William Brânză, avocatul lui Iulian Bădescu în dosarul în care acesta este acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu, a declarat că această confruntare dintre clientul său şi denunţătorul acestuia, Daniel Capră, nu a mai avut loc, deoarece avocaţii apărării nu au reuşit să studieze dosarul.
Anterior, surse judiciare au declarat pentru Agerpres că cei doi vor fi scoși din arestul preventiv și duși la sediul DNA Ploiești, fără a preciza însă pentru ce fel de proceduri.
Ulterior, atunci când Daniel Capră a sosit la sediul DNA a confirmat că este vorba despre o confruntare între el și Bădescu, precizând că este pregătit pentru aceasta și reiterând faptul că primarul demisionar al Ploieștiului a luat mită.
Iulian Bădescu a fost arestat preventiv săptămâna trecută, el fiind acuzat de luare de mită și abuz în serviciu într-un dosar instrumentat de DNA care vizează acordarea de fonduri de la bugetul local echipei de fotbal FC Petrolul Ploiești.
Denunţătorul din dosarul lui Iulian Bădescu, Daniel Capră, rămâne în arest
Daniel Capră, finanțator al Petrolului Ploiești, trimis în judecată în stare de arest preventiv pentru evaziune fiscală de peste 15 milioane de euro, este denunțător în dosarul în dosarul lui Bădescu cu privire la infracțiunea de luare de mită.
Avocatul lui Bădescu, Tănase Plăiașu, a arătat la finalul ședinței în care Tribunalul Prahova a analizat cererea procurorilor privind arestarea preventivă că probele privind infracțiunea de luare de mită se bazează pe un denunț făcut de finanțatorul FC Petrolul, Daniel Capră, care este susținut de o declarație a fratelui său, Nicolae Capră, și a concubinei acestuia din urmă.
”Din punct de vedere legal, ca și probă este recunoscută declarația martorului pentru că este sub jurământ, dar asta nu înseamnă că judecătorul nu ține cont de unde izvorăște declarația, de gradul de rudenie și de interese”, a explicat, la acel moment, Plăiașu.
De altfel, Iulian Bădescu a declarat atunci când a fost adus la sediul DNA Ploiești pentru audieri, în urma perchezițiilor efectuate la domiciliul său și la sediul Primăriei, că „probabil” Daniel Capră a făcut denunț împotriva sa.
”Probabil dl. Capră, de acolo din arest, a fost sfătuit sau presat să dea o declarație împotriva mea. Acest zvon este de foarte mult timp în piața ploieșteană, că dl. Capră negociază eliberarea sa”, a afirmat, la acel moment, Bădescu.
Iulian Bădescu a demisionat din funcția de primar al Ploieștiului, renunțând, de asemenea, la toate funcțiile pe care de deținea în PSD Prahova și în PSD Ploiești, inclusiv la calitate de membru al acestui partid.
Primarul din Ploieşti, arestat. Iulian Bădescu a LEŞINAT la Tribunal şi a fost dus la SPITAL
În dosarul lui Iulian Bădescu mai sunt urmărite penal sub control judiciar secretarul Primăriei Ploiești, Oana Iacob, și jurista Iulia Alexandru, ele fiind acuzate de abuz în serviciu.
Potrivit DNA, în calitate de primar al municipiului Ploiești și ordonator principal de credite, Bădescu a semnat, la data de 21.01.2013, un contract de cooperare încheiat între municipiul Ploiești și Asociația Comunitară „Lupii Galbeni 2012” Ploiești și, la data de 28.06.2013, a semnat regulamentul privind punerea în aplicare a acestuia, în lipsa vizei de control financiar preventiv propriu, sustrăgând aceste operațiuni controlului de legalitate, regularitate și încadrare în creditele bugetare și a dispus plata sumei de 8.000.000 lei (în trei tranșe) către asociație, deși cunoștea că nu este legală.
Aceste fapte au avut ca rezultat prejudicierea bugetului local cu suma respectivă, precum și obținerea de către Asociația Comunitară „Lupii Galbeni 2012” Ploiești a unui folos necuvenit de aceeași valoare, arată DNA.
Prin semnarea contractului și a regulamentului, Bădescu și-a îndeplinit defectuos atribuțiile de serviciu și a încălcat dispozițiile legale privind controlul intern și controlul financiar preventiv și pe cele privind finanțele publice locale.
De asemenea, procurorii spun că primarul Iulian Bădescu i-a pretins unui reprezentant al Asociației Comunitare „Lupii Galbeni 2012” Ploiești, în schimbul derulării contractului de asociere și a regulamentului de aplicare a acestuia, precum și a efectuării plăților către asociație, suma de 300.000 euro reprezentând un comision de 10% din valoarea totală a banilor ce urmau ce urmau a fi acordați de primărie jucătorilor echipei de fotbal FC Petrolul Ploiești, ale cărei interese erau reprezentate de Asociația Comunitară, precum și foloase necuvenite constând în contravaloarea transportului și a cazării, în perioadele ianuarie — februarie 2013, respectiv ianuarie — februarie 2014, la două hoteluri din Turcia unde Bădescu a însoțit echipa în desfășurarea cantonamentului.