ZIUA INTERNATIONALA A FEMEII: „Mai multă putere femeii, mai multă putere omenirii: Imaginează-ţi!”

ZIUA INTERNATIONALA A FEMEII este celebrată de google cu un logo special.  Google sarbatoreste duminica Ziua Internationala a Femeii cu un Google Doodle dedicat doamnelor si domnisoarelor din intreaga lume. Logo-ul celebreaza data de 8 MARTIE si Ziua Internationala a Femeii facand referire la realizarile femeilor in domeniile social, politic si economic.
Alina Costache
07 mart. 2015, 18:38
ZIUA INTERNATIONALA A FEMEII:

ZIUA INTERNATIONALA A FEMEII, marcată pe 8 martie, a fost la începuturi o expresie a dorinţei femeilor muncitoare de dobândire a unor drepturi, însă, de-a lungul timpului, s-a transformat într-un prilej de sărbătorire a feminităţii şi a reprezentantelor sexului frumos, indiferent de religie şi rasă.

În prezent o zi a bucuriei pentru toate femeile, care primesc flori şi diferite cadouri, sărbătoarea de 8 Martie a fost percepută mult timp drept un moment în care erau afirmate drepturile sociale şi politice ale femeilor, precum şi progresele făcute în ceea ce le priveşte.

Apărută într-o vreme a marilor tulburări sociale, Ziua Internaţională a Femeii s-a ales şi cu moştenirea protestului tradiţional şi a activismului politic. În anii de dinainte de 1910, destul de multe femei din ţările dezvoltate industrial munceau. Slujbele lor, majoritatea în domeniul textilelor şi al serviciilor casnice, erau însă supuse discriminării sexuale şi erau plătite mult mai prost decât cele ale bărbaţilor. Au apărut organizaţiile sindicale, iar de aici până la revoltele industriale n-a mai fost decât un pas.

ZIUA INTERNATIONALA A FEMEII În SUA, opresiunea şi discriminarea fac ca femeile să devină tot mai implicate în campanii pentru a determina o schimbare. În 1908, 15.000 de femei au manifestat la New York cerând un program de muncă mai scurt, salarii mai bune şi drept de vot.

Un an mai târziu, în urma unei declaraţii a Partidului Socialist din America, prima Zi Naţională a Femeii a fost sărbătorită în Statele Unite ale Americii pe 28 februarie. Femeile americane au continuat să marcheze această sărbătoare în ultima duminică din februarie până în 1913.

ZIUA INTERNATIONALA A FEMEII În 1910, cea de-a doua Conferinţă Internaţională a Femeilor Muncitoare s-a ţinut la Copenhaga. O femeie pe nume Clara Zetkin, lidera organizaţiei femeilor din Partidul Social Democrat din Germania, a adus în discuţie ideea de a stabili o Zi Internaţională a Femeii, o sărbătoare care să fie marcată în aceeaşi zi în toate ţările, în sprijinul luptei femeilor pentru drepturile lor. Cele peste 100 de femei din 17 ţări care au participat la conferinţă, reprezentând sindicate, partide socialiste, cluburi de femei angajate şi incluzându-le pe primele trei femei alese în Parlamentul Finlandei, au aprobat în unanimitate ideea lansată de Clara Zetkin.

Astfel, în urmă cu 100 de ani, pe 19 martie 1911, a fost sărbătorită prima Zi Internaţională a Femeii, în Austria, Danemarca, Germania şi Elveţia. Peste un milion de femei şi bărbaţi au participat în această zi la manifestaţii pentru ca femeilor să li se acorde drepturi legate de muncă, dreptul la vot, educaţie şi de a deţine funcţii publice.

Cu toate acestea, la mai puţin de o săptămână, pe 25 martie 1911, a izbucnit incendiul de la fabrica de textile Triangle Shirtwaist, din New York, în care şi-au pierdut viaţa peste 140 de femei, multe dintre ele fiind imigrante de origine evreiască sau italiană şi având vârste cuprinse între 16 şi 23 de ani. Acest accident a atras atenţia asupra condiţiilor de muncă şi a dus la îmbunătăţirea legislaţiei americane în domeniu.

