„Cred că într-o democraţie cum este România, opiniile politice ale cetăţenilor şi bineînţeles opiniile politice ale parlamentarilor,(…) acestea nu pot fi cenzurate de nimeni. Subliniez, am libertatea să-mi exprim punctul de vedere politic asupra funcţionării statului şi a instituţiilor din componenţa sa”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu pe holul Parlamentului.
Citeşte şi: Inspecţia Judiciară a decis: Călin Popescu Tăriceanu a adus ATINGERE independenţei justiţiei
Preşedintele Senatului a adăugat că declaraţiile sale nu reprezintă vreun amestec în treburile justiţiei.
„Nu este vorba de imunitate pentru declarații politice(…) Aceste declaraţii nu constituie în niciun fel vreun amestes sau vreo ingerinţă de orice fel. Aceste aprecieri le putem face cu toţii, le poate face presa, le pot face cetăţenii simpli, şi le pot face şi eu ori de câte ori este necesar”, a mai precizat preşedintele Senatului.
Purtatorul de cuvânt al IJ, Tamara Manea, a confirmat marţi, pentru Agerpres, că în urma verificărilor a rezultat că afirmaţiile au fost de natură să afecteze independenta justitiei.
Raportul IJ urmează să fie discutat în şedinţa de plen a Consiliului Superior al Magistraturii din această săptămână.
În 19 februarie, CSM a sesizat, Inspecţia Judiciară, după ce Călin Popescu Tăriceanu afirmase, anterior cu cinci zile, că, în realitate, dosarul în care este implicat Varujan Vosganian, şi pentru care s-a cerut votul Senatului, nu se referă la presupuse fapte de corupţie ale unui senator, „ci pune în discuţie o decizie politică a unui ministru în funcţie, concretizată printr-o hotărâre de Guvern”.
„De aceea pot să afirm că un vot în favoarea cererii procurorului general, aşa cum îşi dorea şi preşedintele, ar fi creat precedentul potrivit căruia orice decizie a Executivului (deci, potenţial şi a preşedintelui) şi a oricărei autorităţi publice ar fi putut fi cenzurată în viitor de către procurori. Un asemenea precedent devenea periculos, pentru că el ar fi deschis calea spre transformarea României într-o republică a procurorilor”, susţinea Tăriceanu, după ce parlamentarii au votat împotriva ridicării imunităţii lui Varujan Vosganian.
Citeşte şi: Călin Popescu Tăriceanu, în vizorul CSM după atacul la Iohannis şi procurori în cazul Vosganian
Senatul a respins în 12 februarie, solicitarea Parchetului General de încuviinţare a începerii urmăririi penale împotriva senatorului PNL Varujan Vosganian. Procurorii DIICOT susţin că Varujan Vosganian, în calitate de ministru al Economiei, a luat mai multe decizii prin care ar fi favorizat firma Interagro controlată de omul de afaceri Ioan Niculae, oferind astfel gaze naturale la preţuri mai mici.