În timp ce îşi căutau morţii ca să îi îngroape, după aprigele lupte dintre rebelii proruşi şi soldaţii ucrainei, locuitorii din Debalţeve au descoperit că mai aveau încă de luptat. Dar nu împotriva separatiştior proruşi, ci împotriva câinilor vagabonzi care, lihniţi de foame, începuseră să mănânce din cadavre.
„Erau atâtea cadavre, câinii sfâşiau din ele. Mai rămăsese atât de puţin din cadavre, că nici nu mai aveai ce îngropa…”, povesteşte Natalia Maslova, o localnică de 62 de ani, citată de Associated Press, scrie The Independent. „Oamenii erau îngropaţi peste tot unde se putea: în gropi, şanţuri, pe străzi şi chiar încurţile oamenilor”, a mai povestit femeia. Ea este una dintre cei şase pacienţi care este îngrijită la spital. Apartamentul ei de bloc a fost bombardat de rachetele rebelilor, iar geamurile au fost sparte şi ea a făcut bronşită, din cauza frigului. Blocul nu mai primeşte nici încălzire centrală şi nici apă.
Marina Trifonova, asistentă medicală, povesteşte că foarte mulţi oameni au părăsit Debalţeve în timpul luptelor şi foarte puţini dintre ei s-au întors. Ea spune că a rămas şi va rămâne, pentru că simte că „aparţine” acestui loc.
În rest, la tot pasul se văd case şi blocuri părăsite şi chiar localitîţi întregi din regiune. Înainte de izbucnirea războiului, populaţia oraşului era de 25.000 de locuitori, dar acum, potrivit unor estimări oficiale, ar mai fi între 5.000 şi 8.000 de locuitori.
Citeşte şi Două TRUPURI MUMIFICATE, găsite pe un vârf muntos din Mexic FOTO şi VIDEO
Rebelii proruşi s-au oferit să îi ajute pe oameni, iar printre primele măsuri a fost „raţionalizarea pâinii”: câte o felie de fiecare şi ceva ceai fierbinte. Rezidenţilor li s-au mai dat şi pături şi le este asigurată apa de băut. Deasemenea, le-au dat telefoane mobile, ca să poată comunica.
Debalţeve a fost capturat de rebeli în data de 18 februarie (acum trei săptămâni). Noul primar al oraşului, care s-a autoproclamat, Alexander Afendikov, a declarat pentru AP că separatiştii ruşi vor să readucă viaţa oraşului la normal cât mai repede cu putinţă, prioritate având reconstrucţia spitalelor, şcolilor şi a blocurilor de locuinţe.
Cel puţin 179 de soldaţi ucraineni şi un număr neprecizat de civili şi-au pierdut viaţa în luptele din Debalţevo.