În calitate de comandant al forțelor armate și de președinte al CSAT voi acorda atenția cuvenită atât problemelor ce țin de optimizarea cadrului legislativ și organizatoric al unei structuri de forță eficace și agile, cât și de buna pregătire a Armatei și de înzestrarea corespunzătoare a acesteia. Avem nevoie de o legislație clară, unitară și coerentă, de mai puțină birocrație și de dotări pe măsura provocărilor actuale, dar și a angajamentelor noastre”, a spus Iohannis, la sediul MApN.
El a subliniat preocupările care crede că ar trebui să existe în continuare în ceea ce privește Armata.
„În conformitate cu prevederile Constituției și în termenul prevăzut de Legea planificării apărării, voi prezenta Parlamentului noua Strategie Națională de Apărare a Țării. Acest document va evalua mediul internațional de securitate, va prezenta potențialele riscuri, amenințări și vulnerabilități, precum și direcțiile de acțiune pentru asigurarea securității naționale a României pe termen lung. Conform legii, în baza acestui document și a Cartei Albe a Apărării, Ministerul Apărării Naționale va elabora noua Strategie Militară, ultimul document de acest tip care a fost aprobat datând din anul 2000. De asemenea, în conformitate cu angajamentele și prioritățile actualului program de guvernare, ar trebui finalizat procesul de revizuire strategică a apărării, cu rol determinant asupra planificării și generării capabilităților de apărare naționale și multinaționale. Rezolvarea restanțelor în materie acumulate în ultimii ani și respectarea termenelor reprezintă o datorie politică și o dovadă de responsabilitate și seriozitate. Acestea sunt esențiale pentru asigurarea credibilității strategice”, a afirmat șeful statului.
El a arătat că, în concordanță cu nevoile operaționale și cu nivelul prognozat de bugetare, majorat la 2% din PIB, este nevoie de o regândire a cadrului strategic privind prioritățile de înzestrare.
„Obiectivul nostru comun este de a asigura armonizarea politicilor de achiziții cu planificarea apărării și cu resursele puse la dispoziție prin buget. Într-o perspectivă pe termen scurt, este obligatoriu să ne îndeplinim obiectivele asumate în comun la ultimul summit al Alianței Nord-Atlantice, în special operaționalizarea celor două noi comandamente, precum și să finalizăm, conform calendarului agreat cu partenerul strategic american, operaționalizarea Bazei de la Deveselu”, a mai spus Iohannis.
El a subliniat că va fi nevoie de o prezență mai activă la dezvoltarea Politicii Comune de Securitate și Apărare a Uniunii Europene, în condițiile în care va începe în curând procesul de revizuire a Strategiei de Securitate Europeană.