ZIUA INTERNATIONALA A FEMEII În zorii Primului Război Mondial, în timpul campaniilor pentru pace, rusoaicele au sărbătorit pentru prima dată Ziua Internaţională a Femeii în ultima duminică din februarie 1913. În acelaşi an, după consultări şi discuţii, Ziua Internaţională a Femeii a fost mutată pe data de 8 martie. În 1914, femeile din întreaga Europă au manifestat împotriva războiului şi pentru solidaritate între femei.

În 1917, în ultima duminică a lunii februarie, femeile din Rusia au declanşat o grevă pentru „pâine şi pace”, după ce peste două milioane de soldaţi ruşi şi-au pierdut viaţa în timpul războiului. Această grevă s-a dovedit a fi prima etapă a Revoluţiei bolşevice, iar patru zile mai târziu, ţarul a fost forţat să abdice. Guvernul provizoriu a acordat femeilor dreptul la vot. Greva a început pe 23 februarie după calendarul iulian, ceea ce reprezintă ziua de 8 martie după calendarul gregorian, care este cel mai răspândit.

În urma Revoluţiei din octombrie 1917, bolşevica Alexandra Kollontai l-a convins pe Lenin să oficializeze Ziua Internaţională a Femeii în Uniunea Sovietică.

De la apariţia ei în cadrul mişcării socialiste, Ziua Internaţională a Femeii a căpătat tot mai multă recunoaştere de la an la an, ajungând să fie sărbătorită în ţările dezvoltate şi cele în curs de dezvoltare deopotrivă.

Astfel, 1975 a fost declarat „Anul Internaţional al Femeii” de Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU). Începând cu acest an, Ziua Internaţională a Femeilor a fost adoptată de multe dintre Guvernele ţărilor care până atunci nici nu aflaseră de existenţa ei.

Multe s-au întâmplat de-a lungul timpului de Ziua Femeii, unul dintre lucrurile spectaculoase petrecându-se în Iran, în 1982, când femeile au recurs la unul dintre cele mai curajoase gesturi ale existenţei lor: şi-au dat la o parte, întreaga zi, vălul care le acoperea faţa.

ZIUA INTERNATIONALA A FEMEII În prezent, Ziua Femeii, popularizată mai mult ca „Ziua Mamei” în perioada comunistă, este o sărbătoare oficială în Afganistan, Armenia, Azerbaijan, Belarus, Burkina Faso, Cambodgia, China, Cuba, Georgia, Guinea-Bissau, Eritrea, Kazahstan, Kârgâzstan, Laos, Madagascar, Republica Moldova, Mongolia, Muntenegru, Nepal, Rusia, Tadjikistan, Turkmenistan, Uganda, Ucraina, Uzbekistan, Vietnam şi Zambia. Pe de altă parte, este sărbătorită, fără a fi o sărbătoare oficială, în ţări precum Croaţia, Serbia, Bulgaria, România şi Letonia.

În această zi se obişnuieşte ca bărbaţii să dăruiască flori şi mici cadouri femeilor din viaţa lor – soţiilor, iubitelor, mamelor, fiicelor şi colegelor. În România şi Bulgaria, se păstrează obiceiurile de dinainte de căderea comunismului, când, de 8 martie, de Ziua Mamei, copiii făceau cadouri mamelor, bunicilor, învăţătoarelor şi profesoarelor.

În România, Ziua Mamei a fost în schimb declarată sărbătoare publică începând din 2010 şi este sărbătorită în prima duminică a lunii mai.

ZIUA INTERNATIONALA A FEMEII nu va trece neobservată în Bucureşti, unde sunt pregătite mai multe evenimente care să marcheze această sărbătoare. Astfel, de 8 martie, pentru doamne şi domnişoare au fost pregătite show-uri dedicate exclusiv lor, momente de stand-up comedy, dar şi concerte speciale.

ZIUA INTERNATIONALA A FEMEII este sărbătorită anual pe 8 martie şi reprezintă un prilej de bucurie şi răsfăţ pentru toate doamnele şi domnişoarele din lume. Fie că primesc cadouri din partea bărbaţilor, fie că îşi fac singure un dar de ziua lor, femeile au ocazia să petreacă frumos de 8 martie, mergând la teatru, la concerte sau la petrecerile de prin cluburile bucureştene.

