Povestea de succes a unei studente în Anglia: „Cred că doar în vise aş fi ajuns să câştig atât în România”

Din ce în ce mai mulţi studenţi fug în străinătate. Tinerii din România sunt vânaţi de universităţile de peste hotare pentru că sunt ambiţioşi, muncitori şi însetaţi de succes. O elevă de 10 la bacalaureat a plecat în Anglia în urmă cu aproape 4 ani. Alina Crăciun a lăsat totul în urmă pentru a-şi clădi un viitor frumos. A studiat mult, a muncit fără a se plânge de lipsa timpului liber sau de oboseală şi a reuşit să câştige încă din primii ani de studenţie zeci de mii de lire.
Roxana Gagiu
13 mart. 2015, 07:07
Povestea de succes a unei studente în Anglia:

În timp ce universităţile din România pierd an de an un număr uriaş de studenţi, succesul tinerilor din ţară se mută peste hotare. Foarte mulţi aleg să studieze la universităţi prestigioase, iar în acest moment peste 45.000 de tineri învaţă în străinătate.

Cei mai mulţi tineri vor să înveţe în Marea Britanie, acolo unde numărul românilor a crescut cu 25% în ultimul an.

Alina este un exemplu demn de urmat pentru orice tânăr care se pregăteşte să ia viaţa în piept. În 2011, ea a reuşit să obţină nota 10 la examenul de Bacalaureat. După ce vacanţa de vară a luat sfârşit, bucureşteanca a plecat în Regatul Unit al Marii Britanii unde avea să studieze marketing and financial management. University of Hull i-a acordat o bursă de 1.500 de lire pe an şi încă 1.000 de lire pe an pentru că veniturile părinţilor nu însumau peste 32.000 lire pe an.

Au trecut aproape 4 ani de la plecare ei din ţară şi se poate mândri cu tot ce a realizat în anii de studenţie. În primii doi ani de facultate, s-a implicat în foarte multe activităţi de voluntariat şi a câştigat zeci de mii de lire.

„Lucram pentru universitate ca student ambassadors pentru evenimentele din campus şi mai aveam şi un part time job din anul 2, semestrul 2. În vacanţa de vară după anul întâi am avut un internship la o bancă în Bucureşti – Eximbank, după care în iunie 2013 am început un an de practică în Business Management Trainee la Enterprise Rent-A-Car, o divizie a grupului Enterprise Holdings – multinaţională americană”, a povestit Alina pentru RomaniaTV.net.
 
În mai puţin de un an, a fost promovată la Management Assistant, iar în ianuarie 2015 la Assistant Manager în propria ei sucursală, unde are o echipă de 10 oameni cu managerul ei. Este în ultimul său an de licenţă, dar spune că reuşeşte să îmbine 30-35 de ore de muncă cu 20-25 de ore de facultate.
 
Munca ei a fost răsplătită pe măsură. Studenta nu a putut să ne spună câţi bani a primit pentru toate activităţile ei, însă a mărturisit că doar pentru placement-ul pe cate l-a avut, a fost plătită cu 18.500 de lire pe an, din care a plătit şi taxe. Acest salariu l-a avut fără a ţine în mână o diplomă de licenţă.
 
„În România cred că doar în vise aş fi ajuns să câştig atât. Probabil ajungi să câştigi atât în vreo 20 de ani. Oricum, nu munceam puţin, aveam minimă de 50 de ore pe săptămână, începând la 7:30 şi terminând la 18:30 în fiecare zi cu 1h pauză de masă”, a mai spus studenta.
 
Viaţa i s-a schimbat radical. A fost greu departe de casă, dar nu regretă că a plecat. Ştie că acolo a avut mult mai multe oportunităţi faţă de România.
 

„Vreau să mă întorc acolo unde este acasă şi va fi întotdeauna”

Alina spune că îşi doreşte să fie promovată din nou, cam într-un an, un an şi jumatate, la branch manager şi după, în 3 ani, la Area Manager. O să muncească în continuare pentru a obţine tot ce şi-a dorit. Este ambiţioasă şi nimic nu o va împiedica să reuşească. Chiar dacă acolo ar câştiga o mulţime de bani, Alina vrea să se întoarcă pe pământurile natale.

