Românii şi polonezii fac cele mai proaste copii ale „Kalaşnikovului”

Numeroase modele copiază arma automată AK, care prezintă zeci de diferenţe în raport cu originalul. Copiile cele mai răspândite au fost fabricate în diverse perioade în ţările fostului Pact de la Varşovia - România, Ungaria şi Polonia -, care au urmat calea cea mai simplă a fabricării armelor de serie, adăugând la original propriile modificări, relatează televiziunea armatei ruse, Zvezda, şi grupul media Sputnik, citat de Agerpres.
Alina Costache
15 mart. 2015, 11:35
Românii şi polonezii fac cele mai proaste copii ale

Realizatorii jocurilor video nu sunt singurii care copiază puşca automată cea mai cunoscută de pe planetă: fabricanţii de arme sunt şi ei interesaţi. După crearea puştii automate Kalaşnikov sau AK (pentru „Avtomat Kalaşnikova”) circa o sută de modificări ale acestei arme au fost elaborate şi cea mai mare parte a tentativelor de a o copia au eşuat lamentabil, susţine sursa citată. Versiunile cele mai interesante seamănă uneori cu o puşcă hibrid sau cu un lansator de rachete antitanc, spune un articol Sputnik, citat de Agerpres. Sputnik citeayză la rândul său o analiză a postului de televiziune al armatei ruse, Zvezda.

Copiile româneşti, de exemplu, se disting de AK tradiţional prin forma lor originală la nivelul încărcătorului şi al patului armei. Totuşi fabricanţii români au avut şi au încă o pasiune specială pentru instalarea unor mânere suplimentare ca în primele versiuni de puşti româneşti din lemn. Această soluţie tehnică foarte originală nu are nicio altă explicaţie, comentează sursa citată.

Igor Zenciuk, directorul Centrului de tir tactic şi expert în arme de foc, are mai degrabă critici de ordin… estetic la adresa versiunii româneşti a Kalaşnikovului. „Când am pus mâna pe primele variante modificate ale AK, în cursul unei vizite în SUA, am avut un şoc. Era o veritabilă oroare din punct de vedere estetic. Geniul armelor de foc Mihail Kalaşnikov era practic mort în reîncarnările preferate de inginerii români”, comentează Zenciuk.

Slaba calitate a fabricării a devenit cartea de vizită a puştilor automate româneşti, în special AIMS, susţine Zvezda. Aceste puşti automate şi-au primit „botezul” în cursul războaielor contemporane în conflictele din Orientul Mijlociu, unde erau livrate cu generozitate, adaugă sursa citată. Era uşor de distins o „clonă” românească de o armă rusească autentică, puşca românească se dezintegra după trei zile de folosire, potrivit analizei cu puternice accente pro domo făcută de Zvezda.

Tantalul polonez este o altă puşcă de asalt care şi-a câştigat o tristă celebritate printre numeroasele copii AK. Această versiune poloneză a Kalaşnikovului, concepută în 1988 de Bogdan Spaderski, trebuia să fie mai uşoară, mai modernă şi mai bună decât AK-47 clasic, dar rezultatul a fost invers, susţine Zvezda. Sursa citată comentează că aspiraţia de a concepe o puşcă mai puţin costisitoare la fabricare a jucat un renghi polonezilor: fiabilitatea generală a mecanismelor în raport cu puşca clasică de origine sovietică era de două ori mai redusă, iar cartuşul bloca adesea arma.

Principala eroare comisă de polonezi, ca şi de români, este că ei au vrut să modifice mecanismul culasei. Între altele, polonezilor li s-a părut că AK obişnuită este grea şi au început să-i adauge mânere din plastic, să inventeze paturi ale armei de tot genul. În final, între 1990 şi 1994, aproape 25.000 de piese din acest model au fost produse, după care programul a fost sistat. În prezent, cea mai mare parte din aceste puşti circulă în Orientul Mijlociu, iar polonezii au trecut la arme ale NATO, explică expertul în arme şi istoric militar Oleg Radaşvili.

