”România are dreptul legitim și responsabilitatea de a dispune de propriile capacități militare, aliniate la cele ale SUA și ale altor state membre ale NATO. Iată de ce vom continua să cerem acordul Comisiei Europene cu privire la o suplimentare bugetară de 0,3% din PIB pentru apărare”, a afirmat Ponta.
Bucureștiul s-a angajat să-și reducă deficitul bugetar la 1,8% din PIB în 2015 și la 1% în 2017, dar speră să obțină o derogare care să-i permită creșterea cheltuielilor pentru apărare.
”Este vorba despre o cerere justificată, în fața pericolului pe care îl reprezintă activitățile în creștere ale Rusiei în Ucraina, întrucât suntem țara membră a Uniunii Europene și a NATO cea mai apropiată de această regiune sensibilă”, a subliniat premierul român.
În opinia sa, România, care deja a achiziționat 12 avioane de luptă F-16 din Portugalia, ia în calcul cumpărarea a încă 12 aparate de zbor, pentru a-și respecta angajamentele față de partenerii săi din Alianța Nord-Atlantică. În această privință, șeful guvernului român a accentuat că în viitorul apropiat vor începe pregătirile în vederea lansării cererilor de oferte conforme cu normele europene.
La fel de îngrijorată de atitudinea agresivă a Rusiei, Polonia a lansat un amplu program de modernizare a forțelor sale armate și în acest scop are în vedere alocarea a circa 34 de miliarde euro pe o perioadă de zece ani, adaugă AFP.