Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a avizat, joi, reţinerea, respectiv arestarea pereventivă a vicepreşedintelui Curţii de Apel Timişoara, judecătorul Nicolae Cătălin Şerban, adus la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru audiere, informează Mediafax.
Potrivit legii, reţinerea şi arestarea unui magistrat este luată în urma avizului pe care îl dă fie Secţia pentru judecători, fie cea pentru procurori a CSM.
Secţia pentru judecători a Consiliului a avizat reţinerea şi arestarea lui Şerban, urmând ca aceasta să fie audiat de procurorii anticorupţie şi să dispună în ceea ce îl priveşte.
Judecătorul Nicolae Cătălin Şerban este suspectat de luare de mită într-un dosar în care apare şi numele şefului Poliţiei Moldova Nouă (Caraş-Severin), care ar fi fost intermediar, potrivit unor surse judiciare.
Cătălin Şerban, soţia acestuia şi Nicolae Sava, şeful Poliţiei Moldova Nouă, au fost audiaţi, în noaptea de miercuri spre joi, la DNA – Serviciul Teritorial Timişoara. La finalul audierilor, care au durat aproape cinci ore, soţia judecătorului, Ramona Şerban, şi şeful Poliţiei Moldova Nouă au fost lăsaţi în libertate, iar vicepreşedintele Curţii de Apel Timişoara a fost dus la Bucureşti pentru audieri la DNA.
Alături de cei trei ar fi fost audiat la DNA Timişoara şi omul de afaceri Iacob Chişărău, consilier judeţean PDL din 2008. El este vicepreşedinte al PDL Moldova Nouă şi secretarul filialei judeţene a partidului, iar între 1996- 2000 a fost primar al oraşului Moldova Nouă. Anul trecut, Chişărău a provocat, în localitatea timişeană Şag, un accident soldat cu moartea a trei tineri, mai spun sursele citate. La finalul audierilor, omul de afaceri a fost lăsat să plece.
Potrivit surselor judiciare citate, este vorba despre un dosar de luare de mită în valoare de 50.000 de euro, iar miercuri seară a avut loc un flagrant într-un apartament din centrul Timişoarei. În schimbul banilor, judecătorul ar fi urmat să intervină pentru o sentinţă favorabilă într-un dosar aflat pe rolul instanţelor timişene.
Iniţial, Cătălin Şerban ar fi cerut suma de 60.000 de euro, susţin surse din rândul anchetatorilor. Denunţătorul ar fi fost de acord şi s-a întâlnit la Naidăş cu şeful Poliţiei Moldova Nouă, comisarul Nicolae Sava, care ar fi preluat geanta cu bani şi ar fi adus-o la Timişoara.
Poliţistul, care a jucat rolul de intermediar, s-ar fi întâlnit, miercuri seară, la mall, cu soţia judecătorului, însă aceasta i-a cerut să meargă împreună într-un apartament din centrul Timişoarei unde să primească banii, care ar fi urmat să ajungă la vicepreşedintele Curţii de Apel. În geantă erau doar 50.000 de euro, nu 60.000 de euro, aşa cum fusese înţelegerea iniţială, spun sursele citate. Imediat dupa realizarea „tranzacţiei”, au apărut procurorii anticorupţie, însoţiţi de poliţişti.
Trei birouri notariale situate într-o clădire din Timişoara, din care unul al soţiei vicepreşedintelui Curţii de Apel Timişoara, au fost sigilate, joi, de către anchetatorii DNA, surse judiciare spunând că se presupune că acolo s-ar afla geanta cu cei 50.000 de euro care urmau să fie oferiţi ca mită judecătorului.
Nicolae Cătălin Şerban ocupă funcţia de vicepreşedinte al Curţii de Apel Timişoara de trei ani şi trei luni, aflându-se la al doilea mandat, pe care l-a obţinut în ianuarie a.c., în urma unui concurs. Tot în urma unui concurs a ajuns şi la Curtea de Apel Timişoara, el fiind originar din judeţul Caraş-Severin. Potrivit celei mai recente declaraţii de avere, Şerban deţine o casă, un teren, dar are şi un credit de 93.500 de euro.
Soţia judecătorului, Ramona Mihaela Şerban, a fost avocat din februarie 2007, în Baroul Timiş, iar în această calitate a obţinut din onorarii, în ultimul an fiscal, 8.900 de lei, precum şi 36.000 de lei din indemnizaţia pentru creşterea copilului. În noiembrie 2011, Ramona Şerban a fost admisă în Camera Notarilor Publici Timişoara.