REFERAT DNA: Se cere arestarea lui Horia Georgescu, pentru că reprezintă un „pericol pentru ordinea publică”

DNA îl consideră pe Horia Georgescu, fostul șef Agenției Naționale de Integritate, un "pericol pentru ordinea publică" și a solicitat arestarea sa preventivă,  precum și a altor șapte persoane – membri ai comisiei de stabilire a despăgubirilor la ANRP și experți evaluatori – deoarece au prejudiciat statul cu 75 de milioane de euro, potrivit referatului întocmit de procurorii anticorupţie.
Iulian Tudor
17 mart. 2015, 17:06
REFERAT DNA: Se cere arestarea lui Horia Georgescu, pentru că reprezintă un

Potrivit referatului DNA, „generalizarea la nivelul autorităților publice a unui comportament prin care se stabileşte o legătură directă, aproape automată, între plăţile efectuate din fondurile publice şi exercitarea abuzivă a atribuțiilor de serviciu de către cei desemnați cu grija banului public la nivelul ANRP reprezintă un fenomen extrem de periculos pentru buna funcţionare a statului”.

Extrapolarea acestui model duce la concluzia că „majoritatea dosarelor de despăgubire soluționate la nivelului Comisiei Centrale din cadrul ANRP sunt bazate pe abuzul membrilor și conivența experților, așa încît, în mod constant fondurile destinate persoanelor îndreptățite sunt diminuate, iar aceste fapte limitează potenţialul de dezvoltare al societăţii, deoarece statul este condamnat la CEDO sau de către instanțele naționale pentru aceste abuzuri”.

La aprecierea pericolului concret al faptelor trebuie avută în vedere – spun procurorii DNA – şi valoarea deosebit de ridicată a sumelor care formează obiectul infracţiunilor de corupţie, precum şi contextul social şi economic, caracterizat prin insuficienţa resurselor publice.

Referat DNA: Evitarea tensiunilor politice, argumente ale unor membri pentru rămânerea în Comisia ANRP

 Evitarea tensiunilor politice ar fi fost argumentul invocat de unii membri pentru rămânerea în Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din ANRP, se arată în referatul DNA înaintat instanței supreme pentru arestarea preventivă a șefului ANI, Horia Georgescu și a altor șapte persoane.

Procurorii susțin că din probele administrate în cursul urmăririi penale până în prezent reiese că, practic, pe baza elementelor de evaluare, total diferite de tipul terenurilor, construcției evaluate, membrii Comisiei au oferit, „furând din bugetul statului român prin deciziile abuzive luate”, beneficiarilor sumele de echivalentul a 75 milioane euro, dar și-au realizat și folosul personal, de natură materială, cazul expertului evaluator Hanu, care a primit 10.000 euro de la beneficiarul Valentin Vișoiu.

REFERAT DNA. Membrii Comisiei Centrale din cadrul ANRP au acceptat pasivi prejudicierea bugetului statului

Anchetatorii îl dau ca exemplu și pe Sergiu Diacomatu, față de care se efectuează cercetări în dosarul disjuns sub aspectul infracțiunii de luare de mită în cuantum de 400.000 euro, ca urmare a exercitării abuzive a atribuțiilor de serviciu în legătură cu soluționarea dosarelor de despăgubire.

„Alți membrii ai aceleiași comisii au obținut foloase de natură profesională (ex: cei 4 inculpați: au acceptat să rămână în comisie, deși nu erau interesați de atribuțiile profesionale, argumentele fiind mai degrabă de tipul: am rămas să evit tensiunile politice, ca și cum scopul ar fi fost de a nu supăra, de a nu-și fragiliza poziția personală, de a-și conserva poziția, și nu acela de a-și îndeplini îndatoririle profesionale acționând în folosul beneficiarilor sumelor prin acceptarea posibilității producerii rezultatului infracțional); cei patru beneficiari au obținut foloase de natură materială: toți patru au fost înscriși la Fondul Proprietatea și au beneficiat, pe lângă despăgubiri, de acțiuni pe care le-au valorificat pe bursă (cei 2 au fost dobânditori de bună credință, cercetările efectuate până în prezent nestabilind că a existat o legătură infracțională între aceștia și Vișoiu Valentin)”, se spune în document.