„Urmăresc să mă întorc în România. Tocmai ne-am extins şi acolo, căci Enterprise Holdings a cumpărat o franciză şi acum este rebrănduita ca Enterprise Rent-A-Car. Am toată familia în România şi îmi iubesc ţara. Vreau să mă întorc căci acolo vreau să îmi intemeiez o familie şi să am poziţia mult dorită în România. Viaţa ni se poate schimba de la o zi la alta. Nu poţi să ai totul planificat, dar în mare vreau să mă întorc acolo unde este acasă şi va fi întotdeauna… UK-ul este frumos, dar cu o anumită măsură. Fiecare alegere vine şi cu avantaje şi dezavantaje, dar dacă găseşti o balanţă ca student, esti pe drumul cel bun”, a mai spus studenta.

Alina a fost elevă la Liceul Teoretic „Jean Monnet” şi a reuşit performanţa de a avea cele mai bune rezultate într-un an în care promovabilitatea la prima sesiune a Bacalaureatului a fost de 44,47 la sută, cea mai mică din ultimele două decenii.
 
Şaizeci şi cinci de elevi din întreaga țară au luat examenul de Bacalaureat din 2011 cu 10 pe linie. Dintre aceştia, doar doi elevi au fost din Bucureşti: Alina Crăciun şi Răzvan Stoica.
 
Cum a reuşit să studieze în străinătate?
 
Examenul de bacalaureat se apropie cu paşi repezi. Ca în fiecare an, rezultatele vor arăta nivelul de pregătire al elevilor din România. Unii vor obţine note foarte bune, alţii se vor întoarce în toamnă pentru a încerca din nou să promoveze examenul de maturitate. Alina îi îndeamnă pe elevi să înveţe pe parcursul celor patru ani pentru că le va fi mult mai uşor spre final.
Cei care vor să studieze în străinătate trebuie să ştie că au de urmat câţiva paşi pentru a ajunge acolo.
 
Pentru început se aplică online pe UCAS – cu o scrisoare de intenţie şi câteva documente ale elevului + scrisori de recomandare.
 
„Ai maximum 5 optiuni la care poţi aplica. Mulţi români preferă să aplice cu ajutorul agenţiilor din România, de exemplu Edmundo sau Universalio, integral, etc. După ce ai aplicat vei primi răspunsul online şi prin scrisoare tot de la universităţi. Ei îţi trimit o ofertă condiţionată, prin care îţi cer să iei anumite note la bac şi media finala de liceu + examenul de engleză: cae, ielts sau toefl. După ce tu ai toate rezultatele, le trimiţi, ei îţi confirmă locul şi încep să îţi trimită actele adiţionale. Oricum tu din alea 5 rămâi doar cu 2 variante: firm and insurance option. În cazul în care nu intri la prima, să o ai pe a doua. După, tu te ocupi de cazare şi alte acte pentru burse. Poţi să îţi faci rost de acte şi în câteva săptămâni. Esenţial este să te programezi pentru testele de engleză în timp”, a explicat românca.
 
Alina a plecat de la premisa: „Pleacă, studiază, întoarce-te, schimbă” şi încă mai gândeşte aşa, chiar dacă acolo va avea mai multe oportunităţi decât în România. Este sigură că dacă vrei şi ai ambiţie poţi reuşi orice, oriunde.
 

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Peștele nobil care e de 4 ori mai ieftin decât somonul. E plin de beneficii pentru sănătate și nu costă deloc mult. Nu e de crescătorie, însă mulți români îl evită pentru că are oase verzi
Capital.ro
Anunț dureros despre Elena Udrea chiar în Vinerea Patimilor. Vestea cruntă confirmată de avocatul ei
Playtech.ro
Amenda pe care o primesc românii care nu pot justifica banii cash. În Europa se dau sancţiuni uriaşe
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Originea raportului CIA privind soldați sovietici care ar fi fost prefăcuți în stană de piatră după întâlnirea cu un OZN
wowbiz.ro
A murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Bancnota interzisă la bancomate. Numerarul dispare treptat
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
CAUZA morții Julietei Szönyi. Sora actriței din 'Toate pânzele sus' face dezvăluiri tulburătoare
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Durere în România în Vinerea Mare! A murit azi un artist uriaș al țării. A făcut nemuritoare emoția umană
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Dragoș Cristescu a murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Danemarca trimite soldați în Ucraina ca să învețe războiul viitorului. Rusia amenință
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Am întrebat ChatGPT ce rețetă de cozonac îmi recomandă de Paște. Iată „secretul” cozonacului perfect, potrivit algoritmilor AI