prahova.

„În fapt, în baza unor protocoale încheiate cu reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării Științifice, în perioada 2008 — 2013, fundația a organizat la nivel național concursuri și teste de evaluare în unități de învățământ la mai multe discipline (matematică, limba română, limbi străine, informatică, fizică). Deși se obliga să asigure fonduri pentru organizarea acestor concursuri, fundația a perceput o taxă de participare de 20 lei/copil pentru fiecare disciplină și etapă a concursului și a obținut venituri în sumă totală de 26.397.446,88 lei, pentru care s-a sustras de la plata obligațiilor fiscale”, potrivit documentului.

Pentru colectarea sumelor, președintele fundației utiliza inclusiv contul bancar personal și înregistra în evidențele contabile ale organizației contracte fictive de prestări servicii de consultanță încheiate cu diverse societăți care aparțineau membrilor consiliului director al fundației.

„Mai mult, profesorii cooptați pentru conceperea subiectelor de evaluare erau plătiți cu sume modice de 2.000 de lei, în timp ce rudele președintelui fundației (soție, frate, cumnați, nepoată, verișori etc) încasau sume de ordinul sutelor de mii de lei, în baza unor contracte fictive de cesiune de drepturi de autor. De exemplu: un absolvent de 11 clase, având calificare de lăcătuș reparații locomotive, a încasat suma netă de 107.000 de lei pentru că ar fi elaborat subiectele pentru disciplina matematică, clasa a XII-a”, se menționează în comunicat.

În urma verificărilor specifice, inspectorii antifraudă au estimat prejudiciul adus bugetului general consolidat al statului la 7.623.390 lei, acesta fiind compus din TVA de plată în valoare de 4.135.096 lei, impozit pe profit în sumă de 1.554.004 lei, impozit pe venituri din activități independente în cuantum de 1.745.838 lei și contribuție individuală la asigurările sociale de sănătate (5,5%) de 188.452 lei.

„Demersurile de cooperare interinstituțională între Parchetul de pe lângă Tribunalul București și DGAF au fost derulate cu respectarea competențelor materiale specifice fiecăreia dintre cele două structuri, în condițiile stabilite prin documentele de cooperare”, se mai spune în comunicat.

Spynews
Moarte suspectă în Iași. Doi soți au fost găsiți fără suflare în propria casă. Polițiștii sunt în alertă
Bzi.ro
Ei sunt noii jurați X Factor 2024! „Mă simt onorat de invitație!”
Fanatik.ro
Cele 3 zodii care își pot schimba destinul în august 2024. E șansa vieții lor
Capital.ro
A murit marele actor. Doliu în televiziune. Va rămâne o legendă
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia desfășoară obuziere de pe vremea lui Stalin pe frontul din Ucraina. Moscova rămâne și fără stocurile din epoca sovietică
Spynews
Idei de întrebări pentru confirmarea prezenței la nuntă. Cum să îi întrebi pe invitați dacă vor fi prezenți la eveniment
Spynews
Pare bad boy la Insula iubirii, dar are o poveste de viață impresionantă. Secretele din trecutul ispitei Marcel Andrei
Evz.ro
Dumnezeu a fost de partea mea! Donald Trump a povestit de ce a întors capul în timpul atentatului
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Am făcut calculul! Câți bani a primit Ianis Hagi, în total, din darurile de nuntă 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Doliu în lumea filmului! Bob Newhart, actorul din „Elf” și „The Big Bang Theory” s-a stins din viață la 94 de ani
Capital.ro
Mașinile interzise pe autostradă. Legea spune clar: NU au voie să circule pe autostrăzi!
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Donald Trump acceptă nominalizarea pentru a treia candidatură prezidențială și condamnă „vânătorile de vrăjitoare partizane”
MediaFlux
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'