„Dincolo de partea materială a lucrurilor, acest proiect repară într-un fel o nedreptate care s-a produs în perioada comunistă, o crimă împotriva poporului român, pentru că în acea perioadă cele mai valoroase elite intelectuale, politice sau din alte categorii socio-profesionale au fost exterminate. Modul în care regimul comunist s-a impus în România, ca și în alte țări, a fost prin exterminarea elitelor. Elitele erau și la sate, țăranii chiaburi, așa cum erau numiți, sau membri ai clerului. (…) Este o recunoaștere a meritelor celor care au avut de suferit și care, cu demnitate, au rezistat terorii și opresiunii comuniste. Puțin dintre ei astăzi mai sunt supraviețuitori și noi am considerat că este de datoria noastră să facem un minim gest reparatoriu„, a explicat, joi, la Senat, Călin Popescu Tăriceanu, potrivit Agerpres.
Acesta a explicat că proiectul de lege adoptat miercuri de către Camera Deputaților ca for decizional prevede că indemnizația acordată persoanelor care au intrat categoria deținuților politici, deportaților, strămutaților în perioada regimului comunist va fi una de 400 lei lunar pentru fiecare an de detenție.
„Cei care au avut o internare abuzivă în spitalele de psihiatrie sau domiciliu obligatoriu vor avea o indemnizație de 200 lei pe lună. Urmașii celor decedați din categoria dispăruți sau exterminați în timpul detenției vor primi, de asemenea, o indemnizație de 400 lei pe lună neimpozabili„, a explicat Tăriceanu.
Declarația președintelui Senatului a fost făcută în prezența președintelui Asociației Foștilor Deținuți Politici, Octav Bjoza, precum și a altor membri ai Asociației, astfel că Octav Bjoza a afirmat faptul că „parcă pentru prima dată după 25 de ani s-a găsit unanimitatea”.
„Sigur că noi de mult așteptam acest gest având în vedere că singura noastră vină poate a fost doar aceea de a ne fi iubit neamul, patria și tricolorul. În urmă cu 60-70 de ani, noi nu am reușit să împiedicăm, prin atitudinea noastră, instaurarea comunismului în România, nici să alungăm din țară diviziile de tancuri și infanterie ale Armatei Roșii. (…) Prin gestul nostru am reușit să demonstrăm unei lumi întregi că în această țară nu toți am fost niște lași și niște lingăi ai PCR și ai Moscovei, ci că au existat bărbați și femei gata să se sacrifice mergând până la jertfa supremă atunci când a fost vorba de salvarea demnității acestui neam„, a declarat Bjoza.