Ministrul adjunct de Externe de la Chisinau, Valeriu Chiveri, l-a atentionat vineri pe diplomatul rus ca implicarea Rusei in alegerile din regiunea autonoma Gagauzia a Republicii Moldova, de partea unui candidat la functia de guvernator, este inacceptabila, scrie hotnews.ro. „Aceasta umbreste dezvoltarea relatiilor constructive intre cele doua state”, se arata intr-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe de la Chisinau, citat de Deutsche Welle in pagina electronica.
Ambasadorul rus a fost convocat la MAE dupa ce joi liderul Partidului Liberal-Democrat, Vlad Filat (parte a aliantei minoritare de guvernare sustinuta de comunisti), a cerut, in Parlament, autoritatilor statului sa ia masuri in legatura cu implicarea brutala a Rusiei in alegerile din Gagauzia. „Solicit institutiilor statului sa actioneze in stricta conformitate cu legea, in special Ministerului Afacerilor Externe si Integrarii Europene sa dea calificarea necesara si sa solicite Federatiei Ruse sa nu se implice in treburile interne ale Republicii Moldova”, a spus Filat.
El a precizat ca acest mesaj nu este impotriva Federatiei Ruse, ci unul pentru cetatenii Republicii Moldova, „sa nu se lase manipulati si sa respecte legislatia nationala”. „Alegerile din Autonomia Gagauza sunt foarte importante pentru Republica Moldova. Daca nu vom lua act si nu vom actiona, putem crea un precedent foarte periculos”, a avertizat Filat.
Socialistii prorusi din Legislativul de la Chisinau au reactionat imediat impotriva celor care au denuntat implicarea Rusiei in procesele politice din sudul tarii. Socialistii si Rusia sustin deschis candidatura Irinei Vlah la functia de bascan (guvernator) al Gagauziei.
Pe parcursul campaniei electorale din Gagauzia, Irina Vlah si liderul socialistilor Igor Dodon au efectuat mai multe vizite la Moscova, unde au cerut sprijinul Kremlinului. Ulterior, un consilier al presedintelui rus sosit la Comrat (centrul administrativ al Autonomiei Gagauze) a facut campanie pentru candidatul Irina Vlah.
Vineri seara, in cadrul unei emisiuni televizate, Vlad Filat a acuzat Partidul Socialistilor (partid de opozitie care detine 25 din totalul de 101 mandate de deputat) ca „reprezinta interesele altui stat intr-o maniera deschisa si sfidatoare”.
Anterior, unul dintre fostii lideri ai Partidului Socialistilor, Valentin Krilov, l-a acuzat pe liderul partidului, Igor Dodon, ca ar fi „un instrument al unor scenarii care pot provoca varsari de sange in Republica Moldova si in regiune”.
Anul trecut, Igor Dodon a promovat ideea organizarii unor referendumuri locale consultative in problema aderarii Republicii Moldova la Uniunea Vamala, promovata de Rusia. Solicitarea sa a coincis cu semnarea de catre Republica Moldova a Acordului de Asociere cu UE, dar si cu referendumul organizat de separatistii prorusi privind aderarea Crimeei la Rusia. Initiativa socialistului a fost privita atunci la Chisinau ca o incercare a Moscovei de a destabiliza Moldova.
In 2013, Igor Dodon a incercat sa readuca in discutie problema federalizarii Republicii Moldova, o initiativa ruseasca esuata in 2004, dupa ce Chisinaul a respins „Memorandumul Kozak”. Dodon sustinea atunci ca „federalizarea ar fi unica solutie pentru diferendul transnistrean”.