Dacă versiunile ungureşti şi româneşti ale AK nu sunt pe placul celor de la Zvezda, nu acelaşi lucru se poate spune despre versiunea irakiană a legendarei puşti. „Simplul fapt că Irakul a elaborat propria versiune de AK este deja extraordinar. Tabuk, versiunea irakiană a Kalaşnikov, a sfârşit prin a fi o copie a modelului foarte clasic al AK cu câteva modificări la nivelul formei încărcătorului şi al mânerului”, se arată în analiza Zvezda, care adaugă totuşi că fiabilitatea puştii Tabuk este extrem de redusă.

În schimb, expertul în arme de foc şi instructor de tir, Roman Viaznik, nu are deloc o părere bună despre versiunea irakiană a puştii Kalaşnikov.” O armă foarte controversată. În afară de faptul că au copiat arma, irakienii au decis – ca şi românii – să se joace cu gabaritul puştii, Tabuk are cu 10 cm mai puţin. În plus, ei au instalat un pat al armei de jucărie pentru copii. Ei au luat drept bază versiunea neterminată a Zastava M-70 iugoslavă. Altă particularitate: au suprimat regimul de tir automat. Irakienii sunt cei care au eşuat cel mai mult în copierea AK. Ultima picătură care a umplut paharul a fost utilizarea cartuşelor chinezeşti M-43, care se dispersează în unul din cinci cazuri. Este inutil să strici prin experimente ceea ce funcţionează în luptă”, afirmă Viaznik.

Când relaţiile dintre URSS şi China s-au degradat, Beijingul a decis să-şi lanseze propria versiune de Kalaşnikov, botezată Type 56. În ansamblu, chinezii au reuşit nu numai să copieze puşca cu toate mecanismele şi detaliile sale, dar şi să păstreze o bună calitate a materialelor de fabricare. Singura diferenţă a Type 56 în raport cu AK clasic este baioneta, care poate fi pliată cu un mecanism special.

Fiabilitatea globală şi costul redus sunt principalele atuuri ale copiei chinezeşti. Datorită abilităţilor lor de a copia, chinezii au reuşit să producă până la 15 milioane de Type 56. China este maestră în a copia armele sovietice: nicio altă ţară nu a reuşit încă să înceapă producţia de Kalaşnikov fără să-i prejudicieze calitatea. Totuşi, succesele Chinei în producţia de copii ale armelor sovietice nu se opresc aici. Uzinele chinezeşti au început să fabrice o nouă puşcă, Type 86, cu o configuraţie bullpup şi dotată cu o ţeavă alungită. Puţin mai târziu apare şi AKS-223, adaptat şi conceput pentru a trage cu cartuşe 5,56x45mm.

DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea noroc cu carul imediat după Paște. Au reușite pe toate planurile, vine o perioadă cu miracole în viața lor
Capital.ro
Candidatul pe care îl va susține Călin Georgescu: Are cel mai bun profil de președinte
Playtech.ro
A murit una dintre cele mai frumoase actriţe din România! Rolurile emblematice rămâe în sufletul tuturor. Ce păcat...
DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Adevarul
Originea raportului CIA privind soldați sovietici care ar fi fost prefăcuți în stană de piatră după întâlnirea cu un OZN
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Se construiește un TGV românesc. Trenuri rapide, cu 200 km/h
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Program STB de Paște 2025. Cum circulă autobuzele, troleibuzele și tramvaiele în noaptea de Înviere
Cancan.ro
Cine este, de fapt, mama lui Rareș Ion? Femeia e șefă la stat și are un salariu uriaș
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Durere pentru Elena Udrea. Anunț cumplit chiar din spatele gratiilor. Alexandrov știa deja
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Imagini cutremurătoare cu Rareș Ion, tânărul care a murit după supradoză, filmate de Maru. Se vede clar cum i-a procurat substanțe interzise, deși neagă că ar avea o implicare. Prietena lui Rareș rupe tăcerea: "Își bătea joc de el"
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Exclusiv! Ioana Tufaru, prinsă că bea alcool și fumează în timp ce este gravidă! VIDEO
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai