Fostul ministru Cristian David ar putea scăpa de arestul preventiv

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis să înlocuiască arestul preventiv cu arestul la domiciliu pentru fostul ministru de Interne, Cristian David, informează România TV. Însă decizia nu este nici definitivă, nici executorie.
Filip Stan
17 mart. 2015, 16:29
Fostul ministru Cristian David ar putea scăpa de arestul preventiv

Procurorii DNA au cerut marţi prelungirea arestului preventiv cu încă 30 de zile pentru Cristian David, acuzat de luare de mită, însă instanţa nu le-a aprobat cererea preferând să-l trimită pe David în arest la domiciliu.

DNA are la dispoziţie 48 de ore să conteste decizia la un alt complet al ICCJ. Cristian David se află în arestul Poliţiei Capitalei de aproape două luni.

Fostul ministru al Internelor Cristian David, acuzat că a luat mită 500.000 de euro pentru a interveni la prefectul de Buzău în favoarea unei persoane care revendica un teren, a fost arestat, pe 22 ianuarie, de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).

Procurorii din cadrul DNA au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale împotriva lui Cristian David, ministru al Internelor și Reformei Administrative în perioada 5 aprilie 2007 – 22 decembrie 2008, pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, se arată într-un comunicat al DNA.

În ordonanţa de începere a urmăririi penale se arată că ministrul David Cristian ar fi pretins, în anul 2007, iar la data de 1 februarie 2008 ar fi primit suma de 500.000 de euro, de la un denunţător, prin intermediar, pentru a-şi exercita atribuţiile de îndrumare şi coordonare a activităţii prefecţilor într-o modalitate care să asigure emiterea, de către Comisia judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate, a titlului de proprietate asupra unui teren de 15 ha aflat în intravilanul municipiului Buzău.

Inculpatului i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând să fie prezentat, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. În cauza respectivă se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

Potrivit unor surse din cadrul anchetatorilor, suma de 500.000 de euro ar fi fost retrasă de la o agenție bancară din București de către Adrian Mladin, reprezentantul persoanei care a beneficiat de retrocedare, pe data de 1 februarie 2008. În aceeași zi, Valeriu Robert Nițescu, suspect în același dosar, i-a înmânat banii lui Cristian David la sediul MAI.

Citeşte şi: Cristian David, urmărit penal pentru corupţie şi spălare de bani. A primit banii CASH, în biroul de la MAI

Conform acelorași surse, Valeriu Robert Nițescu, la acea vreme director cabinet al ministrului David, fusese solicitat de Adrian Mladin să-l pună în legătură cu prefectul județului Buzău din acea perioadă, Marian Cristinel Bâgiu, deoarece soluționarea revendicării era tergiversată. Nițescu a promis că va interveni la prefect prin intermediul ministrului David, iar la scurt timp Comisia Județeană Buzău pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Asupra Terenurilor a emis titlul de proprietate asupra suprafeței de 15 hectare.

Citeşte şi: Cristian David, fost ministru de Interne, adus cu mandat la DNA VIDEO

Pentru intervenția sa, Nițescu ar fi pretins și primit 1,1 milioane de euro, iar 500.000 de euro i-ar fi revenit lui Cristian David.

În acelaşi dosar, este urmărit penal şi omul de afaceri buzoian Gheorghe Doloiu, președintele Consiliului de Administrație al societății Legume Fructe SA din Buzău.

Doloiu este urmărit penal pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la luare de mită, potrivit acelorași surse. El ar fi fost persoana de legătură între Adrian Mladin, cel de la care ar fi primit mită Cristian David, și fostul prefect de Buzău, Marian Cristinel Bâgiu, pe care fostul ministru de Interne l-ar fi determinat să urgenteze eliberarea titlului de proprietate asupra unui teren revendicat.

Prefectul Bâgiu s-ar fi întâlnit cu Mladin în anul 2007, la solicitarea lui Cristian David, pentru a discuta despre retrocedare. Ulterior, în cadrul unei alte întâlniri private dintre cei doi, Gheorghe Doloiu a fost prezentat ca persoană de contact pentru rezolvarea tuturor problemelor care ar fi putut să apară.

Spynews
Mireasa - Iubește de 10. Ce și-au spus Alexandru și Daiana când credeau că nu îi aude nimeni. Mirela Vaida i-a dat de gol | VIDEO
Bzi.ro
Sandra Mutu, încântătoare pe litoral, în costum de baie! Soția Briliantului a făcut furori!
Fanatik.ro
Ce a pățit un cunoscut vlogger român în capitala Ungariei. Aspectul care l-a lăsat mut de uimire în Budapesta. ”Chiar nu mă așteptam”
Capital.ro
Interzis de joi, 1 august. Se dau amenzi de până la 2.500 de lei. Autoritățile au luat decizia
Playtech.ro
Lavinia Pîrva, cea mai fierbinte apariție! Soția lui Bănică a arătat chiar TOT fără inhibiții
DailyBusiness
ANAF NU va mai reține din veniturile încasate lunar. Ce presupune proiectul
Adevarul
Totul despre crima teribilă care a șocat Statele Unite. Cum și-a omorât o româncă soțul american și i-a tăiat capul, mâinile și picioarele
Spynews
Daniela Crudu, imagine rară cu bărbatul care a cucerit-o. Acum nu îl mai ține ascuns! Vedeta, vacanță romantică cu tatăl copiilor | VIDEO
Spynews
O femeie a fost condamnată la închisoare pentru că i-a dat prea multă mâncare câinelui. Ce alte măsuri au luat autoritățile în acest caz
Evz.ro
Cumpărături acum 3.500 de ani. Cum arăta lista de produse
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
wowbiz.ro
Ce i-ar fi provocat, de fapt, moartea lui Andrei Versace? Medicii legiști au anunțat rezultatele autopsiei
Cancan.ro
Detaliul bulversant din această poză. Mirele și mireasa nu l-au observat, dar fotograful a înlemnit 😲
Playsport.ro
Incredibil! Ce cadou îi face Țiriac lui Popovici după aurul câștigat la Jocurile Olimpice de la Paris
kanald.ro
Ce conține cutia misterioasă pe care sportivii medaliați o primesc la Jocurile Olimpice de la Paris. Creația a necesitat 2.000 de ore de muncă
Capital.ro
Răsturnare totală de situație în cazul UDREA. E nevinovată. A apărut dovada
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
stirilekanald.ro
'Durere mare'- Părinții doctoriței Gavril, reacție sfâșietoare
substantial.ro
Scandal de hărțuire sexuală la Universitatea de Arhitectură din București: Conferențiar suspendat
MediaFlux
Când vin PENSIILE MAJORATE! Anunț OFICIAL
Shtiu.ro
De ce David Popovici se stropește cu apă înainte de cursă? De ce poartă înotătorii căști?