Dezvăluiri ŞOCANTE despre o substanţa larg folosită în toate bucătariile

Dupa ce timp de secole oamenii au mancat grasime animala, de cateva decenii uleiul de palmier este omniprezent in farfuriile noastre. Se pare ca aceasta "invazie" are la baza doar costurile, acesta nefiind si un produs bun pentru organism. Uleiul de palmier este lider mondial la consum, fiind prezent in foarte multe produse cum sunt margarina, biscuitii, cerealele pentru micul dejun, inghetata, dulciurile, sapunul, cosmeticele si multe alte produse, sub denumirea de "ulei vegetal".
Romania TV
17 mart. 2015, 14:41
Dezvăluiri ŞOCANTE despre o substanţa larg folosită în toate bucătariile

Se gaseste si in magazine, la bidoane de 2-3 litri, fiind preferat uleiului clasic fiindca este mai ieftin, scrie activenews.ro. Uleiul de palmier se mai foloseste si pe post de combustibil alternativ in industria transportului.

Costurile productiei uleiului de palmier sunt mai mici decat in alte cazuri, dupa cum se poate observa. Randamentul la hectar este de cateva ori mai mare fata de alte plante. Astfel, pentru a obtine 10 tone de ulei e nevoie de 1,2 hectare de palmieri, 6 hectare de rapita sau floarea soarelui si 8 hectare de maslini. Nimic mai simplu.

Citeşte şi Remedii naturale care îţi curăţă ficatul

Conform Mihaelei Bilic, un reputat nutritionist, uleiul de palmier nu este chiar bun pentru consumul alimentar. Desi este vegetal, este mai bogat in grasimi saturate decat untul sau alte grasimi de origine animala. Uleiul de palmier contine un acid gras numit palmitic. Faceti o comparatie: untul are 30% acid palmitic, carnea rosie 20% in timp ce uleiul de palmier contine 45%! Uleiul de palmier este de asemenea foarte bogat in acizi de tip Omega 6 a caror prezenta in organismul uman duce la artrita si chiar cancer de prostata si cancer mamar.

Ceea ce urmeaza mai jos va va face sa va ganditi daca vreodata veti mai cumpara produse care contin ulei de palmier. Productia uleiului de palmier este o adevarata catastrofa ecologica.

Palmierul este originar din vestul Africii, unde era cultivat in mod traditional pentru hrana, fibre vegetale si in scop medical. Datorita cresterii cererii de ulei de palmier care s-a intensificat incepand cu anul 1970, cultivarea palmierului a inceput sa se faca pe scara larga.

Principalele tari care produc astazi ulei de palmier sunt Malaiezia si Indonezia, unde se concentreaza 86% din productia mondiala. Din acest motiv au fost distruse 3,5 milioane de hectare de paduri in ultimii 15 ani.

Insulele Borneo si Sumatra sunt printre regiunile cu cea mai mare biodiversitate de pe planeta, dar si cel mai grav afectate de defrisari in favoarea palmierilor de ulei. Aici cresc peste 20.000 specii de plante, 3.000 specii de arbori si se intalnesc circa 300.000 specii de animale. Printre animalele aflate pe cale de disparitie sunt urangutanii.

Astazi, aproape 200 de urangutani mai traiesc in Indonezia, dupa ce habitatul lor natural a fost distrus in proportie de 90% in ultimii 20 de ani. Urangutanul este considerat de catre producatori a fi un daunator al industriei uleiului de palmier, in acelasi mod in care gandacul de Colorado este considerat a fi un daunator de catre producatorii de cartofi.

Citeşte şi 5 beneficii şi utilizări de excepţie ale ULEIULUI DE ARGAN

Din acest motiv muncitorilor li se spune ca nimic nu trebuie sa le stea in cale. Astfel, s-a ajuns la situatii in care urangutanii sunt calcati de excavatoare, batuti pana la moarte, ingropati de vii sau incendiati.

