Două fotolii de parlamentari au devenit vacante. Cine sunt deputaţii care şi-au pierdut mandatul

Camera Deputaţilor a luat act, miercuri, de încetarea mandatelor de deputat în cazul Monica Iacob Ridzi şi Oana Niculescu Mizil. În cazu lui Gigi Neţoiu, Camera Deputaţilor nu a putut să ia act, miercuri, de încetarea mandatului pe motiv că ICCJ a comunicat data la care a rămas definitivă hotârârea, dar nu şi pentru ce.
Ionela Marcu
18 mart. 2015, 06:42
Două fotolii de parlamentari au devenit vacante. Cine sunt deputaţii care şi-au pierdut mandatul

Camera Deputaţilor a luat act, miercuri, de încetarea mandatului de deputat al Monicăi Iacob Ridzi în urma condamnării acesteia la închisoare şi a decis vacantarea postului de deputat din circumscripţia 22 Hunedoara, colegiul uninominal 5.

Pe 16 februarie 2015, fostul ministru al Tineretului și Sportului Monica Iacob Ridzi s-a predat la IPJ Cluj, după cea a fost condamnată definitiv de instanţa supremă, la 5 ani de închisoare cu executare.

Monica Iacob Ridzi a fost condamnată pentru abuz în serviciu în legătură cu manifestările organizate în 2009 de Ziua Tineretului.

Citeşte şi: Postul de deputat al Monicăi Iacob Ridzi devine vacant

Tot miercuri, Camera Deputaţilor a luat act de încetarea mandatului de deputat al Oanei Niculescu Mizil, ca urmare a demisiei sale.

„Având în vedere demisia din funcţia de deputat din 12 martie 2015, Camera Deputaţilor constată încetarea mandatului de deputat al Oanei Niculescu Mizil”, a precizat, în plen, preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea.

Oana Niculescu Mizil şi-a depus, săptămâna trecută, la Parlament, demisia din calitatea de deputat, după ce a fost audiată la DNA în dosarul iubitului ei, primarul Marian Vanghelie.

Citeşte şi: ŞEDINŢĂ în plen. Două posturi de deputat vor fi VACANTATE

Deputaţii trebuiau să ia act de încetarea mandatului deputatului Gigi Neţoiu, condamnat în 2014 la închisoare. Acest lucru nu s-a întâmplat, pe motiv că ICCJ a comunicat data la care a rămas definitivă hotârârea, dar nu şi pentru ce.

Vicepreşedintele Comisiei juridice Ciprian Nica a precizat că membrii comisiei nu au putut să întocmească raportul încetării mandatului deputatului Gigi Neţoiu deoarece Constituţia prevede că mandatul de deputat încetează la data interzicerii drepturilor electorale, iar comunicarea de la ICCJ a cuprins doar data de la care a rămas definitivă hotârârea de condamnare, dar nu precizează pentru ce.

„Articolul 70, alineat 2 din Constituţie prevede că această calitate de parlamentar încetează la data interzicerii drepturilor electorale. Prin adresa pe care am primit-o de la Tribunal nu se spune decât data la care a rămas definitivă hotărârea de condamnare a inculpatului Gigi Neţoiu, dar nu se spune şi pentru ce. (…) Prin modificarea Codului Penal s-au disjuns acestea două, adică te poate condamna, dar nu-ţi poate interzice drepturile electorale”, a spus Nica.

El a arătat că membrii Comisiei juridice au trimis acest punct de vedere la Biroul Permanent, sugerând să ceară precizări de la ICCJ.

Deputatul PNL Costică Canacheu, susţinut şi de deputatul PNL Mircea Toader, a criticat acest lucru, arătând că „Biroul Permanent nu şi-a îndeplinit atribuţiile”, iar deputaţii sunt puşi într-o situaţie jenantă, Valeriu Zgonea replicându-i că Biroul Permanent nu are în atribuţii solicitarea acestui lucru la ICCJ.

Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat pe Gigi Neţoiu, în martie 2014, la trei ani şi patru luni de închisoare cu executare, în dosarul transferurilor de jucători.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Când se schimbă vremea. Meteorologii ANM vin cu noi vești proaste
Capital.ro
Asociațiile de proprietari nu sunt obligate. Proprietarii de apartamente nu au drept. Legea spune clar
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Femeia care nu-l slăbește pe un celebru politician. Prinși din nou în fapt
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
O turistă și-a luat o felie de pizza într-un restaurant din Mamaia, dar a fost obligată să plătească și ketchup-ul. Câți lei a dat
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum putem reduce temperatura din casă cu două grade, fără a ne folosi de aerul condiționat? Cercetătorii vin cu o soluție inedită
Capital.ro
Statul va controla banii românilor. Rămâi fără toți banii adunați: Extrem de riscant
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
AMENINȚAREA NUCLEARĂ: O NOUĂ CURSĂ A ÎNARMĂRII ÎNTRE SUA, RUSIA ȘI CHINA?
MediaFlux
Anunț OFICIAL de la Casa de Pensii. DECIZIA care SCHIMBĂ radical PENSIILE
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'