Comisia Europeană ne taxează. Cum voia România să modifice legea achiziţiilor publice

LEGEA ACHIZITIILOR PUBLICE. Proiectul legii achiziţiilor publice a fost pus în dezbatere publică de către Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP) la 2 martie. După doar o săptămână, proiectul a fost retras, la solicitarea Comisiei Europene (CE) și a Ministerului Fondurilor Europene (MFE). Draftul legii achiziţiilor publice a fost retras de pe site-ul Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP), un nou proiect urmând să fie publicat la sfârşitul lunii iunie, potrivit unor surse.
Iulian Tudor
12 mart. 2015, 08:00
Comisia Europeană ne taxează. Cum voia România să modifice legea achiziţiilor publice

„Proiectul de lege privind achizițiile publice ce transpune Directiva 2014/24/UE a Parlamentului European a Consiliului din 26 februarie privind achizițiile publice și de abrogare a Directivei 2004/18/CE, postat pe site-ul A.N.R.M.A.P. în data de 02 martie 2015 spre consultare publică, a fost retras de pe site-ul instituției noastre la solicitarea Comisiei Europene și a Ministerului Fondurilor Europene. Precizăm că reprezentanții Comisiei Europene și Ministerul Fondurilor Europene au solicitat ca acest prim draft al proiectului de lege să fie publicat spre consultare de către A.N.R.M.A.P. numai după ce este dezbătut în cadrul grupului tehnic de lucru, precum și în cadrul Comitetului interministerial pentru realizarea reformei cadrului legislativ și instituțional în domeniul achizițiilor publice”, a transmis ANRMAP, la solicitarea realitateabucuresti.ro.
LEGEA ACHIZITIILOR PUBLICE. Autoritatea a precizat că intenționează să publice o nouă versiune a proiectului de lege după ce acesta va fi discutat în cadrul grupurilor menționate, „în vederea respectării termenul de transpunere prevăzut de noul pachet legislativ de modernizare a normelor europene privind achizițiile publice”.

Potrivit Freedom House România, modificarea legislaţiei achiziţiilor publice este de o importanță vitală pentru asigurarea unei concurențe reale între firmele dintr-o piață de achiziții publice evaluată la 15 miliarde euro anual, care să ducă la eficientizarea cheltuielilor publice, la diminuarea birocrației, la asigurarea transparenței procedurilor şi la prevenirea sau detectarea conflictelor de interese, corupției sau a altor infracțiuni în legătură cu achizițiile publice.

LEGEA ACHIZITIILOR PUBLICE. Odată cu publicarea proiectului de modificare a legii în România, au apărut semne de întrebare: sunt excepţiile de la regulile achiziţiilor publice făcute cu dedicaţie?

Mituirea în campanie. De la găleţi, la atribuiri de contracte

Potrivit proiectului retras din dezbateri, excepţiile de la regulile de achiziţie publică vor fi păstrate la acordarea anumitor contracte de servicii, precum pentru cumpărarea-închirierea de terenuri şi clădiri, servicii audio-vizuale, dar vor fi aplicate şi pentru campanii electorale, servicii juridice, transport feroviar călători, metrou. Au apărut, evident, întrebări. Se doreşte o „aranjare legală” a licitaţiilor?

„Legile seamănă întotdeauna cu nişte bariere. Peste ele sar leii, sub ele se strecoară căţeii şi numai boii se opresc în faţa lor. Aceasta este înţelepciunea populară. Sigur, orice lege poate să ofere spaţii infracţionale. Modalitatea de mituire în campaniile electorale porneşte de la găleţi şi poate să ajungă şi la această formă contractuală. Există întotdeauna situaţii speciale de contractare. Contractele de servicii juridice se încheie între avocat şi clientul său şi, uneori, acestea prezintă şi o anumită urgenţă în soluţionare. În aceste condiţii este bine că există o asemenea excepţie. Orice excepţie însă poate fi o portiţă pentru a se crea ilegalităţi. De când există tablele lui Moise şi cele zece porunci, întotdeauna există oameni care le încalcă. Este normal să te adresezi unor persoane cunoscute în ceea ce priveşte capacitatea de a răspunde cerinţelor tale”, a declarat avocatul Lucian Bolcaş.

LEGEA ACHIZITIILOR PUBLICE. Avocatul Marius Coltuc este de părere că orice modificare de lege este făcută cu dedicaţie, favorizând partidul de la guvernare şi că o nouă lege va crea noi infracţiuni specifice.

„Prin acel proiect, se puteau alege oferte fără criterii obiective. Proiectul era o transpunere defectuoasă a directivei europene. Trebuia pur şi simplu copiată forma directivei”, a declarat Coltuc.

Incompetenţa favorizează corupţia

LEGEA ACHIZITIILOR PUBLICE. Directivele europene privind achiziţiile publice şi concesiunile trebuie transpuse în legislaţiile naţionale ale ţărilor membre până în 2016. Modificările flexibilizează procedurile de achiziţie publică la nivel naţional, procedurile de atribuire devin mai permisive. Majoritatea statelor şi-au anunţat intenţia de a le implementa înainte de termen, tocmai pentru că favorizează şi flexibilizează procedurile de achiziţii publice, a declarat avocatul Paula Dicu.

Citeşte mai mult pe realitateabucuresti.ro

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Ingredientul pe care să-l pui în salata de boeuf dacă vrei să nu-ți pice greu. Îi va da și un gust mai bun
Capital.ro
România NU scapă de Călin Georgescu. Crin Antonescu aruncă bomba. Abia asta e periculos
Playtech.ro
Se oprește curentul în Ajun și de Crăciun în județul Ilfov. Lista străzilor care nu vor avea lumină în perioada 24-26 decembrie
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Cuvintele greu de reprodus pe care Makaveli i le adresa Dianei Șoșoacă, înainte să-i devină consilier: „Javră penală”, „Cine te crezi, șomâldoaco?”
wowbiz.ro
Raluca Pastramă, însărcinată după divorțul de Ibrahim Ibru?! „Emoții multe, de toate felurile”
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Cea mai proastă veste a sfârșitului de an. Se umblă la bani
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Le-ai văzut? Ele sunt cele două surori de 13 și 15 ani din Mehedinți care au dispărut de acasă în prag de sărbători! Familia le caută cu disperare
Cancan.ro
Când a descoperit Mircea Diaconu că suferă de cancer. A ținut totul... Fiica lui rupe tăcerea
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Lovitură pentru Călin Georgescu. Decizia luată chiar acum de judecătorii Curții de Apel
StirileBZI
Curtea Constituțională a decis impozitarea pensiilor cu 10%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
VIDEO Alex a pierit în cumplitul accident din Gorj, la doar 26 de ani. Tânărul conducea chiar dacă avea permisul suspendat
substantial.ro
Dmitri Peskov neagă zvonurile despre divorțul Asmei al-Assad de Bashar al-Assad
MediaFlux
DEZVĂLUIRI din AVIONUL MORȚII! Detalii CUTREMURĂTOARE din cursa BUCUREȘTI ZURICH
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Marea demolare de pe drumul spre Sinaia: 500 de case-monument dispar. Imobile „despăgubite” cu sume derizorii