Lecţiile din manualul de religie bagă spaima în copii: povestea unei fetiţe al cărei tată este grav bolnav

Lecţiile din manualele de religie au stârnit în ultimii ani numeroase critici. Deşi o mare parte a manualelor care aveau conţinut cu impact emoţional asupra copiilor au fost retrase, noile manuale stârnesc la rândul lor controverse.
Ionela Marcu
13 mart. 2015, 14:52
Lecţiile din manualul de religie bagă spaima în copii: povestea unei fetiţe al cărei tată este grav bolnav

Începând cu anul şcolar 2014 – 2015, în clasele întâi şi doua au fost introduse manuale de religie noi, care, cel puţin teoretic, ar trebui să insufle elevilor valori şi atitudini pozitive, scrie adevărul.

Informaţiile din noile manuale ar trebui să respecte învăţătura şi spiritualitatea Bisericii, să fie adaptate experienţei de viaţă a copiilor. 

De asemenea, profesorii trebui să se axeze pe relaţiile dintre diferite evenimente istorice şi religioase, iar activităţile practice să promoveze experienţele religioase ale copilului din familie şi biserică. Aşadar, noile manuale ar fi trebuit să elimine complet lecţiile care ar putea avea un impact emoţional asupra copiilor, însă nu s-a întâmplat aşa.

Citeşte şi: Elevii care nu fac ora de religie nu au voie să plece din şcoală. Ce opţiuni au

În manualul de Religie, creştin ortodoxă, de clasa a II-a a Editurii Sf. Mina, elevii afla că primul lucru pe care trebuie să îl facă în cazul în care se pierd într-un magazin, este să se roage la Dumnezeu (vezi exemplul din galeria foto).

În acelaşi manual, la pagina 75, autorii prezintă un text în care este relatată povestea unei fetiţe, al cărei tată este grav bolnav.

După ce află că Alexandra plânge în hohote şi relatează învăţătoarei că doctorii au cerut mamei că să îl ia acasă, pentru că nu mai au ce se îi facă, elevii decoperă, în final, că tatăl Alexandrei s-a făcut bine după ce învăţătoarea le-a cerut să se roage pentru el şi să îl pomenească în rugăciuni, atât colegilor, cât şi elevilor de la alte clase (vezi galeria foto)

 

Conţinutului manualelor de religie a fost criticat vehement în 2012,  când Asociaţia Secular-Umanistă din România (ASUR) a cerut retragerea lor, pe motiv că îi „agresau psihic pe copii”.

În septembrie 2012, ASUR a cerut Ministerului Educaţiei să retragă „de urgenţă“ manualele de religie care promovează „intoleranţa religioasă“ şi care îi agresează psihic pe copii, prin repetarea obsesivă a temelor despre păcat, iad şi diavoli.

Concret, spuneau cei de la ASUR, copiilor li se inducea ideea că nerespectarea cu stricteţe a „poruncilor“ îi condamnă la „osânda veşnică“.

Citeşte şi: Victor Ponta: Părinţii vor ora de religie pentru că au nevoie copiii de valori

În replică, Patriarhia Română a solicitat atunci la rândul său ministerului să intervină pentru a clarifica condiţiile prevăzute de lege pentru predarea religiei în şcolile publice. În manualul de Religie de la Editura Sf. Mina, clasa I, le exemplifica elevilor ce păţeşti dacă minţi sau dacă faci rău. Dacă minţi, atunci vei fi calcat de maşină, în manual fiind o ilustraţie cu un copil accidentat. Invăţătura: „Bine faci, bine găseşti. Rău faci, rău găseşti”.

Reprezentanţii Bisericii au anunţat că vor revizui manualele de religie, îmbunătăţindu-le conţinutul, urmând ca din toamnă să apară şi în varianta digitală. 

Spynews
Semnul de circulație care provoacă migrene șoferilor! Sunt foarte puțini oameni care știu ce semnificație are acest indicator rutier
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Condimentul preferat al românilor, periculos pentru sănătate. Crește alarmant nivelul de stres
Capital.ro
Reguli ITP 2024. Obligatoriu pentru mașinile mai vechi de 12 ani din România
Playtech.ro
Medicul lui Shannen Doherty, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața celebrei actrițe: Nu era pregătită să plece
DailyBusiness
Lovitură cruntă! Facturile vor ajunge la sume colosale
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
Cele 12 zodii din horoscop sunt afectate de căldură în mod diferit. Cine stă pe Facebook, Instagram și TikTok ca să vadă ce fac alții
Spynews
Ce preparate de lux au servit superstarurile internaționale la Beach, Please! Preferințele lui Wiz Khalifa l-au surprins pe chef Janni Alexandridis: ”A fost un pic ciudat” / VIDEO
Evz.ro
Unt de casă. Rețeta cu două îngrediente
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
Avem primele IMAGINI cu Bordea & noua iubită! Cine e tipesa 'de pe Dubai' 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Recalcularea pensiilor, la un pas de finalizare! Primele decizii de recalculare au fost trimise! Când ajung documentele și ce pensionari vor beneficia de majorări de 700 de lei
Capital.ro
Nu e permis pentru românii cu balcon la bloc. Asociația de proprietari trebuie să dea acord în scris
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Secretul care îți aduce prețuri mai mici la facturi, dezvăluit Ministrul Energiei! Nu trebuie să faci asta sub nicio formă între orele 18:00 și 21:00
substantial.ro
Soldați ruși, în disperare, se adresează direct lui Vladimir Putin
MediaFlux
ADEVERINȚA care MĂREȘTE PENSIA. Când trebuie DEPUSĂ obligatoriu
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'