Este o provocare flagrantă la adresa securității noastre’, a acuzat Ministerul sud-coreean al Unificării, care consideră că Phenianul ‘ia ostatice viața și securitatea’ sud-coreenilor.
În decembrie trecut, hackerii au publicat pe Twitter planuri și manuale a două reactoare, precum și informații personale privind unii din cei 10.000 de angajați ai operatorului Korea Hydro Korea Hydro and Nuclear Power (KHNP), citată de Agerpres.
Operatorul a revizuit de urgență procedurile sale de securitate, iar guvernul a instituit o comisie de anchetă compusă din experți și magistrați. Potrivit concluziilor lor, hackerii aveau intenția de a provoca un incident în reactoare, dar nu au reușit să treacă de măsurile de protecție informatice ale operatorului. Ei susțin că codurile utilizate în aceste atacuri au fost atribuite în trecut hackerilor nord-coreeni. ‘Am conchis că această crimă a fost comisă de un grup de hackeri nord-coreeni care încercau să cultive dezordine socială și agitație în țara noastră’, a spus el într-un comunicat, potrivit Agepres.
Hackerii, precizează ei, au utilizat multiple adrese de internet (IP) din China pentru a trimite 6.000 de e-mailuri la 3.571 de angajați prezenți sau trecuți ai KHNP, metoda așa-numită ‘phishing’.
Citeşte şi Ripostă la exerciţiile militare desfăşurate de SUA şi Coreea: Coreea de Nord a lansat două rachete
Coreea de Sud a acuzat în numeroase rânduri Phenianul că este responsabil de atacuri cibernetice care au vizat guvernul, băncile sau media, fapte dezmințite cu înverșunare de nord-coreeni.
SUA acuză și ea Phenianul că este responsabil de atacul asupra Sony Pictures, care a determinat compania să anuleze inițial lansarea comediei ‘The Interview’ privind un complot fictiv al CIA pentru asasinarea liderului nord-coreean Kim Jong-Un.
Raportul privind atacurile asupra operatorului KHNP survin într-un context de vii tensiuni în peninsula coreeană din cauza manevrelor militare anuale desfășurate de Coreea de Sud împreună cu aliatul să american. De la debutul acestor manevre, la 2 martie, Coreea de Nord și-a arătat iritarea, lansând în jur de zece rachete în mare, în largul coastelor sale estice.