În ianuarie 2015, Zagyva a câștigat procesul cu statul român, scăpând de sancțiuni, și a revenit în Transilvania. HVIM nu funcționează cu acte în regulă în România. Cinci secui au încercat să o înregistreze oficial în urmă cu șapte ani, dar au renunțat, în final, la demersul lor.
RISE Project a urmărit activitatea celor mai influenți membri ai organizației într-un proiect comun cu colegii de la Atlatszo.hu, o organizație de jurnalism de investigație din Budapesta.
Campania de recrutare a HVIM a avut luna trecută în mai multe orașe din Transilvania. Activiștii organizației i-au chemat pe tinerii maghiari la mese rotunde și i-au invitat să se alăture mișcării, ademenindu-i cu slogane precum: „Ieși din zona de confort, vezi cum e viața în HVIM”, „Fă parte din rezistență”, „Noi nu luptăm doar în spațiul virtual, steagul libertății noastre flutură din nou. Vino cu noi pe tărâmul acțiunii.”
Szőcs Csongor, unul din liderii locali ai HVIM, ne-a spus că prezența lui Zagyva în perioada campaniei de recrutare a fost o „simplă coincidență fericită”. La rândul său, Csongor are o istorie zbuciumată cu autoritățile române. Anul trecut, la marșul din 15 martie, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, el și alți membri ai HVIM au avut o altercație cu jandarmii. Poliția locală a blocat azi, 15 martie 2015, mai mulți membri ai HVIM, scoțându-i din rândurile manifestanților care participau la marșul pentru Ziua Maghiarilor de Pretutindeni. Câțiva tineri care purtau însemnele asociației HVIM au fost înlăturați de la manifestație la cererea organizatorilor, potrivit agenției Mediafax.
Mai mulți ultranaționaliști maghiari au fost puși de SRI pe lista celor care pot fi o problemă de siguranță națională pentru statul român. Doi dintre ei sunt legați direct de HVIM: Laszlo Toroczkai și Zagyva Gyorgy Gyula. Legăturile membrilor mișcării sunt însă mai numeroase, în cercul lor figurând și Csibi Barna – fostul inspector al Fiscului din Harghita, devenit celebru după ce a spânzurat o păpușă cu chipul lui Avram Iancu.
Toroczkai, fondatorul organizației, a fost blocat la frontieră în octombrie 2013, primind interdicția să mai intre în România. Toroczkai a făcut și afaceri în România înainte de a-i fi interzis accesul în țară. Numele său apare în istoricul companiei Filomenamodels SRL din Oradea, alături un fost jurnalist din Miercurea Ciuc. Firma, specializată în organizarea de spectacole, nu a avut o activitate financiară consistentă.
SURSĂ: RISE Project