E-mailurile ar fi fost piratate de opozanţii regimului. Potrivit documentelor, Assad ar fi luat în râs promisiunile de reformă pe care le făcea în public, în timp ce soţia sa îşi cumpăra bijuterii şi alte produse de lux.
Una dintre fiicele Emirului din Qatar i-ar fi sfătuit pe soţii Assad să părăsească Siria şi le-a sugerat să vină la Doha. Mesajele electronice au fost interceptate în perioada iunie 2011 – februarie 2012.
E-mail-urile secrete dezvăluie amănunte despre familia şi cercul de apropiaţi ai preşedintelui sirian. Această corespondenţă secretă cu apropiaţii a fost întreţinută atât de preşedintele Assad, cât şi de soţia lui, Asma, dezvăluie The Guardian.
Această corespondenţă a fost trimisă sau primită de preşedintele sirian Bashar al-Assad şi de soţia sa Asma de la sfârşitul lui martie 2011 şi până în februarie 2012, după care a ajuns în posesia unei „surse din opoziţia siriană”.
Astfel, Ahmadinejat îl sfătuieşte pe Assad cum să-i reprime eficient, cu forţa, pe cei care se opun regimului de la Damasc. De asemenea, în corespondenţa electronică, Assad a fostv informat şi despre prezenţa jurnaliştilor la centrul de presă din Baba Amr, din provincia Homs, unde trupele guvernamentale au lansat un atac ucigând doi jurnalişti străini şi rănindu-i grav pe alţii.
Tot din corespondenţa electronică secretă reiese şi faptul că, în ciuda crizei şi a violenţelor din ţară, familia prezidenţială siriană îşi ducea mai departe viaţa de lux şi, aparent, lipsită de griji. Astfel, în timp ce civilii sirieni erau seceraţi ep capete de către soldaţii preşedintelui, soţia lui Assad, Asma, cheltuia mii de dolari pentru cumpărături de lux pe Internet, de la obiecte de îmbrăcăminte şi accesorii create de designeri occidentali faimoşi, până la tehnologie de ultimă oră şi aplicaţii de la Apple. De altfel, Asma obişnuieşte să acceseze de pe iPad-ul său programe de divertisment de pe Internet şi să descarce muzică.
Astfel, Asma a reuşit să cheltuiască dintr-un foc vreo 20.000 de dolari pe lumânări de ambianţă, mese ornamentale şi candelabre. De asemenea, l-a instruit şi pe un consilier de-al său cum să-i achiziţioneze, prin Amazon, o oală termală de fript carne, de tipul „fondue set”.
Într-unul dintre e-mail-uri, reprodus şi tradus în engleză, un bărbat prezentat drept consilierul pentru comunicare al lui Bashar al-Assad îi face recomandări preşedintelui înainte de susţinerea unui discurs, în decembrie, precizând că recomandările sale se bazează pe „consultări cu un mare număr de persoane”, inclusiv „consilierul politic al ambasadorului iranian”.
Acest memorandum îi recomandă preşedintelui să utilizeze un „limbaj puternic şi violent”, să îşi exprime aprecierea faţă de susţinerea „ţărilor prietene” şi apreciază că regimul ar trebui să „divulge mai multe informaţii cu privire la capacităţile (sale) militare”, cu scopul de a descuraja opozanţii.
Un alt e-mail, provenind aparent de la Khaled al-Ahmed, prezentat ca fiind consilierul lui Bashar al-Assad pentru operaţiuni în oraşele rebele Homs şi Idleb, îl incită pe preşedinte să îşi „consolideze politica de securitate cu scopul restaurării controlului şi autorităţii statului.”
Un alt e-mail, provenind de la Mayassa al-Thani, fiica emirului Qatarului, care fusese în vizită la familia prezidenţială siriană, dezvăluie că i-ar fi sugerat cuplului Assad să se refugieze în Qatar. „Eu cred sincer că este un moment bun pentru a pleca şi a reîncepe o viaţă normală. Sunt sigură că aveţi multe locuri unde puteţi merge, inclusiv la Doha”, se arată în acest mesaj aparent trimis Asmei de către Mayassa.
Adresele secrete ale cuplului prezidenţial sirian date publicităţii de The Guardian conform documentelor obţinute de membrii opoziţiei siriene ai Grupului Consiliului Suprem al Revoluţiei sunt [email protected] şi [email protected].
The Guardian precizează că a făcut „eforturi extinse” pentru a verifica autenticitatea acestei corespondenţe electronice care a fost atribuită cuplului prezidenţial sirian, analizându-le cu atenţie conţinutul şi comparându-l cu realitatea, precum şi reuşind să contacteze zece persoane a căror corespondenţă apare in cache. „Aceste cercetări sugerează că mesajele sunt autentice, dar nu a fost posibilă să fie verificate toate, fiecare în parte”, a ţinut să mai precizeze publicaţia britanică.