De exemplu, de 8 martie, Teatrul În Culise celebrează femeia şi a pregătit un program special care să încânte orice doamnă şi domnişoară. Începând cu ora 18.00, spectatorii pot urmări o comedie cinică despre viaţa de cuplu – „Common lives” sau „Aşa se întâmplă cu toţi oamenii obişnuiţi” -, iar, de la ora 21.00, urcă pe scenă una dintre primele prezenţe feminine din stand-up comedy-ul românesc, Maria Popovici, alături de Mincu, Banciu şi invitatul special Toma. Evenimentul se desfăşoară în Copper’s Pub din Bucureşti.

De asemenea, tot pe 8 martie, de la ora 16.00, în Music Club din Bucureşti se joacă spectacolul „Soţ de vânzare”, după Mihail Zadornov, în regia lui Marius Gilea, cu Maria Radu, Ana Odagiu şi Marius Gilea. Spectacolul oferă publicului o experienţă care i-ar putea schimba percepţia despre căsnicie şi teatrul românesc underground.

ZIUA INTERNATIONALA A FEMEII Statistica spune că, în România, sunt mai multe femei şi mai puţini bărbaţi, ceea ce, în general, este bine pentru bărbat, dar mai rău pentru femeie. Lucrurile se schimbă de 8 martie, când se întâmplă invers. Când însă este vorba de un bărbat pentru mai multe femei, iar bărbatul e Claudiu Bleonţ şi femeile sunt toate Magda Catone – este bine pentru toată lumea, mai ales că femeile vor primi pe lângă o oră de deliciu actoricesc şi un cadou surpriză. Acest lucru se întâmplă de la ora 17.00, la Teatrul de pe Lipscani, când se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Femeii prin spectacolul „Un bărbat şi mai multe femei”.

ZIUA INTERNATIONALA A FEMEII Calendarul popular de primăvară începe, potrivit tradiţiei populare, cu Baba Dochia şi zilele ei, supranumite Zilele babei. Astfel, duminică, de Ziua Femeii, la Teatrul Naţional pentru Copii este din nou sărbătoare. Mamele şi bunicile, alături de micii lor „actori” vor primi ca dar, în cadrul „Poveştilor de Primăvară”, „Povestea Babei Dochia”. Un dar special, ce va prinde viaţă prin joc împreună cu toţi copiii din sală. Locul de desfăşurare este Sala Media a Teatrului Naţional din Bucureşti, cu începere de la ora 11.00. Şi pentru că ultima zi a Babei Dochia stă pe prag, aceasta va fi antrenată în joc, cu rol principal, de actorii mari, în frunte cu Magicianul Poveştilor.

De asemenea, de 8 martie, pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti (TNB) se va juca, printre altele, spectacolul „Cinci femei de tranziţie”, în regia Rodicăi Popescu-Bitănescu, Cinci actriţe descoperă cu har, haz şi sensibilitate tipologia feminină de ieri, de azi şi de mâine: femeia de tranziţie. Dialoguri simple şi adevărate, conflicte omeneşti, întrebări existenţiale şi destăinuri tulburătoare, ca între prietene, la o şuetă. Un evantai multicolor de stări şi sentimente, într-un party al revelaţiilor. Taine, frustrări, suferinţe se dezvăluie treptat, în timpul unei petreceri prilejuite de ziua de naştere a gazdei, la care un păhărel de pălincă „dezleagă” limbile şi îndeamnă la mărturisiri, unele triste, altele purtând o încărcătură de umor amar. Astfel, cei care vor să stea la o şuetă pot merge la spectacolul de la TNB, din Sala Pictura, duminică, de la ora 20.00.

ZIUA INTERNATIONALA A FEMEII: petreceri în Bucureşti

Cei care vor să sărbătorească Ziua Femeii pe acorduri muzicale pot merge, de la ora 19.00, la Sala Radio, unde acordeonistul francez Richard Galliano revine pe scena bucureşteană, pentru a susţine un concert, alături de Big Band-ul Radio, dirijat de Ionel Tudor.

Tot de Ziua Femeii, Trupa Bere Gratis aduce o „Noapte caldă” la Cinema Patria, de la ora 19.30.

