Consumul excesiv de Paracetamol poate avea urmări fatale

Paracetamolul (sau acetaminofenul) a început să fie comercializat în anul 1955 sub numele de Tylenol, iar popularitatea sa a crescut brusc în următorii ani, devenind unul dintre cele mai populare analgezice din lume. Astăzi este medicamenul cel mai vândut din lume fără rețetă și este principala substanță activă din numeroase alte medicamente care se găsesc pe piața farmaceutică precum Panadol sau Efferalgan.
Alina Costache
07 mart. 2015, 19:05
Consumul excesiv de Paracetamol poate avea urmări fatale

De cele mai multe ori, medicii recomandă paracetamolul ca fiind un analgezic mai sigur decât aspirina care poate cauza ulcerații ale stomacului sau decât ibuprofenul care, pe lângă faptul că poate cauza probleme de ordin gastrointestinal, triplează incidența apariției problemelor cardiace dacă este consumat în exces. Însă acest lucru nu înseamnă că putem consuma ce cantitate de paracetamol vrem noi.
Din cauza faptului că acest medicament este foarte popular, fiind accesibil ca preț și poate fi cumpărat fără rețetă în majoritatea țărilor lumii, cazurile de supradozaj sunt destul de frecvente. Doza standard este sigură, dar vorbim despre un medicament cu un indice terapeutic foarte ajustabil: doza maximă recomandată (4 grame pe zi pentru un adult) este foarte aproape de doza care poate cauza o supradoză, iar acest lucru poate dăuna foarte grav sănătății ficatului.
Și asta nu este tot. Așa cum medicii ne avertizează tot mai des, riscurile aferente unui consum excesiv și pe o perioadă lungă de timp, inclusiv respectând dozajul recomandat, ar putea fi mult mai periculoase decât credem. Conform unui nou studiu publicat recent în revista Annals of the Rheumatic Diseases, pacienții care consumă acest analgezic zilnic au o posibilitate cu 63% mai mare să aibă parte de o moarte subită, cu 68% mai mare să sufere de infarct miocardic sau ictus și cu 50% mai mare să dezvolte ulcerații ale stomacului. 

„Este imperativă revizuirea efectelor reale ale paracetamolului”
Pentru elaborarea studiului, atât Philip Conaghan – profesor în cadrul Institutului de Medicină Reumatică și Musculosqueletică din Leeds, cât și colegii săi au revizuit și analizat datele a opt studii diferite cu un cumul de 666.000 de pacienți. Femeile și bărbații supuși analizei au consumat paracetamol zilnic timp de 14 ani sau au consumat în cantități moderate sau deloc.
Conaghan este de părere că este dificil să identificăm cu exactitate care este efectul real al consumului de paracetamol, având în vedere că pacienții care au consumat zilnic analgezicul sufereau doar de o boală cronică. Însă statisticile sunt suficient de semnificative pentru a lua lucrurile în serios.
Conaghan adaugă: „Din cauza consumului mare și a disponibilității este imperativă revizuirea efectelor reale ale paracetamolului, a eficacității și a tolerabilității”.

Alternativele nu sunt mai bune
Având în vedere caracterul epidemiologic al acestui studiu – în care, cum însuși Conaghan recunoaște, este imposibilă constatarea unei relații cauzale – medicii nu au evitat să relativizeze concluziile.
Așa cum a explicat pentru The Daily Mail Nick Bateman, profesor de toxicologie în cadrul Universității din Edinburgh, „paracetamolul continuă să fie cel mai sigur analgezic, iar acest studiu nu ar trebui să îi facă pe oameni să nu îl mai consume. Bazându-ne pe rezultatul studiului, trebuie să încercăm să consumăm doze cât mai mici posibile și pe o durată de timp cât mai redusă, lucru absolut valabil în ceea ce privește toate medicamentele”.

Nu trebuie depășită doza de 4 grame de paracetamol zilnic
Problema cea mai răspândită este că majoritatea oamenilor duce lipsă de simțul necesarului sau de informațiile necesare în ceea ce privește consumul de medicamente și atunci le consumă ca pe caramele. În anul 2012, Desiree Philips, o tânără britanică de 20 de ani a decedat în urma unei supradoze de paracetamol. Tânăra suferise o intervenție chirurgicală minoră de îndepărtare a unor noduli mamari benigni și în urma acesteia medicii i-au prescris antibiotice și au încurajat-o să ia paracetamol fără rețetă.
După nouă zile de la operație, Philips a trebuit să fie dusă de urgență la spital unde a fost diagnosticată cu insuficiență hepatică severă. Deși a supraviețuit transplantului de ficat a murit o săptămână mai târziu în același spital unde a fost internată, în spitalul din Birmingham.
Acesta nu este un caz izolat. Supradoza de paracetamol reprezintă principala cauză de insuficiență hepatică severă în Regatul Unit și în Statele Unite. Ținând cont de milioanele de comprimate care se consumă, aceste date nu sunt atât de ciudate sau exagerate: magnitudinea aparentă a problemei este o reflexie a numărului mare de pacienți care consumă acest medicament cu rezultate bune și fără efecte adverse.

DailyBusiness
Cel mai mare producător de carne din România iese din supermarketuri și își deschide propriul magazin. De unde își pot alimenta frigiderele românii
Spynews
A început Săptămâna Patimilor. Tradiții și obiceiuri pentru fiecare zi înainte de Paște
Bzi.ro
Cât costă un tort pentru Paște în cofetăria Gabrielei Cristea: Fanii și-au pus mâinile în cap!
Fanatik.ro
Cum să prepari cea mai bună friptură de miel pentru masa de Paște. Ce trebuie să faci neapărat cu carnea înainte să o pui la cuptor
Capital.ro
Se pot confisca banii sau bunurile. Decizia pentru care românii merg la tribunal. Legea va fi schimbată
Playtech.ro
Zilele în care este interzis să speli în Săptămâna Mare. Când se pot face treburi casnice înainte de Paște
DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Adevarul
Țara care ne poate salva de tarifele lui Trump. Economist: „Are o piață enormă, este o țară în curs de dezvoltare”
wowbiz.ro
Armin Nicoară răspunde declarațiilor făcute de Georgiana Lobonț! Artistul a spus public ce a făcut nașa lui după ce el și Claudia Puican au devenit părinți? Nimeni nu se aștepta la asta
Spynews
Alexia Eram a plecat în vacanță! Ce destinație europeană a ales influencerița / FOTO
Spynews
Cât de mare a crescut fiul cel mic al lui Adrian Mutu. Tiago a împlinit 8 ani / FOTO
Evz.ro
Reguli noi la sute de bancomate din toată țara. Măsura a intrat deja în vigoare
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Cătălina Ponor s-a transformat dintr-o gimnastă eroină într-o mamă gospodină. La 37 de ani, marea campioană s-a dedicat familiei
kanald.ro
Cine este șoferul microbuzului care a plonjat în Dunăre. Era turc și avea pașaport bulgăresc
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Statul ia bani de la cetățeni. Românii achită minim 5.000 de lei. Decizia care se aplică în toată țara
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Jordan Chiles, rivala Anei Bărbosu, a arătat poate prea mult într-un costum de baie
stirilekanald.ro
Mama Alexandrei, răpusă de durere la priveghi: ”E o sfârșeală în ea, n-am cuvinte”
Doliu in lumea medicala! S-a stins fulgerator la doar 28 de ani: „Drum lin printre ingeri, Emi!”
MediaFlux
Explozie a prețului la polițele RCA în România! Șoferii plătesc cu 60% mai mult în 2025
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Românii care stau la bloc riscă procese și executări silite dacă nu respectă această regulă