Primar din Argeş, trimis în judecată de DNA pentru 27 de fapte penale

Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată în stare de libertate a lui Ion Sandu, primarul comunei Davidești, din judeţul Argeș. Edilul este acuzat de săvârșirea, în formă continuată, a infracțiunilor de abuz în serviciu (6 acte materiale), complicitate la infracțiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată (19 acte materiale) și neglijență în serviciu (2 acte materiale). Alături de el au fost trimise în judecată alte 8 persoane.
Ionela Marcu
18 mart. 2015, 07:52
Primar din Argeş, trimis în judecată de DNA pentru 27 de fapte penale

Potrivit rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

„Inculpatul Sandu Ion, în calitatea sa de primar al comunei Davidești, jud. Argeș, în exercițiul atribuțiilor sale de serviciu, beneficiind de ajutorul inculpaților Lăzăroiu Ștefan Florian, Dumitrescu George, Călinescu Aurelian Adrian și Nedef Adrian Sorin, a achitat în mod nelegal și necuvenit către societățile comerciale administrate de aceștia, în contextul derulării mai multor contracte de lucrări, suma totală de 1.463.264 lei, producând în acest fel o pagubă bugetului local al primăriei comunei Davidești (…)

Citeşte şi: RADU MAZĂRE, reţinut pentru luare de MITĂ. ACUZAŢIILE DNA. Câţi bani au intrat în buzunarele edilului

În același context, inculpatul Sandu Ion, în calitate de primar al comunei Davidești, jud. Argeș, i-a ajutat pe inculpații Lăzăroiu Ștefan Florian și Nedef Adrian Sorin, să falsifice mai multe înscrisuri prin contrafacerea subscrierii, acestea materializându-se prin acceptarea la plată, ordonanțarea și achitarea lucrărilor menționate în aceste înscrisuri, dar neexecutate în realitate.

În acest sens, inculpatul Călinescu Aurelian Adrian a determinat o angajată a firmei sale, să falsifice fără intenție mai multe acte, prin atestarea unor lucrări nereale, în scopul producerii de consecințe juridice și obținerii unui folos material.

Totodată, inculpații Istrate Valeriu Mihai și Moise Dumitru, în calitate de diriginți de șantier, desemnați din partea Primăriei comunei Davidești, privind contractele de lucrări menționate anterior, au semnat și avizat prin ștampilare mai multe situații de lucrări în care au fost menționate lucrări neexecutate, dar achitate de conducerea UATC Davidești în contextul derulării contractelor.

Inculpatul Sandu Ion, în calitate de primar al comunei Davidești, jud. Argeș, împreună cu Dinescu Corina-Luci, în calitate de referent în cadrul Primăriei comunei Davidești, nu au urmărit evidențierea în evidența fiscală și raportarea prin situațiile financiare aferente anului 2010, a creanței (rămășiță) în sumă totală 742.376 lei (reprezentând 665.941 lei debite și 76.435 lei majorări de întârziere aferente) prin nepreluarea debitelor neîncasate la data de 31.12.2009 și neînregistrarea în evidența fiscală a amenzilor contravenționale neachitate, transmise spre executare silită, începând cu data de 01.01.2010 și până la data de 31.03.2011, cu consecința imposibilității încasării, în termenele legale, a unor venituri substanțiale ale bugetului local și denaturarea situației financiare întocmită la 31.12.2010, prin neîndeplinirea acestei îndatoriri de serviciu producându-se bugetului local un prejudiciu total în sumă de 742.376 lei.

Inculpatul Sandu Ion, în calitate de primar al comunei Davidești, jud. Argeș, nu a stabilit și înregistrat taxa de autorizare pentru foraje și excavări, în legătură cu operațiuni de exploatări de carieră și balastiere, având drept consecință neevidențierea și neîncasarea la bugetul local, a veniturilor din autorizarea lucrărilor de excavare aferente acestei balastiere, în sumă totală de 189.000 lei, ce trebuiau achitate cel târziu în data de 30.07.2010, producând astfel un prejudiciu bugetului local în sumă de 226.800 lei (pentru neplata în termen a acestei obligații, s-au calculat majorări de întârziere în sumă de 37.800 lei).

La data de 23.12.2010, inculpatul Sandu Ion, în calitate de primar al comunei Davidești, jud. Argeș, împreună cu inculpata Călinescu Aretia, în calitate de funcționar public în cadrul primăriei comunei Davidești, au dispus angajarea, lichidarea și ordonanțarea la plată, în mod nelegal a sumei totale de 14.384 lei (din care 7.944 lei drepturi salariale nete, 3.382 lei plăți reprezentând impozitul pe venit și contribuțiile salariale ale angajatului și 3.058 lei contribuțiile salariale ale angajatorului), reprezentând premii de 20%, respectiv 15%, aferente diplomei Gheorghe Lazăr, unui număr de două cadre didactice de la Școala cu clasele I – VIII Davidești, producând un prejudiciu bugetului local în sumă de 14.781 lei (14.384 lei plăți nelegale și 397 lei despăgubiri civile aferente calculate până la data plății efective).

Citeşte şi: DNA: Pagubele generate de corupţie în 2014 se ridică la 400 milioane de euro. Cât se dă anual mită în România

În perioada ianuarie – decembrie 2010, inculpatul Sandu Ion, în calitate de primar al comunei Davidești, jud. Argeș, împreună cu inculpatele Călinescu Aretia, în calitate de funcționar public în cadrul primăriei comunei Davidești și Dinescu Corina-Luci, în calitate de referent în cadrul Primăriei comunei Davidești, au dispus plata nelegală din creditele bugetare aprobate pentru „Bunuri și servicii” a sumei de 24.431 lei, reprezentând indemnizație de hrană acordată salariaților din cadrul Primăriei comunei Davidești, având drept consecință prejudicierea bugetului local cu suma totală de 25.740 lei (din care suma de 24.431 lei reprezentând plăți nelegale și suma de 1.309 lei reprezentând despăgubiri civile la nivelul ratei dobânzii de referință a BNR pentru perioada cât bugetul local a fost lipsit de această sumă achitată nelegal)”, se arată în referatul procurorilor.

Spynews
Moarte suspectă în Iași. Doi soți au fost găsiți fără suflare în propria casă. Polițiștii sunt în alertă
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Acesta este cel mai puternic animal din lume. Poate ridica mașini și doborî copaci
Capital.ro
Permisul de conducere obligatoriu pentru a conduce un triciclu. E lege în România
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia desfășoară obuziere de pe vremea lui Stalin pe frontul din Ucraina. Moscova rămâne și fără stocurile din epoca sovietică
Spynews
Idei de întrebări pentru confirmarea prezenței la nuntă. Cum să îi întrebi pe invitați dacă vor fi prezenți la eveniment
Spynews
Pare bad boy la Insula iubirii, dar are o poveste de viață impresionantă. Secretele din trecutul ispitei Marcel Andrei
Evz.ro
Șoșoacă o bate pe Simona Halep. A făcut înconjurul lumii
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
ȘOCANT! Criminalul din Vaslui, care și-a băgat victima în valiză, a mai comis o crima. Audierile au scos la iveală detalii macabre
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Doliu în lumea filmului! Bob Newhart, actorul din „Elf” și „The Big Bang Theory” s-a stins din viață la 94 de ani
Capital.ro
Simona Halep a fost EXCLUSĂ. Ion Țiriac a taxat-o: Uite că nu-l primește
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Partidul lui Macron câștigă președinția Adunării Naționale după un vot strâns
MediaFlux
Se dau 250 de lei de STAT! Vezi dacă te ÎNCADREZI
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'