„Vive la Femme”se va auzi de la ora 20.00 în Bordello’s Mulanruj, unde femeile sunt aşteptate să se bucure în compania celor de la Taboo Boys, care au pregătit o mulţime de surprize pentru ele.

De asemenea, la Berăria H, începând cu ora 22.00, femeilor li s-a pregătit un show în exclusivitate. Doamnele şi domnişoarele se vor putea bucura de concert live alături de Deep Central, urmat de spectacolul celor de la Flamingo Boys. Potrivit organizatorilor, accesul este strict interzis bărbaţilor.

Totodată, pe 8 martie, femeile care vor circula cu o anumită companie de taxiuri din Bucureşti vor primi în dar o carte, acţiune ce face parte din campania „LITERAtură în dar”, iniţiată de editura Litera.

Mai mult decât atât, călătoria cu metroul se transformă şi ea pe 8 martie într-un prilej de a sărbători femeia. Astfel, editura Litera va oferi femeilor care circulă pe magistralele 1 şi 2 o carte cadou.

Tot o carte în dar au primit clientele ceainăriei Joie de Vivre pe 1 martie şi vor continua să primească şi pe 8 martie.

Populaţia feminină continuă să fie predominantă în România, din totalul de 19.947.300 de locuitori, 51,1 la sută fiind femei, la 1 ianuarie 2014, informează Institutul Naţional de Statistică (INS), într-un comunicat transmis de Ziua Internaţională a Femeii.

INS precizează că, în acest an, Ziua Internaţională a Femeii, sărbătoare celebrată pentru prima oară de Naţiunile Unite la 8 martie 1975, este dedicată evocării progreselor realizate în implementarea drepturilor femeii, la 20 de ani de la Declaraţia şi Programul de acţiune de la Beijing, documentul istoric din 1995 asumat de 189 de state ale lumii. Programul de acţiune de la Beijing vizează 12 domenii sensibile având ca perspectivă unică o lume în care fiecare femeie şi fiecare fată să-şi poată alege în mod liber destinul, beneficiind de educaţia şi veniturile necesare într-o societate liberă de violenţă şi discriminare.

Deviza aleasă de ONU pentru celebrarea din acest an este „Mai multă putere femeii, mai multă putere omenirii: Imaginează-ţi!”.


DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum s-a pozat Dana Budeanu de Crăciun: Vedeta a apărut într-o ipostază extrem de provocatoare! – FOTO
Fanatik.ro
Doliu la Hollywood. Un actor extrem de apreciat a murit într-un accident cumplit
Capital.ro
Călin Georgescu a fost demascat. S-a aflat adevărul: Devine suspect
Playtech.ro
Ce preparate au mâncat deținuții din închisorile din România în prima zi de Crăciun. Regim special pentru diabetici
DailyBusiness
Fructul-minune, care scade riscul de infarct cu 32%! Ar putea fi secretul unei inimi sănătoase
Adevarul
Român condamnat la închisoare în Marea Britanie pentru trafic de imigranți ilegali. A fost prins cu patru vietnamezi în mașină
wowbiz.ro
Mii de euro de la stat pentru tinerii care vor deveni părinți! Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Pensiile care vor fi impozitate. Legea a intrat în vigoare pe 1 decembrie
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia
Cancan.ro
Cât costă o noapte de cazare la hotelul de 5 stele în care Andra și Cătălin Măruță au petrecut Crăciunul
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Este ordin de la UE pentru toți șoferii din Europa! Intră în vigoare de la 1 ianuarie 2025
StirileBZI
Cea mai dură lovitură pentru seniori! Pensiile nu mai cresc în ianuarie 2025!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
Au ars de vii în a doua zi de Crăciun, după ce autoturismul le-a luat foc la impactul cu o cisternă. Autoritățile nu știu, încă, numărul morților
substantial.ro
Zelenski solicită Statelor Unite mărirea ajutorului militar pentru Ucraina
MediaFlux
ANUNȚ despre PENSIILE DIN IANUARIE! ÎNGRIJORĂRI pentru PENSIONARI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când se despodobește, de fapt, bradul. Data exactă la care trebuie să îl scoatem din casă