Curtea de Apel Bucuresti a dat pe 16 decembrie 2014 o sentinta in favoarea mostenitorilor pe linie fraterna a Veturiei Goga, sotia scriitorului si omului politic Octavian Goga, scrie wowbiz.ro. Muresan Florin Gheorghe, Mureseanu Eugenia si Mureseanu Radu Pompiliu Marius, nimeni altii decat verii celebrei prezicatoare Carmen Harra (pe numele ei adevarat Carmen Muresan), pot intra in posesia Complexului Muzeal „Octavian Goga” de la Ciucea, judetul Cluj, dupa o batalie in justitie care a durat mai bine de 9 ani.
Citeşte şi Clarvăzătoare Carmen Harra vorbeşte de CUTREMURUL MARE care va lovi România
Decizia Curtii de Apel Bucuresti e una controversata in conditiile in care in 1966 Venturia Goga a donat de bunavoie resedinta care ulterior a devenit muzeu statului comunist. Rudele prezicatoarei au reusit sa anuleze in instanta actul de donatie, nereusind insa sa anuleze si testamentul Veturiei Goga care reconfirma donatia. Asta dupa ce mai multe instante din tara au pasat de la una la altul dosarul. Decizia judecatorilor a starnit furia reprezentantilor Retelei Nationale a Muzeelor ai carei reprezentanti cred ca toata povestea e cusuta cu ata alba.
„RNMR nu este de acord cu o astfel de decizie in contextul in care aici a fost vorba despre un act de donatie al Veturiei Goga catre statul comunist, in anul 1966, deci dupa regimul Dej (e important de stiut). Nu este clar care au fost argumentele justitiei si ce tip de documentare a luat in consideratie in momentul anularii acestui act de donatie. Desigur, toata lumea stie faptul ca, mai ales in perioada regimului Dej, aceste acte de donatie erau facute mai mult cu revolverul la tampla, dar in aceasta situatie a fost vorba despre acel tip de donatie facut de obicei de catre unul dintre proprietari (sot sau sotie) in situatia in care nu isi mai permitea, din motive financiare (statul comunist le cam luase tot), sa intretina imobile foarte mari care inghiteau resurse pe masura. Atunci interveneau aceste donatii conditionate de cele mai multe ori, cum este si acest caz, de dreptul de a locui in imobilul cu pricina pana la sfarsitul vietii sau de dorinta de a deveni ulterior memorial etc.”, au reactionat reprezentantii RNMR. Cu toate astea, Statul Roman si autoritatile locale nu au atacat decizia Curtii.
Citeşte şi Carmen Harra, previziuni SUMBRE despre viitorul Elenei Udrea
Mostenirea lasata de poetul si prim-ministrul Romaniei Octavian Goga este de-a dreptul fabuloasa. Tot domeniul de la Ciucea are 24 de hectare, iar conacul in care Goga si-a petrecut ultimii ani din viata a fost cumparat de la poetul maghiar Ady Endre in 1920 cu 280.000 de coroane (cateva milioane de euro in ziua de azi).
Peretii sunt acoperiti cu o tapiserie pe care a primit-o cadou poetul, pe cand era ministru in Guvernul Romaniei, dar si cu picturi realizate de pictori romani precum Nicolae Grigorescu, Nicolae Tonitza, Stefan Luchian sau Camil Ressu, care reprezinta daruri primite de Octavian Goga.
La cateva sute de metri de cladire, pe deal, se afla Mausoleul Iubirii, monument comandat de Veturia Goga dupa moartea sotului ei si a carui constructie a durat 20 de ani. Aici se afla si mormintele lui Octavian Goga si cel al sotiei sale. Tot in apropierea castelului este si biserica de lemn ridicata in 1575 in satul Galpaia, din Salaj, care a fost cumparata in 1939 de Veturia Goga si adusa la Ciucea. In imediata apropiere este si o manastire de maici, ctitorita de sotia poetului dupa moartea acestuia.
Carmen Harra a povestit ca a simitit toata viata legatura cu poetul. „Goga nu a avut niciodata copii, dar a avut frati si surori. Bunicul meu a fost unul din fratii lui Goga. Pe mama o chema Alexandrina Goga. Iar poetul a fost ca un bunic pentru noi copiii. Era legatura de sange. Mama spunea intotdeauna ca Goga a fost otravit… Sunt lucruri care numai in familie se stiau”, a declarat Carmen Harra cu cativa ani in urma.