Controversatul documentar „Vin Românii”, realizat şi difuzat în serial de către „Channel 4”, a atras o replică diplomatică din partea ambasadorului român la Londra, Ion Jinga.
Jinga și-a exprimat „surprinderea și dezamăgirea” cu privire la conținutul mesajului de promovare, dar și „speranța că situația va fi corectată, că documentarul va avea un conținut obiectiv și nu va prezenta o imagine distorsionată a ansamblului comunității românești din Marea Britanie”.
Pe de altă parte, într-o scrisoare adresată postului de televiziune realizator al documentarului despre imigranţii români din Marea Britanie, parlamentari români s-au întrebat retoric ce s-ar întâmpla dacă s-ar realiza un documentar românesc în care să se spună că „toţi britanicii sunt alcoolici şi pedofili”…
Jinga a comentat că serialul documentar denigrator la adresa românilor incită la „ură şi discriminare” faţă de imigranţi. El i-a acuzat pe producătorii documentarului că acesta promovează stereotipuri negative, lansând astfel o „campanie de denigrare” a românilor.
Şi premierul român, Victor Ponta, împreună cu ministrul de Externe Bogdan Aurescu şi-au exprimat dezaprobarea faţă de documentarul care ar putea, în mod „negativ şi nemeritat”să afecteze comunitatea românilor din Marea Britanie.
„Cu respect, vă rugăm să vă închipuiţi ce reacţie aţi avea dacă TVR- postul public de televiziune din România ar lansa o campanie de denigrare a cetăţenilor britanici din ţara noastră, generalizând cazurile de alcoolism şi de pedofilie ale unora dintre aceşti cetăţeni (cazuri despre care sunt sigur că aveţi cunoştinţă) şi transformându-le într-o imagine generală a tuturor cetăţenilor britanici din România. Documentarul difuzat de Channel 4 înseamnă acelaşi lucru”, se precizează în scrisoare.
Citeşte şi Doi braşoveni din Londra vor să schimbe mentalitatea englezilor despre români. Află-le povestea
Documentarul britanic îşi încheie seria marţi. Britanicii au negat că, prin itermediul acestui serial au vrut să îi denigreze pe români şi au spus că documentarul a vrut „să exploreze viaţa românilor care încearcă să îşi facă o nouă viaţă în Marea Britanie”.
Aproximativ 200 de persoane au demonstrat pasnic şi silenţios în faţa studiorilor Channel 4, în semn de protest faţă de modul în care au fost descrişi românii imigranţi din Marea Britanie – ca nişte criminali.
Pe Change.org au apărut două petiţii, după primul episod al documentarului, care au primit peste 10.000 de semnături, potrivit Daily Mail.
Potrivit unui studiu făcut de Universitatea Oxford, populaţia migrantă din Anglia a crescut cu 565.000 de persoane în ultimii 3 ani.
Documentarul britanic nu omite totuşi să remarce că „majoritatea românilor care lucrează în Marea Britanie este calificată, ocupă locuri de muncă diferite şi contribuie prin taxe şi impozite la economia Marii Britanii”.
„În imensa lor majoritate, cetățenii români sunt bine integrați în societatea britanică și se remarcă la locul de muncă prin profesionalism, fiind apreciați de angajatorii britanici. În contextul difuzării acestei serii, ne exprimăm speranța că următoarele episoade vor prezenta, de o manieră echilibrată și reprezentativă, imaginea reală a întregii comunități românești din Marea Britanie”, afirmă MAE într-un comunicat.