Participanţii la protestul organizat de USL, peste 70 de persoane, s-au adunat, vineri la prânz, în faţa Prefecturii Cluj, având afişe pe care scria „Uniţi suntem mai buni”, „Nu distrugeţi UMF Târgu Mureş”, „Respectaţi autonomia universitară”, „USL Cluj-Napoca spune «Nu» segregării etnice”.
Preşedintele PSD Cluj-Napoca, Mircea Jorj, a declarat că demersul UDMR de înfiinţare a unei facultăţi maghiare la UMF Târgu Mureş „reprezintă un precedent periculos”.
„Este o formă de protest. Ni se pare normal să protestăm deoarece la Târgu Mureş se întâmplă un lucru care încalcă flagrant Constituţia ţării. Discutăm despre o segregare etnică pe care o propune UDMR Guvernului, iar Guvernul o acceptă. USL nu poate accepta aşa ceva, pentru că demersul UDMR reprezintă un precedent periculos. Îi cerem premierului Ungureanu să nu vândă sentimentele românilor, să nu creeze tensiuni interetnice, să nu aprobe HG privind înfiinţarea unei facultăţi maghiare la Târgu Mureş”, a spus Jorj.
O delegaţie a manifestanţilor i-a înmânat prefectului Florin Stamatian un exemplar din Constituţie şi un memoriu adresat premierului Mihai Răzvan Ungureanu, în care se arată că USL Cluj-Napoca solicită „oprirea demersului de separare a studenţilor de la UMF Târgu Mureş pe criterii etnice”.
Reprezentanţii USL Cluj-Napoca i-au spus prefectului de Cluj să nu îi fie teamă să îi comunice premierului poziţia USL privind UMF Târgu Mureş, acesta având obligaţia de a face ceea ce ar face „unul dintre prefecţii lui Avram Iancu, şi nu unul dintre locotenenţii lui Marko Bela”.
La protest a participat şi senatorul PSD Alexandru Cordoş.
Protestul a fost autorizat şi s-a încheiat după aproximativ o oră.
Conform unui proiect de hotărâre de Guvern, aflat în dezbatere publică timp de zece zile, Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş va avea linii cu predare în limba maghiară la specializările Medicină, Farmacie şi Asistenţă medicală generală, pentru 325 de studenţi, şi în engleză la Medicină, pentru 50 de studenţi.
Înfiinţarea liniilor cu predare în limba maghiară la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş nu reprezintă un compromis din partea Executivului, deoarece Cabinetul lucrează tehnic şi nu este un mediator între partidele aflate la guvernare, declara, marţi, premierul Mihai Răzvan Ungureanu.
Parlamentarii UDMR nu au participat, luni după-amiză, la şedinţele de plen ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, precizând că au mandat în acest sens de la Kelemen Hunor şi că aşteptau adoptarea hotărârii de guvern privind UMF Târgu Mureş.
Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş, Constantin Copotoiu, declara, luni, că nu crede că va fi emisă o hotărâre de Guvern privind înfiinţarea unei linii maghiare de învăţământ, însă, dacă va fi cazul, HG respectivă poate fi atacată în justiţie.