Peste 2.000 de urangutani au murit ca urmare a defrisarilor cauzate de industria uleiului de palmier in ultimele doua decenii.

Specialisti sunt de parere ca, daca vor continua defrisarile, in urmatorii ani, urangutanii vor disparea cu totul din aceste insule, candva adevarate paradisuri.

In Indonezia si Malaezia, defrisarile se fac prin ardere. In anul 2012, autoritatile din cele doua tari au declarat ilegale defrisarile prin ardere, dar producatorii de ulei de palmieri continua sa defriseze in acelasi mod fara ca cineva sa ia vreo masura.

Terenul este apoi curatat complet si nivelat pentru a face loc noilor plantatii de palmieri. Urmeaza exploatarea acestor plantatii. Populatiile locale sunt angajate pe sume derizorii sa curete, sa cultive si sa recolteze semintele din care se produce uleiul.

Un alt aspect care trebuie mentionat este ca plantarea palmierilor de ulei seaca solul respectiv de nutrienti si minerale incat acolo nu mai poate creste nici macar iarba.

DailyBusiness
Ofertă imbatabilă. Cum arată garsonieră din România care a fost scoasă la vânzare cu prețul de 5.000 de euro
Spynews
Dubaiul e mai mic decât Bucureștiul! Gabi Bădălău, suspicios de aproape de Daria, fosta lui Bodi, cea cu care a înșelat-o pe Bianca! Disperat să îi atragă atenția vedetei?
Bzi.ro
Lidia Buble, experiență de coșmar în Vietnam! Ce a pățit când a comandat un cocktail
Fanatik.ro
Ei sunt bugetarii care primesc 15% în plus la salariu. Banii intră direct pe card începând din februarie
Capital.ro
Victorie pentru Călin Georgescu. Decizia CCR, „ o lovitură de stat strigătoare la cer”
Playtech.ro
Ce este bine să faci cu apa sfințită de Bobotează imediat ce ajungi acasă. Sfatul preoților pentru credincioși
DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Adevarul
Ce este metapneumovirusul, boala care a speriat China. Epidemiolog român: „E posibil să fi ajuns și la noi, dar nu știm nimic oficial”
wowbiz.ro
După Covid-19, un nou virus face ravagii! Spitalele sunt pline. Ce simptome prezintă
Spynews
Horoscop duminică, 5 ianuarie 2025: Vărsătorii fac cumpărături pentru casă
Spynews
Natalia Mateuț, mai sexy ca niciodată în vacanța din Marrakech! Cum s-a lăsat fotografiată prezentatoarea TV / FOTO
Evz.ro
Duminică. Zodii care își dau demisia anul acesta. Nu se mai simt apreciate la locul de muncă
Ego.ro
Anastasia Lazariuc, de nerecunoscut! Imaginile au ajuns pe internet
Prosport.ro
A apărut lângă o domnişoară cu 51 de ani mai tânără. Cine este, de fapt, femeia
kanald.ro
Data se modifică. Când vor intra pe card pensiile din luna ianuarie 2025. Anunțul făcut de autorități
Cancan.ro
BREAKING! Cunoscutul bărbat de la noi A PARALIZAT! Trece prin momente cumplite: 5000 euro pe zi tratamentul
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu, interzis la alegerile prezidențiale?! Decizia care aruncă în aer toată România
StirileBZI
Cu cât vor crește facturile la curent și gaze în 2025. Ce anunț a făcut Ministerul Energiei
Prosport.ro
FOTO. Imagini cu Maria, noua bombă sexy a fotbalistului de 300.000.000 de euro
stirilekanald.ro
Ultimele cuvinte ale băiatului înjunghiat în fața mănăstirii din Ieud. Daniel avea doar 23 de ani și era frizer
substantial.ro
Medicii de familie dezvăluie motivele pentru care românii refuză vaccinul antigripal
LOVITURĂ pentru PENSIONARI! PENSIILE ÎNTÂRZIATE serios
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cultura muncii în România: între sărbători legale și „cheful de muncă”