Cine l-a DENUNŢAT pe Horia Georgescu

La Înalta Curte de Casație și Justiție au fost prezentați marți cu propunere de arestare preventivă fostul șef al ANI, Horia Georgescu, Mihnea Remus Iuoraș (fost vicepreședinte al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP), Ingrid Luciana Popa Mocanu (fost vicepreședinte al Comisiei), Constantin Cătălin Canangiu (membru al Comisiei), Gheorghe Vișoiu, Alexandru Florin Hanu, Dorin Cornel Drulă, Neculai Nistor, ultimii patru fiind experți evaluatori.

În același dosar, deputatul PNL Theodor Nicolescu a fost pus sub urmărire penală pentru săvârșirea a trei infracțiuni de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.

De asemenea, procurorii anticorupție au dispus luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile față de Ingrid Zaarour, fost președinte al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP, în dosar fiind pus sub acuzare și Remus Baciu.

Potrivit procurorilor anticorupție, în ianuarie 2015, Guvernul a sesizat DNA cu privire la faptul că, în perioada 2008 — 2009, rapoartele de evaluare a imobilelor pentru care s-au acordat despăgubiri conform Legii 247/ 2005 nu au respectat cerințele Standardelor Internaționale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piață a imobilelor.

„Concret, în perioada respectivă, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților, din care făcea parte și inculpatul Georgescu Horia, a aprobat rapoartele de evaluare, întocmite de experții evaluatori, corespunzătoare unui număr de 3 dosare, cu nerespectarea Standardelor Internaționale de Evaluare, a dispozițiilor Legii nr. 247/ 2005 privind reforma în domeniile proprietății și justiției, precum și unele măsuri adiacente, în care imobilele pentru care se solicitau despăgubiri fuseseră supraevaluate. Valoarea totală la care au fost evaluate imobilele supuse despăgubirii s-a ridicat, conform experților evaluatori, la suma de 129.709.168 euro (467.448.907 lei)”, arată DNA.

DailyBusiness
Vești proaste pentru o categorie de români. Crește vârsta de pensionare
Spynews
Ce este Gold Card, viza lansată de Donald Trump. De când va fi disponibil și cât costă cardul de aur
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Unde trebuie să pui litiera pisicii. Acesta este locul cel mai potrivit, se va simți în deplină siguranță
Capital.ro
A murit un mare actor. E o tragedie. Ne-a părăsit mult prea devreme: Te vom păstra în amintirea noastră
Playtech.ro
Se dă sau nu RCA-ul când loveşti o altă maşină în parcare cu portiera? Ce spune exact Ordonanţa de Urgenţă
DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Adevarul
Cum ar arăta lumea după ce China ar cuceri Taiwanul. America umilită, Beijing impune o nouă ordine mondială
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Imagini savuroase cu Serghei Mizil în tinerețe! Cum arăta concurentul de la Asia Express la prima nuntă | FOTO
Spynews
Șacalul și-a recunoscut crimele, după un an de negare! Răsturnare incredibilă de situație în dubla tragedie din Constanța
Evz.ro
Noi modificări la facturile de energie. Intră în vigoare în trei luni
Ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Ce pensie primește un român care a muncit 15 ani! Diferența pe care o acoperă statul
Cancan.ro
Și-au 'descătușat' decolteurile XXXXXL în public!. S-au aplecat și… Bianca Drăgușanu, Delia și Cristina ICH au comis-o grav
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Fericire pentru Elena Udrea. Vestea minunată primită direct în închisoare. Alexandrov i-a confirmat totul
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
„Te vei trezi fără inimă”: Cum a semănat Jack Spintecătorul teroare în București
Descoperire șocantă în casa unei rude de a lui Petre Roman
MediaFlux
Vin banii de la stat pentru pensionari! Cine primește sumele pe cardul de energie în 2025
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este primarul care folosește un stilou cu cerneală verde, așa cum făcea Florian Coldea, pentru a semna acte oficiale